26 februari 2015 door Cynthia Schultz 116 reacties
Een MissLipgloss artikel

Een ‘gestructureerd leven’ leiden

Naar aanleiding van mijn plogs krijg ik heel (!) vaak de vraag ‘hoe ik nou zo’n gestructureerd leven leid’ en ‘hoe ik zo productief ben’. Ik heb al wel vaker over productief zijn geschreven, maar niet over in het algemeen gestructureerd en productief leven. Vandaag wil ik je daar het een en ander over vertellen!

Als eerst wil ik aangeven dat dit geen regels zijn of dat je uberhaupt op deze manier zou moeten leven. Het is een manier hoe ik (op dit moment) graag leef en omdat ik er heel veel vragen over krijg, vertel ik er over! Ik vind het leuk om dit te delen.
Er is natuurlijk niks mis met een meer chaotisch of spontaan leven leiden – het is maar net waar je gelukkig van wordt! Ik word gelukkig van een enigszins gestructureerd leven.

Waarom ik gelukkig word van een gestructureerd leven

Ik ben een planner – altijd al geweest. Op de basisschool had ik al een agenda en schreef ik daar speelafspraken met vriendinnetjes in. Ik vind het heerlijk om mijn werkzaamheden te plannen en een agenda bij te houden.
Nu ik alweer bijna vijf jaar fulltime werk heb ik natuurlijk veel meer verantwoordelijkheden en taken en ik vind het zelf erg fijn om dit goed in te plannen. Hierdoor heb ik meer overzicht en het allerbelangrijkste: ik creëer er meer vrije tijd mee. Of meer tijd om gewoon andere dingen te doen. Of om meer te doen. Door structuur aan te brengen weet ik waar ik aan toe ben, en daar houd ik van. Ik werk productiever, vergeet minder en ik word er gewoon blij van!

Dus, daarom word ik gelukkig van een gestructureerd leven. Is jouw leven een grote chaos en vind je dat heerlijk? Lees dan niet verder en leef zoals jij dat wilt. Als je denkt dat je wel wat gelukkiger kan worden door wat meer structuur toe te passen in jouw weken, lees dan zeker even verder.

Rust, reinheid, regelmaat

Schermafbeelding 2014-12-22 om 19.12.39

Ik vaar erg wel bij genoeg nachtrust en regelmaat. Ik zorg dat ik gemiddeld 7,5 uur per nacht slaap en ik ga meestal rond een vaste tijd in- en uit bed. Tussen tien en twaalf ga ik slapen, tussen zes en acht ga ik op. Ook als ik gewoon een hele dag thuis werk. Ik sta op, douche, maak me op en kleed me aan en begin aan mijn werkdag.
Zo voel ik me meer ‘werkend’ – als ik in mijn pyjama blijf hangen, ongewassen en zonder make-up, voelt het als een soort vrije dag waardoor ik weinig uit mijn vingers krijg én waardoor ik geen stap buiten de deur zet. Dat bevalt me niet.
Ik houd die vaste tijden aan omdat ik het gewoon fijn vind werken en me zo ‘onderdeel van de werkende mensen’ voel. Als thuiswerkende vind ik dat gewoon een prettig idee. Daarnaast ben ik gewoon echt een ochtendmens en krijg ik in die eerste uurtjes van dag het meeste gedaan! Heel simpel. Enne, als ik om tien uur opsta voelt het alsof ik een paar uur achterloop, zeker als ik druk ben. Dat vind ik niet prettig. In het weekend slaap ik wel lekker uit, hoor 😉

Vroeger (lees: voordat ik een relatie kreeg) at ik op heel onregelmatige tijden. Ontbijten deed ik nauwelijks, lunchen gebeurde soms pas rond een uur of drie en avondeten, daar dacht ik pas aan als mijn maag begon te knorren. Sinds ik samenwoon, eet ik samen met Willem tussen zes en acht als ik thuis ben. En daardoor heb ik meer ritme in mijn dag. Sindsdien ontbijt en lunch ik ook op ‘normale’ tijden, waardoor ik ook pauzes neem.

