Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Pizza maken op de barbecue

Wat nou écht leuk en lekker is met dit mooie weer: pizza maken op de barbecue. Het is niet moeilijk, het enige wat je extra nodig hebt is een pizzasteen! Ik vertel je vandaag hoe je zelf pizza’s kan maken boven hete kolen.

Leestijd

De pizzasteen & barbecue

Het belangrijkste voor het maken van pizza’s op de barbecue is natuurlijk de barbecue zelf en de pizzasteen. Wij hebben die van ons bij de Action gekocht voor €6,98, de goedkoopste op Bol.com is €18,99 (maar dat is precies dezelfde als die van de Action…), die van Jamie Oliver is €23,99. Welke je kiest maakt niet zoveel uit, ze doen allemaal hetzelfde. De ene heeft handvaten, de andere niet, maar je hebt die handvaten toch niet nodig. Je kan de steen trouwens ook prima in de oven gebruiken.

In de traditionele Italiaanse houtovens worden pizza’s op hoge temperatuur (400 graden en hoger) op een stenen vloer gebakken. Steen houdt de warmte van de oven goed vast. Zodra de pizza op die hete steen terecht komt, verdampt het water in de pizzadeeg. Hierdoor krijg je een hele knapperige bodem.

Welke barbecue je gebruikt is aan jou: het werkt zowel in een kolen- of houtskoolbarbecue als op een gas- of elektrische barbecue. De smaakt zal misschien iets anders zijn, maar het kan allebei.

Hoe gebruik je de pizzasteen?

Steek de barbecue aan en leg het grillrooster en de pizzasteen op de barbecue. Zo kan de steen goed opwarmen. Dit is het belangrijkste: doordat de steen al heet is wanneer je de pizza erop legt, wordt deze lekker knapperig. Zorg dat de temperatuur in de barbecue stabiel wordt, tussen de 250 en 300 graden. Hierna kan je de pizza’s gaan bakken!

Als je de pizzasteen in de oven gebruikt, dan doe je eigenlijk hetzelfde: je legt de steen in de oven tijdens het voorverwarmen.

Na gebruik, als de steen is afgekoeld, kan je hem schoonmaken met een borstel of doek. Houd hem niet onder de kraan, want de steen zuigt water op.

De pizza bakken

Als eerst maak je natuurlijk je pizzadeeg. Je kan kant-en-klaar pizzadeeg kopen, maar het zelf maken is lekkerder! Je kan pizzadeeg helemaal from scratch zelf maken met bloem, gist, water en zout, je kan dit recept van Italiëplein gebruiken. Persoonlijk gebruik ik een Koopmans pak, hierbij doe je zelf water en olijfolie. Het is ongetwijfeld niet zó lekker als het originele Napolitaanse recept, maar ik vind het gemak ook wel een belangrijke factor.

Het is het makkelijkst om kleine pizza’s te maken op de pizzasteen: grote zijn er lastig op en af te krijgen en hoe meer pizza’s, hoe beter natuurlijk. Wanneer je je kleine pizza’s hebt uitgerold, leg je ze op de hete pizzasteen en daar beleg je ze. Tenminste, dat is het makkelijkst! Ik maak graag tomatensaus van een pak passata en een blikje tomatenpuree. Ik kruid het verder niet, ik vind het lekker als de smaak van de toppings komt. Mijn favoriete pizza’s om zelf te maken:

  • buffelmozzarella, zachte witte geitenkaas, gehalveerde cherrytomaten, pijnboompitten. Na het bakken een beetje parmaham en lekker veel rucola erop.
  • alleen buffelmozzarella en parmezaanse kaas, na het bakken basilicum
  • een mix van kazen: buffelmozzarella, gewone geraspte kaas, blauwe kaas en geitenkaas. Na het bakken een hand rucola erop!

Hoe lang je de pizza’s moet laten bakken hangt af van hoe heet je barbecue is, maar als deze tussen de 250 – 300 graden is, moet tien minuten genoeg zijn. Gewoon goed in de gaten houden!

Wijntje erbij?

Proost!

Bij pizza kan je echt van alles drinken qua wijn! Zoveel wijn is lekker bij pizza en daarnaast kan je je wijn ook nog afstemmen op je toppings. Als ik zelf pizza’s maak op de barbecue maak ik meestal twee of drie verschillende en dus kan ik mijn wijn niet afstemmen op de toppings. Gezien het warme weer kies ik het liefst voor een witte wijn, ik vind een houtgerijpte Chardonnay erg lekker, bijvoorbeeld de Valdivieso Chardonnay Winemaker’s Reserva, of de Di Lenardo Father’s Eyes. Deze wijnen hebben lekker veel smaak en ook wat vettigs, wat goed matcht bij de pizza. Op de foto zie je Goru El Blanco, dat is een blend van Chardonnay en Moscatel, heerlijk vol van smaak, met exotisch fruit, oranjebloesem en wat vettigs. Rood kan ook lekker zijn, ik kies dan het liefst voor een wijn met lekker veel jam-achtig fruit, zoals een Primitivo of Negroamaro uit Zuid-Italië (Puglia). Of juist een licht gekoelde grenache, wat een wat lichtere wijn met meer rood fruit is. Proost en geniet van je pizza’s!


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.