Duurzaam afvallen als echte Levensgenieter? Kom Lekker Lichter Leven!

Beginnen met wijn: wijn kiezen

De vraag die ik het meest krijg: ‘Hoe kies ik een wijn uit in de winkel?’ Oftewel: hoe weet je hoe een wijn smaakt, of jij hem lekker vindt en of ‘ie wel een beetje te drinken is? Dit is misschien wel een van de moeilijkste dingen aan wijn. Ik ga je proberen te helpen.

Leestijd

Waarom een wijn in de winkel kiezen moeilijk is

Er zijn ongelooflijk veel soorten wijn. De meeste supermarkten hebben een enorm schap met honderden verschillende soorten flessen. En wijnwinkels hebben er nog veel meer. Hoe kies je daar in vredesnaam uit? Dat is gewoon heel lastig. En wel hierom:

  1. Ik krijg gewoon instant keuzestress als ik voor zo’n schap sta. Ik wil alles meenemen en tegelijkertijd alles laten staan, laat maar, ik drink wel cola. Er is gewoon teveel keus! Iets met bomen en bos.
  2. Al die flessen naast elkaar kunnen vrij onoverzichtelijk zijn. Wat is nou wat? Oh, ik sta alweer bij de kinderchampagne.
  3. Je kan niet altijd veel afleiden van de etiketten. Steeds vaker omschrijft de (moderne) wijnmaker achterop de fles hoe de wijn smaakt of waar hij lekker bij is, maar dat is vaker niet dan wel het geval. En draai maar eens al die flessen om (gaat de floormanager niet blij mee zijn).
    Het lastigste is nog wel dat veel wijnboeren in specifieke streken, vooral in Frankrijk, niet op het etiket zetten welke druif er wordt gebruikt. Dan staat er bijvoorbeeld Chablis, of Pouilly-Fumée. Of Bourgogne. Als je je erin verdiept, weet je dat er in Chablis qua wit alleen Chardonnay wordt verbouwd en in Pouilly-Fumée Sauvignon Blanc. Als je een rode wijn uit Bourgogne hebt, is het altijd Pinot Noir. Ja, dat moet je maar net weten.
  4. Al die verschillende druiven. En wijnmaaktechnieken. Stel, je weet dat je Chablis een Chardonnay is. Hoe weet je dan hoe die smaakt? Daarnaast smaakt een Sauvignon Blanc uit bijvoorbeeld noordelijk Frankrijk totaal anders dan een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland. En zo kan je nog wel even doorgaan. Elke druif smaakt anders in een andere streek en met andere wijnmaaktechnieken. Dus. Je weet dan nog steeds niet zo heel veel, zeker niet als je weinig weet over verschillende druiven in verschillende landen en streken.

 

Dit is dus gewoon moeilijk. Als wijnbeginner sta je in de winkel met een keuzeprobleem. Ik heb wat tips om dit issue een beetje aan te pakken.

In de wijnwinkel: vraag advies

Als ik echt iets specifieks zoek en (ongeveer) zeker wil weten dat ik straks drink wat ik wil, dan ga ik naar een wijnwinkel of slijterij. Daar werken over het algemeen mensen die echt veel weten van wijn, en zeker van de wijnen die ze verkopen.

Het is dan handig om te weten wat je zoekt. Wat vind je lekker? Waar houd je van (door veel te proeven en proefnotities te maken kan je dit beter leren)? Of wil je misschien iets lekkers bij een gerecht dat je gaat maken? Ga met dit verhaal naar iemand in de winkel en je gaat waarschijnlijk naar huis met de wijn die je zoekt.

Wat ik ook weleens doe: naar de wijnwinkel met uitleg over een wijn die ik heel lekker vond, en dat ik meer in deze stijl wil proberen. Je krijgt dan soms verrassende dingen!

In de supermarkt: check het schap

Als je in de supermarkt wijn gaat kopen, is het natuurlijk wat lastiger advies vragen aan het personeel. De meeste wijnschappen in de meeste supermarkten zijn ingedeeld op smaak. Er staat dan bijvoorbeeld ‘Vol & rond’ of juist ‘Fris & fruitig’. Je kan op die manier je wijn uitkiezen. Op de bordjes voor de wijnen staat vaak ook nog een smaakprofiel en een tip waar je de wijn bij kan drinken. Op die manier kom je wel een eindje verder.

Hamersma & Omfietswijn

Twee grote namen in de wijnwereld schrijven boekjes met wijntips. Harold Hamersma komt elk jaar met De Grote Hamersma en De Kleine Hamersma, boeken waarin duizenden wijnen worden besproken die je bij supermarkten en bekende slijterijen kan kopen. De Omfietswijngids van Nicolaas Klei heeft hetzelfde principe: hij behandelt ook allerlei wijnen uit allerlei bekende winkels en supermarkten en vertelt je voor welke wijn je echt even om moet fietsen.

Enorm handig, want deze mannen zijn echte wijnkenners en beoordelen alle wijnen zelf, dus je kan aardig goed vertrouwen op deze beoordelingen. Check hier De Grote Hamersma 2018, check hier de Omfietswijngids 2018.

Vivino

Een handige app om op je telefoon te hebben als wijnliefhebbers is Vivino. Vivino is de IMDb voor de wijnen: je kan hier een wijn scannen en je mening geven. Honderdduizenden mensen doen dit dan ook waardoor je kan zien hoe een wijn scoort. Dit is zeker niet altijd betrouwbaar (iedereen kan zomaar een beoordeling achterlaten, natuurlijk) en bij wijn geldt ook: smaken verschillen. Maar toch kan Vivino best handig zijn als je het lastig vindt om te kiezen tussen al die verschillende wijnen. Gewoon even scannen en checken wat de rest van de wereld er van zegt. Soms staan er ook review bij van wijnprofessionals. Het is ook handig om zelf bij te houden wat je drinkt en wat je (bijzonder) lekker vindt, dan weet je dat voor de volgende keer dat je in de supermarkt staat.

Hoe kies jij wijn in de winkel? Vraag je advies, check je een boekje, lees je reviews of pak je gewoon maar wat?

Persoonlijk checkte ik voordat ik me verdiepte in wijn gewoon een beetje de labels en de omschrijvingen op het schap in de supermarkt. Meestal nam ik dan niet een wijn mee naar huis die precies was wat ik zocht. Wel als ik naar een wijnwinkel of slijter ging, omdat ik daar gewoon advies vroeg – dat doe ik trouwens nog steeds graag, ook omdat je dan eens wat anders drinkt dan wat je zelf uitkiest. Inmiddels weet ik wat beter wat ik lekker vind en weet ik dus ook beter wat ik in de supermarkt kan pakken. En ik check toch ook gewoon Hamersma en Klei als ik iets lekkers zoek!

Deze blogpost bevat een affiliate link. Als je via deze link het spel koopt, krijg ik daar een kleine vergoeding voor. Dat heeft geen invloed op mijn mening.

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.