Als ik héél druk ben, sta ik soms rond half zes op om alvast een paar uurtjes te werken. Dan ga ik in mijn pyjama aan de keukentafel zitten om twee uur aan de slag te gaan. Om half 8 ga ik dan douchen, opmaken, aankleden en ontbijten om gewoon de dag te starten. Zo heb ik in een paar uurtjes tijd al superveel gedaan, al voordat de dag echt begonnen is! Ik doe dit soms ook op warme zomerdagen. Dan kan ik ’s middags eerder stoppen en lekker naar buiten 🙂 Zo betekent goed plannen extra vrije tijd.
Dus: ‘superdruk’ terwijl je lekker uitslaapt tot half negen – think again! Je had in drie uur tijd al ongelooflijk veel kunnen doen!

Structuur: agenda, lijstjes, planning

We komen nu aan bij ‘hoe ik dat dan allemaal doe’. Ten eerste zit het dus echt in mij, waardoor het gemakkelijker gaat. Laat ik het zo zeggen: mijn leven is gemakkelijker als ik alles plan en als ik structuur aanbreng in mijn (werk)leven. Dus het gaat een beetje vanzelf.

 

Agenda

Schermafbeelding 2014-12-22 om 19.11.21

Ik houd een digitale agenda bij. Ik gebruik Google Agenda en die laad ik in Sunrise (dat is een agenda app) op mijn computer en op de agenda app op mijn telefoon en tablet. Zo heb ik overal mijn agenda bij de hand en is er nooit iets ‘weg’ omdat het online staat.
Alle afspraken die ik heb zet ik in mijn agenda, zowel werk als privé. Vanzelfsprekende dingen (zoals reistijd of thuis werken) laat ik er uit, dat is alleen maar ruis.
Als ik een afspraak maak, zet ik die direct in mijn agenda. En ik ben altijd erg streng op hoeveel afspraken ik maak: ik wil genoeg tijd hebben om thuis te werken aan mijn blog en aanverwante zaken.
Bij een afspraak zet ik meteen het adres en het telefoonnummer van de persoon in kwestie. Mocht er wat zijn, dan kan je elkaar altijd bereiken.

Lijstjes

Zoals je weet ben ik verzot op lijstjes en ik maak ze elke dag. In Wunderlist, of op papier. Zo onthoud ik alles wat ik op een dag moet doen, en zeker wanneer ik veel te doen heb is dat handig. Of beter gezegd: onmisbaar voor mij.

Planningen maken

In drukke periodes maak ik graag planningen. Vaak een weekoverzicht én voor elke dag een los overzicht, en die maak ik dan de avond vooraf of ’s ochtends vroeg. In een notitieboek schrijf ik alle dagen van de week op, ik noteer welke afspraken ik heb en ik verdeel alle dingen die op mijn to do list staan over deze dagen.
’s Avonds maak ik dan voor de volgende dag een nieuwe planning. Daar zet ik op hoe laat ik uit bed ga en ik deel de taken logisch in. Zo maak ik bijvoorbeeld eerst alle foto’s voor nieuwe blogposts – dat doe ik in één keer. Ik schat in hoeveel tijd ik per taak nodig heb en noteer de pauzes erbij. Zo kan ik strak werken en krijg ik veel gedaan op een dag. En: dingen zoals boodschappen probeer ik meteen op het begin van de dag te doen. Hoef ik er niet meer tegen aan te hikken en heb ik het eten voor die dag in ieder geval in huis.
Dit doe ik overigens niet als het wat rustiger is. Dan kan ik wat relaxter aan de slag en zeker als dingen ook morgen nog wel kunnen, hoeft het allemaal niet zo strak. Maar in drukke periodes werkt dit lekker voor me.

Houd ruimte voor spontaniteit

Niks saaier dan alles zo strak volplannen dat je niet meer spontaan kan zijn. Als een vriendin me sms’t ‘Ga je mee koffie drinken’ terwijl ik precies op dat moment ‘lezing voorbereiden’ op mijn planning heb staan, kan dat in principe best even wachten.
Of eh, heel suf, maar je kan ook spontaniteit inplannen. Avondjes vrij plannen zodat je spontaan leuke dingen kan gaan doen! En laat het soms ook lekker varen. Ik plan echt niet elke dag, en op vakantie ben ik ook al veel minder een planner geworden. Soms moet je het leven laten komen zoals het is en genieten van een beetje chaos.

Succes, planner!

