Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5

Gemakkelijk (gezonder) ‘no-bake’ cheesecake-achtig toetje

Toetje
10
min. bereiden
10
min. totale tijd

Ik vind het heel erg leuk om te experimenteren met gemakkelijkere toetjes die ook snel en eventueel gezonder zijn. Deze toetjes bedacht ik omdat ik zin had in cheesecake maar absoluut geen zin had om een hele taart te maken en te moeten wachten tot hij afkoelt. Deze kosten je 10 minuten extra werk, en je zet echt iets leuks voor. Ik kreeg er in ieder geval veel complimenten over!


Ingrediënten
4 personen
 • 200 gram Mascarpone of kwark
 • 100 gram gezouten roomboter (zie stap 3)
 • 4 topjes munt (garnering en dus optioneel)
 • 6 stuks bastognekoekjes voor de bodem
 • 1 stuks bastognekoekje als garnering
 • 150 gram frambozen
 • 1 stuk merengue
 • 1 eetlepel suiker of stevia (zie stap 7)

Bereiding

Tip: Maak ze voordat je begint met koken, maar voeg de toppings nog niet toe. Zo kan het toetje lekker een beetje opstijven maar worden de toppings nog niet slof.

Maak ze gezonder door te zoeken naar gezondere alternatieven, ik geef tips in het recept zelf!

 1. Doe 6 bastogne koekjes in een keukenmachine, blender, magic bullet, of staafmixer en verkruimel ze. Je mag natuurlijk ook je agressie kwijt door ze kapot te slaan in een theedoek 🙂

  Je kunt ook kiezen voor andere koekjes waar minder suiker in zit, maar op dit onderdeel zou ik persoonlijk niet bezuinigen. Bastogne geeft een unieke smaak.
  Wel heb ik dit onlangs gemaakt met glutenvrije digestive achtige bisquits omdat ik een eter had die weinig gluten mocht en dat was ook heel erg lekker!

 2. Voeg daarna op gevoel een beetje gesmolten gezouten roomboter toe. Ik probeer dit zo weinig mogelijk te doen om het niet te vet te maken. De koekjes hebben al genoeg smaak van zichzelf. Het gaat er meer om dat ze lekker plakkerig worden en dat je ze aan kunt stampen als bodempje.

 3. Met een vork meng je dit goed door elkaar en dan verdeel je dit over 4 kleine bakjes. Met de achterkant van een theelepeltje druk ik het goed en gelijkmatig aan.

  Ik gebruik bakjes waar een kant en klaar cheesecakeje in heeft gezeten, de bakjes had ik bewaard. Je kunt uiteraard elk soort schaaltje of bakje gebruiken, maar als ze een diameter hebben die groter is dan 10 cm en hoger is dan 5cm, dan heb je meer product nodig.

  Je kunt het ook in zo’n laag jaren 20 champagne glas serveren, die zijn ook ongeveer van dat formaat en dat ziet er super fancy uit! Ik koos voor deze optie omdat ik ze even in de koelkast wilde zetten. Met mijn mini koelkastje lukten de champagneglazen niet.

 4. Dan is het tijd om de frambozen te prakken met een vork. Ik gebruik frambozen uit de vriezer, maar je kunt uiteraard ook verse gebruiken. Als je bevroren frambozen gebruikt is het wel handig om ze kort te laten ontdooien, dat prakt wat gemakkelijker.

  Ik leg 4 hele framboosjes weg om later te gebruiken als garnering.

 5. Daar voeg ik de mascarpone aan toe. Om dit gezonder te maken kun je ook kwark gebruiken. Uiteraard smaakt het dan minder vol en is de consistentie dan dunner, maar qua smaak hoogte blijf je vrijwel gelijk doordat de frambozen vrij overheersend zijn en kwark en mascarpone beide een melkproduct zijn die in de verte op elkaar lijken.

 6. Vervolgens voeg je suiker of stevia toe. Per product verschilt het heel erg hoeveel je moet toevoegen, je proeft snel genoeg of het zoet genoeg is. Voeg daarom beetje bij beetje toe. Ik gebruik zelf echte stevia, dit lost ook heel gemakkelijk op en werkt daarom ook lekker. Ik zou daarom ook poedersuiker gebruiken en geen losse suiker als je wel voor echte suiker wilt gaan.

 7. Dan schep je met een lepel overal evenveel op de bastognebodempjes. Ik heb ongeveer 1/3 aan bodem en 2/3 aan mascarponevulling.

  Dit zet ik vervolgens in de koelkast en ik pak ze er pas uit na het koken en eten. Door de kou stijft de roomboter in de bodem op, en blijft de mascarpone of kwark ook wat dikker.

 8. Als ik ze uit de koelkast haal verkruimel ik daar wat merengue over. Ik koop een kant en klare bij Albert Heijn, maar je hebt soms ook zakjes met kleintjes die je kunt verkruimelen of je kunt er heel fanatiek zelf eentje maken. Als je er zelf eentje maakt kun je hierbij ook kiezen voor Stevia in plaats van suiker, waardoor je het weer een stukje gezonder maakt.

  Ook verdeel ik nog 1 koekje in kruimeltjes over de bakjes.

  Daarna leg ik er een heel framboosje op, en druk ik daar een topje munt half onder omdat dit mooi staat haha. We gaan voor restaurant waardig toch?!

  Klaar!

Leestijd

Emmy ter Horst

Een beetje prettig gestoord en geobsedeerd door sushi. Verder ben ik ook GEK op ander lekker eten en ook op iets te vaak op vakantie gaan. Ik hoop dat je mijn schrijfsels leuk vindt, mocht je me ook op Instagram willen volgen dan kan dat via @emmystudiomint :)