Pizza maken op de barbecue

Wat nou écht leuk en lekker is met dit mooie weer: pizza maken op de barbecue. Het is niet moeilijk, het enige wat je extra nodig hebt is een pizzasteen! Ik vertel je vandaag hoe je zelf pizza’s kan maken boven hete kolen.

Leestijd

De pizzasteen & barbecue

Het belangrijkste voor het maken van pizza’s op de barbecue is natuurlijk de barbecue zelf en de pizzasteen. Wij hebben die van ons bij de Action gekocht voor €6,98, de goedkoopste op Bol.com is €18,99 (maar dat is precies dezelfde als die van de Action…), die van Jamie Oliver is €23,99. Welke je kiest maakt niet zoveel uit, ze doen allemaal hetzelfde. De ene heeft handvaten, de andere niet, maar je hebt die handvaten toch niet nodig. Je kan de steen trouwens ook prima in de oven gebruiken.

In de traditionele Italiaanse houtovens worden pizza’s op hoge temperatuur (400 graden en hoger) op een stenen vloer gebakken. Steen houdt de warmte van de oven goed vast. Zodra de pizza op die hete steen terecht komt, verdampt het water in de pizzadeeg. Hierdoor krijg je een hele knapperige bodem.

Welke barbecue je gebruikt is aan jou: het werkt zowel in een kolen- of houtskoolbarbecue als op een gas- of elektrische barbecue. De smaakt zal misschien iets anders zijn, maar het kan allebei.

Hoe gebruik je de pizzasteen?

Steek de barbecue aan en leg het grillrooster en de pizzasteen op de barbecue. Zo kan de steen goed opwarmen. Dit is het belangrijkste: doordat de steen al heet is wanneer je de pizza erop legt, wordt deze lekker knapperig. Zorg dat de temperatuur in de barbecue stabiel wordt, tussen de 250 en 300 graden. Hierna kan je de pizza’s gaan bakken!

Als je de pizzasteen in de oven gebruikt, dan doe je eigenlijk hetzelfde: je legt de steen in de oven tijdens het voorverwarmen.

Na gebruik, als de steen is afgekoeld, kan je hem schoonmaken met een borstel of doek. Houd hem niet onder de kraan, want de steen zuigt water op.

De pizza bakken

Als eerst maak je natuurlijk je pizzadeeg. Je kan kant-en-klaar pizzadeeg kopen, maar het zelf maken is lekkerder! Je kan pizzadeeg helemaal from scratch zelf maken met bloem, gist, water en zout, je kan dit recept van Italiëplein gebruiken. Persoonlijk gebruik ik een Koopmans pak, hierbij doe je zelf water en olijfolie. Het is ongetwijfeld niet zó lekker als het originele Napolitaanse recept, maar ik vind het gemak ook wel een belangrijke factor.

Het is het makkelijkst om kleine pizza’s te maken op de pizzasteen: grote zijn er lastig op en af te krijgen en hoe meer pizza’s, hoe beter natuurlijk. Wanneer je je kleine pizza’s hebt uitgerold, leg je ze op de hete pizzasteen en daar beleg je ze. Tenminste, dat is het makkelijkst! Ik maak graag tomatensaus van een pak passata en een blikje tomatenpuree. Ik kruid het verder niet, ik vind het lekker als de smaak van de toppings komt. Mijn favoriete pizza’s om zelf te maken:

  • buffelmozzarella, zachte witte geitenkaas, gehalveerde cherrytomaten, pijnboompitten. Na het bakken een beetje parmaham en lekker veel rucola erop.
  • alleen buffelmozzarella en parmezaanse kaas, na het bakken basilicum
  • een mix van kazen: buffelmozzarella, gewone geraspte kaas, blauwe kaas en geitenkaas. Na het bakken een hand rucola erop!

Hoe lang je de pizza’s moet laten bakken hangt af van hoe heet je barbecue is, maar als deze tussen de 250 – 300 graden is, moet tien minuten genoeg zijn. Gewoon goed in de gaten houden!

Wijntje erbij?

Proost!