Ik hoop dat je wat kan met mijn tips! Het is niet eens zo moeilijk, als je lijstjes, planningen en een agenda bijhoudt en op tijd opstaat kan je een heerlijk gestructureerd leven leiden. Al is het ook een kwestie van prioriteiten stellen. Ik vind het belangrijk dat ik geen stress heb en dat ik ’s avonds een beetje vrije tijd heb. Door te leven zoals ik leef, lukt me dat aardig!
Probeer ook te accepteren dat je niet alles kan plannen. Zo is mijn huishouden niet altijd tot in de puntjes in orde, maar ja, niet alles in je leven kan helemaal volgens plan gaan. En mensen om me heen zijn ook allemaal niet van die neurotische planners, waar ik ook rekening mee moet houden. Al zou ik ze het liefst allemaal to do list notitieboeken inclusief een cursus plannen geven 😉

Nogmaals: leef op een manier waar jij je fijn bij voelt, maar wellicht heb je wat aan mijn tips voor als je zelf graag wat gestructureerder wilt leven.

Succes!


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

116 reacties
 1. Tamarah

  Meestal heb ik geen lijstjes nodig om dingen gedaan te krijgen. Maar soms, als mijn to-do-lijstje in mijn hoofd begint te groeien en ik het overzicht niet meer heb, dan zet ik het voor mezelf wel even op papier! Dan kan ik het even loslaten in mijn hoofd en de dingen afvinken! Erg fijn om te doen. De sunrise app kende ik nog niet! Klinkt super handig, eens kijken of ik er ook mee uit de voeten kan 🙂 . Mooi artikel Cynthia!

 2. Priscilla

  Ik merk dat ik zelf ook beter functioneer (en daar bedoel ik mee dat ik productiever en efficiënter werk) als ik gebruik maak van een planning in de vorm van een digitale agenda en to-do lijstjes. Heel handig, dit artikel!

 3. Bo

  Ik had een gestructureerd leven.. Elke dag om 6 uurop staan, een uur wandelen de dag rustig beginnen en op de fiets naar men werk. Bij thuis komt gelijk weer een uur sporten. Ik voelde mij fit, geordend, gestructureerd en zeer gelukkig.
  Na een life event ben ik dat kwijtgeraakt. Het lukt mij niet meer dat weer te terug te krijgen, helaas….

 4. Cynthiaatje

  Ik moet iets bekennen; ik schrijf wel eens dingen op mijn to do lijstje die ik dan al af heb, om ze vervolgens meteen door te kunnen strepen. 😉 Geeft zo’n lekker gevoel!

 5. kayleigh

  Handige tips 🙂 zelf werk ik ook met lijstjes

 6. Linda

  Wat knap! Ik hou echt van structuur, maar ik ben gewoon te chaotisch. Soms zet ik de knop om en dan gaat het een, maximaal twee weken goed, en daarna verval ik weer in mijn ongestructureerde, chaotische leven. Vanaf volgende week ga ik stage lopen, hopelijk wordt een vast ritme dan makkelijker.

 7. Beautyjuf

  Wat fijn dat je deze tips met ons deelt! Door de jaren heen ben ik ook meer gaan plannen. Ik merk aan mezelf dat ik er veel baat bij hebt. Het enige wat ik mis in je artikel is dat niet alleen het plannen belangrijk is, maar ook het uitvoeren van de taken. Want, dat was bij mij een issue. Ik was heel goed in het maken van lijstjes, agenda’s invullen, afspraken bijhouden, etc., maar de uitvoering was een heel ander verhaal. Daar is discipline en doorzettingsvermogen voor nodig. Met name wanneer je een zelfstandige bent of thuis werkt. Daarom mijn grote complimenten van hoe jij je werk indeelt (lijstjes, etc.), maar de taken ook nog eens daadwerkelijk weet uit te voeren.

 8. Stèphanie

  Structuur is fijn. Geeft wat regelmaat aan je leven en ik voel me erg prettiger bij. Het leven gaan rustiger, ik heb geen haast.. alleen is het voor mij, werkend met een zeer onregelmatig rooster, nogal lastig haalbaar. Mijn ritme is nooit hetzelfde. De ene dag werk ik tot 3 in de nacht en de andere keer moet ik om 7.30 in de ochtend al beginnen.

 9. Debby

  Wauw, ik vind het heel knap van je! Fijn dat je het precies zo uitlegt :). Ik maak altijd wel een to do list maar nooit zo’n strakke planning… Misschien moet ik daar ook maar eens mee beginnen, ik ben nogal een rommelkont maar wat structuur erbij zou dat juist op kunnen lossen! En slim, dat eerder opstaan 🙂 Wordt een stuk makkelijker dadelijk met de zon wat eerder op.

 10. A

  Wauw, wat een inspiratie. Heel knap dat je zo gestructureerd leeft.
  Ik probeer het ook en het lukt sommige weken beter dan anderen.
  Niet erg, maar ik merk zeker ook dat ik blijer en vrolijker ben ik de weken dat ik WEL gestructureerd leef dan in de weken dat het allemaal wat minder loopt.

  Leuk artikel, bedankt!

 11. Veerle

  Zelf vind ik plannen ook heel fijn! Ik doe het nu wat minder in de vakantie aangezien ik niet heel veel te doen heb, maar met de drukte van school is het een vast ritueel.

 12. Eline

  Heel fijn artikel, ik ben zelf ook van de to-do list en vind dat zo fijn werken! En dat gevoel aan het einde van de dag als je al je hokjes hebt ingekleurd, heerlijk! X

 13. Jeannette

  Heeeeeeel herkenbaar!! Ik doe precies zo, en dat bevalt me uitstekend! Valt me wel op dat je steeds meer toch weer papier gebruikt ipv Wunderlist? Lijkt me zoveel werk … Ikzelf gebruik Things ipv Wunderlist (heeft iets meer mogelijkheden voor grotere projecten) en voor de dingen die echt een reminder nodig hebben de Reminder app op de Mac en iPhone. En alles (vooral ook mail) ook min of meer volgens GTD van David Allen. Ik ben verzot op blogs en websites over lifthacking, en ik pas toe wat mij goed past. En zo houd ik mooi tijd over om blogs als de jouwe te volgen. Ha! 🙂

 14. Laura

  Wanneer je van nature moeite hebt met plannen kan ik ‘Getting Things Done’ van David Allen aanraden! Het helpt je een persoonlijk systeem te ontwerpen waardoor je je tijd goed kan managen. Bij ons op het werk gebruiken veel mensen het en tot nu toe alleen maar positieve reacties.

  • Laura

   Mijn reactie is overigens bedoeld als toevoeging/tip op het onderwerp in het algemeen 🙂

 15. Johanneke

  Ik vind het knap zoals je het doet, ikzelf ben meer van het chaotische leven en ben meer een avondmens.

 16. Melissa

  Leuk artikel! Ik ben zelf ook nogal van het plannen, maar ik merk dat ik op mijn vrije dagen toch iets minder structuur heb (uitslapen, later eten). Ik vind het knap dat je gewoon vroeg opstaat ondanks dat je thuis werkt dus zelf je tijden kan indelen. Zo heb je inderdaad veel meer aan je dag. Ik weet niet of het mij zou lukken, respect!

 17. me

  Tja, ieder het zijne, ik zou persoonlijk helemaal tureluurs worden van zo’n gestructureerd leven maar fijn dat het voor jou werkt.

 18. Elsbet | La Vie Pure

  Ik heb ongelooflijk veel structuur nodig, anders raak in echt overstressed! Btw, hoe heet die slaap app? 🙂

 19. Lucinda

  Meestal begin ik ook met hele goede intenties. Wekker zetten, lijstjes maken en uiteindelijk komt er geen ene klap van terecht omdat ik constant mijn aandacht kwijt ben. xxx Lucinda

 20. rachena

  Fijn artikel! Ik blijf het zeggen, jij slaapt altijd zo goed volgens mij! Lijkt mij heel fijn, ook zo vroeg op kunnen, achja ik ben nou eenmaal een avondmens, dat heeft ook zo’n z’n voordelen haha 🙂

 21. Cindy | Life meets Beauty

  Ik ben ook helemaal van de lijstjes en plannen. Ik schrijf alles op, zelfs als ik het wel kan onthouden. Ik vind dat zo fijn! Zo herkenbaar dit!

 22. Liza

  Ik ben blij te lezen dat er meerdere mensen zijn die zoveel met lijstjes en plannen hebben. Zelf werk ik ook al een hele tijd met wunderlist, voor zowel mijn werk als privé. Heerlijk dat geluidje dat je hoort wanneer je iets af hebt óf iets doorstrepen op papier. 🙂

 23. Judith – myfoodblog.nl

  Ik houd ook erg van structuur :-). Soms zorgt dit er dan wel voor dat ik alles helemaal volplan, dus ik ga nu inderdaad ook wat meer vrije tijd inplannen 😉

 24. Danielle

  Heel erg fijn al die lijstjes en structuur!
  Ikzelf heb ook een vaak lijstjes, een agenda en maak ook nog ouderwets boodschappenlijstjes haha. Ikzelf heb autisme (syndroom van Asperger) en zonder lijstjes functioneer ik gewoon veel en veel moeilijker en met lijstjes is het tastbaar en heb je meer “ruimte” in je hoofd zodat het wat leger is en ik er niet over ga malen ( lastig uit te leggen).