Bij pizza kan je echt van alles drinken qua wijn! Zoveel wijn is lekker bij pizza en daarnaast kan je je wijn ook nog afstemmen op je toppings. Als ik zelf pizza’s maak op de barbecue maak ik meestal twee of drie verschillende en dus kan ik mijn wijn niet afstemmen op de toppings. Gezien het warme weer kies ik het liefst voor een witte wijn, ik vind een houtgerijpte Chardonnay erg lekker, bijvoorbeeld de Valdivieso Chardonnay Winemaker’s Reserva, of de Di Lenardo Father’s Eyes. Deze wijnen hebben lekker veel smaak en ook wat vettigs, wat goed matcht bij de pizza. Op de foto zie je Goru El Blanco, dat is een blend van Chardonnay en Moscatel, heerlijk vol van smaak, met exotisch fruit, oranjebloesem en wat vettigs. Rood kan ook lekker zijn, ik kies dan het liefst voor een wijn met lekker veel jam-achtig fruit, zoals een Primitivo of Negroamaro uit Zuid-Italië (Puglia). Of juist een licht gekoelde grenache, wat een wat lichtere wijn met meer rood fruit is. Proost en geniet van je pizza’s!


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

Gerelateerde artikelen

19 reacties
  1. Floortje

    Het maakt wel degelijk uit wat voor pizzasteen je kiest!! Allereerst bepaalt de dikte van de steen hoe lang de steen warm blijft en hoeveel pizza’s je er goed op kunt bakken. Daarnaast maakt het soort steen veel uit, bepaalde soorten steen houden warmte beter vast dan andere én de kwaliteit van het steen is bij duurdere stenen veel betere dan bij een van bijvoorbeeld de Action. Een goedkopere steen bestaat vaak uit een mix van verschillende soorten steen. Een steen van betere kwaliteit gaat langer mee, een goedkopere heeft een grotere kans op scheuren en breken. Maar zeker leuk om mee te beginnen. Wil je echt een goede pizzasteen, verdiep je dan in het soort steen dat je wilt en ga dan naar je plaatselijke steenhouwerij. Die hebben vaak nog wel mooie stukjes (rest)steen liggen!

  2. Mathilda

    Heerlijk!
    Ik maak ook altijd zelf pizza in de oven, over de hele bakplaat. Lekker voor iedereen erop wat ze lekker vinden.
    Ik maak wel zelf de bodem van 350 gram bloem,250 ml lauw water, beetje zout en olijfolie en zakje gedoogd gist (7 gram).
    Dit ongeveer 15-25 minuten laten rijzen onder een theedoek in de kom waarin ik het gekneed heb.
    Als saus gebruik ik vaak tomato frito.

    Zo op zo’n steen lijkt me ook heerlijk, ziet er goed uit!

  3. Annet

    Leuk artikel! Moet het snel weer zelf een keer doen! Ik heb een green egg met een pizzasteen maar vond het soms lastig om meerdere pizza’s te maken omdat de steen steeds heter wordt. Ik had dan bij de 4e pizza soms snel een zwarte bodem. Maar goed idee om kleintjes te maken, ik denk dat ik dit weekend aan de slag ga! 😋

  4. Kim

    Wij hebben helaas geen oven 🙁 heeft iemand tips voor een kleinere oven waar Evt ook lasagna en pizzas in bereid kunnen worden?

  5. femketje

    Ik heb dit zelf nog nooit geprobeerd, maar ga het zeker eens maken 😀 gotta love pizza! <3

  6. Suus

    Goed idee pizza op de bbq.

    Heel leuk die wijn en spijs tips.
    Die chardonnay is idd erg lekker.

    Ik vind je blog alleen maar leuker worden!

  7. Lot

    Leuk idee! Ik ga er eens naar kijken.

  8. Sanne

    Ben speciaal naar de action gereden na het lezen van je post hehe. Vraag me wel af waar juist die aluminium plaat voor dient dan als je toch rechtstreeks op de steen bakt?

    • Anique

      Dat is om je pizza op de steen te schuiven en er weer af te halen. Een soort schep ☺

    • Cynthia Schultz

      Ja en dat is best handig bij wat grotere pizza’s!

  9. Liset – Beautydagboek

    Origineel bedacht zo! Ik ben niet zo’n barbecue-fan, dus waarschijnlijk gooi ik mijn zelfgemaakte pizza in de oude vertrouwde oven ;).

  10. rachel

    wat een idee!! en lijkt mij ook heel erg lekker!

  11. Petra

    Lekker! Wij hebben een Weber tafelmodel, zo eentje met een deksel. Als wij pizza maken doen we dat op ingevet aluminiumfolie en met het deksel dicht. Werkt ook prima!

  12. Tineke

    Ik ben noet zo’n grote liefhebber van wijn, maar wel van pizza. We hebben sinds kort een nieuwe barbecue, dit wil ik dus zeker eens proberen!

  13. Anne-Marie

    Hé, wat leuk dat je nu ook tips voor bijpassende wijnen geeft!

    • Cynthia Schultz

      😀 Leuk dat jij dat kan waarderen Anne-Marie!