  Ook heb ik veel last van geluiden dat alles harder binnenkomt ( snap dus ook dat jij tijdens de carnaval en kermis lekker ergens anders logeert 🙂 )

  Leuke blogpost! 🙂

  • frederike

   Ik snap jou heel goed. Mijn vriend heeft ook autisme en hij wil ook graag structuur hebben. Wij hebben een whiteboard in de keuken hangen waar alle belangrijke afspraken en de verschillende lijstjes op staan. Teveel geluid vind hij ook vreselijk.

 25. Mariëlle

  Hee dit vind ik een leuk artikel, ik ben zelf ook planverslaafd. Nu door mijn blog, school, werken, sporten en vriendinnen raakt mijn hoofd een beetje vol. Ondanks dat ik plan en dingen opschrijf vergeet ik dingen die ik gewoon niet wil vergeten, ook al is het niet super belangrijk. Mijn hoofd is een beetje een zooitje nu dus ik ga dit artikel morgen nog eens terug lezen en kijken of ik tips op kan doen!

 26. PatriciaKleijn

  heel nuttig artikel, ik ben zelf ook erg van het plannen alleen het naleven laat hier nog wel eens te wensen over en ik plan vaak te strak waardoor je zoals jij al zegt geen plaats hebt voor spontaniteit. Ik ga zeker met jouw tips aan de slag 😀

 27. Daisy

  Leuk en interessant artikel. Ik vind het soms lastig om geconcentreerd door te werken als ik niet direct deadlines heb. Ik werk dus beter onder druk en ad hoc. Spontaan zijn is fijn en vast een voordeel als je voor jezelf werkt. Op kantoor is er altijd een drempel om even vrij te vragen, ook al doet mijn leidinggevende er niet moeilijk over. Vind het knap hoe je het doet! Xo Daisy

 28. Andrea

  Super handig! Ik probeer de laatste tijd ook een digitale agenda bij te houden, het helpt wel een beetje om te zorgen dat ik alles gelezen heb wanneer ik een tentamen heb 😉 Ik ga proberen meer van jouw tips toe te passen!
  x

 29. frederike

  Ik ben meer een go with the flow chaoot. Terwijl ik ook goed kan plannen en lijstjes moet maken anders worden dingen me teveel en stort ik in. Wat voor mij goed werkt is een middenweg, waarin ik mijn taken en afspraken noteer. Vooral niet teveel afspraken op een dag. Taken hebben bij mij een ruime deadline, anders voltooi ik ze nooit of te laat. Maar ik heb altijd ruimte om te schuiven in wat ik doe en waar ik me goed bij voel.

 30. Anneleen Van Malderen

  Wat een leuk artikel, ik vind er me ook helemaal in! Ben net hetzelfde: liever ’s morgens heel wat gedaan krijgen en ’s avonds vrij hebben dan slapen tot 10 uur en dan de hele dag lopen stressen. Ochtenden zijn de productiefste momenten!
  Ik kan ook echt gewoon niet zonder mijn agenda en planningboekje. Als ik niet op voorhand weet hoe m’n dag eruit gaat zien is het chaos in mijn hoofd en kan ik echt gaan flippen van de stress. Soms denk ik dat ik misschien een autistisch kantje heb.. :p

 31. Jaco

  Ik hou ook van lijstje, to-do boekjes, planning. Wel op papier, want ik ben een beetje ouderwets. Ik koop nog elk jaar een organizer vulling. Heerlijk! Niks mis mee.

  • M

   Dit jaar voor het eerst sinds jaren een papieren agenda gekocht, en schoolbordverf..

 32. M

  heel handig, dankzij jou maak ik nu ook to do lists met blokjes, structuur is belangrijk voor mij, mijn 9 jaar oude meissie met ADD en mijn echtgenoot die hersenschade door zijn hartstilstand heeft, unlike you hou ik me echt krampachtig vast aan de vaste regels en lijnen, dan voel ik me beter en alsof ik alles wel onder controle heb, niet lullig bedoeld maar ik vind de foto’s van jou lijstjes zo inspirerend, dankjewel meid, mijn leven lijkt momenteel op een achtbaan..

 33. Nicole

  Ik herken mezelf hier wel een beetje in. Ik raak lichtelijk in paniek als iemand aan me vraagt of ik op een bepaald moment een afspraak kan plannen en ik heb mijn agenda niet in de buurt, haha! Lijstjes, lijstjes en lijstjes.

 34. Nicole

  Erg leuk artikel. Ik ben ook echt een gestructureerd type, het geeft me zoveel meer rust.

 35. Jade

  Ha! Zo herkenbaar! Ik ben gek op organiseren en plannen. Ben dan ook dol op agenda’s, maandkalenders, lijstjes en notitieblokjes. Heerlijk, structuur past bij mij. Soms zou ik het wel los(ser) willen laten om het piekeren te stoppen en ruimte/rust in mijn hoofd toe te laten.

 36. Saar

  Interessant artikel en heel herkenbaar! Ik werk ook met een bullet journal en zo blijf je alles een beetje in het oog houden, al maak ik mijn planning dan in de ochtend als ik mijn mails lees (ander werk, andere timing ;))
  Bij mij staan ook mijn vrijetijdsdingen en huishoudelijke taken in mijn bullet journal, dat vind ik lekker handig. Daarvoor gebruik ik trouwens verschillende kleuren.

  Google agenda vind ik trouwens keihandig door de overzichten die je hebt!

 37. Susa

  Handig artikel zo! Nu ik tijdelijk niet op school zit mis ik wel echt een ritme en ik vind het heel moeilijk om productief te zijn, dus ik denk dat ik maar eens een aantal van deze tips ga toepassen. Kwam dus goed uit, dit artikel 🙂

 38. astrid

  Bedankt voor de tip over de google kalender en de sunrise app! Ben er meteen mee aan de slag gegaan.

 39. Anna

  Ik hou ook enorm van lijstjes en planneng maken!

 40. Josephine

  Jezus, wat is dit eng. Heb jij nog wel een leven? Sorry hoor met alle respect ik krijg hier gewoon kriebels van. Volgens mij moet jij je duidelijk laten testen op een stoornis want je vertoont zo vaak krampachtig gedrag ook met dat gestructureerd leven, en je sapjes, en je slaap, hoe vaak je wandelt. Kun jij de controle wel loslaten?

  • Jacky

   Ik hoop toch dat je niet iedereen met ‘al dit respect’ behandelt…

  • Miss Lipgloss

   Haha, zolang ik niet in blinde paniek rondjes ren zonder mijn lijstjes lijkt me niet dat er iets ergs aan de hand is. Wauw Josephine, kan jij even normaal doen? Suggereren dat iemand een stoornis heeft is best wel een heftige opmerking.

  • Josephine

   Dat is zeker een pittige opmerking die ik maak. Maar het is wat me gewoon opvalt. Volgens mij heb jij een kut dag als er iets niet loopt zoals jij dat wilt. Je deelt veel op het internet dat is ook jouw baan dus het is iets wat mij opvalt.

  • Miss Lipgloss

   Dat heb je helemaal verkeerd (wat betreft dat ik een kut dag heb als iets niet loopt zoals ik wil). Je kan niet oordelen over een eventuele stoornis (!) aan de hand van plaatjes en teksten die je op internet ziet – je kent mij niet ‘in real life’ dus je weet niet hoe ik op allerhande situaties reageer. Ik houd van plannen en alles wat ik in deze blogpost benoem, maar kan ook prima zonder. Ik leef en werk prettiger als ik het wel doe, maar soms ook niet. Je moet het niet zo zwaar opvatten, dat doe ik namelijk ook niet (je zal het niet geloven, ik werk al de hele week onbewust zonder to do lijstjes!!11!111!).

  • Josephine

   Hi Cynthia,

   Mijn punt is niet alleen de lijstjes maar je hele manier van leven lijkt me niet gezond. Dat je alles in de gaten houdt en elke dag hetzelfde riedeltje afwerkt. Sapje, watHet komt bijna autistisch over. Sorry nogmaals met alle respect maar je maakt van alles een structuur, wat je eet, met dat wandelen, slapen (met je UP) en dat allemaal bijhoudt. Waar haal je de tijd vandaan> Plus wat gebeurd er met je als je het niet zo bijhouden?
   Ik vraag me bijna af of je leven nog wel leuk is als je alles in handen houdt zonder die structuur dwang…

  • Miss Lipgloss

   Ik ban je bij deze en ga ook deze discussie niet meer verder aan. Het gaat echt te ver om iemand autistisch te noemen (en dan ‘met alle respect’ zeggen maakt het niet ineens oké) terwijl ik respectvol op je reageer. Doeg!

  • M

   you go girl!
   Autistisch, stoornis?????????? Deze chick weet niet waar ze over praat denk ik zo..

  • Minka

   ‘Met alle respect’ wow… die zin alleen al. Brrr. Ik heb ervaring met autisten en heb ook onderzoek naar deze ‘stoornis’, overigens vind ik het het ABSOLUUT geen stoornis, gedaan. Maar wat jij hier zegt is zo misplaatst en totaal koude grond psychologie. Bovendien kan dit als kwetsend worden ervaren. Gebrek aan empathie is duidelijk. Als ik nou net zo oppervlakkig een diagnose zou stellen/insinueren als jij zou je kunnen zeggen dat je trekjes van een psychopaat vertoond. Maareh, met alle respect hoor!

  • Ren

   Hahahaha, ik wou dat ik met mijn autisme zo georganiseerd was als Cynthia. :’D

  • anna

   Ik vind het knap hoor cynthia, ik ben ook chaotisch, dus moet ik wel plannen, ik begin tegenwoordig de dag met misslipgloss haha

  • Yvonne

   Mijn hemel! Ik heb veel ervaring met autisme maar deze typische vooroordelen zijn zo verschrikkelijk achterhaald. Daar is veel kennis voor nodig, zo’n ‘stempel’ kan en mag alleen een psychiater uitdelen en sowieso niet op basis van blogartikelen. Autisme, dwangneurose, pfff. Nee hoor Cynthia, er is een heel groot verschil tussen structuur en dwangmatigheid.

  • rachena

   Well spoken! Inderdaad. Achterlijk gedoe, die opmerkingen van haar.

  • Susanne

   Nou ik vind de reactie wel een beetje overtrokken. Ze zegt toch niet dat Cynthia autistisch is? En kom op, op mijn werk/in het dagelijks leven zou ik hierom lachen. Wordt vaak dagelijks voor rotte vis uitgemaakt, boeiend. Laat het meteen weer los… Het leven kan hard zijn en dit is niets.

  • Sanne

   Lol. je wordt dagelijks voor rotte vis uitgemaakt? Like ok…

 41. Marleon

  Hele fijne tips, ik ga ze zeker gebruiken!

 42. Sheela

  Ik plan ook mijn meeste dagen, en ik denk zelfs dat dat door jou komt. Ik volg je nu al heel lang, herinner je je nog die review over dat to do boekje van de hema? Ik ben dat toen gelijk gaan halen, ondertussen werk ik ook met een bullet journal en een agenda enzo, ik maak ook heel veel lijstjes. Alles afkrijgen is wel een grote klus, maar als het lukt voelt dat weer heel goed 🙂 x

 43. Sabrina

  Ah super handig om te lezen! Ik ben op sommige dagen heel productief en gestructureerd, terwijl ik op andere dagen naar mijn idee heel weinig voor elkaar krijg. Ik probeer eraan te werken productiever te zijn!!

 44. Birgit

  Fijn artikel! Persoonlijk vind ik het heel moeilijk om te plannen. Ik wil het heel graag, maar vind het alleen al moeilijk om een planning te maken. En als ik er al een heb, dan houd ik me er bijna niet aan.. Erg frustrerend. Leuk om te zien hoe het zo bij jou wel werkt!

 45. Chinouk

  Ik ben niet echt een planner, maar ik werk dan ook niet full-time aan mijn blog. Ik heb een vaste job en ook daar hoef ik niks te plannen want ik werk in een parfumerie haha. Wel maak ik een lijstje met de datums waarop ik een blogpost online wil hebben en ik maak een lijstje met ideeën waarover ik dan wil schrijven. Uiteindelijk krijgt elk idee een datum en zo werkt het prima voor mij. Ik heb namelijk ook niet elke dag in de week tijd om te fotograferen, dus vandaar dat het wel fijn is om van te voren een heleboel foto’s te maken. Toch ben ik het wel met je eens over het vroege opstaan, zodat ik ’s ochtends een hoop werk heb gedaan en in de middag eerder kan relaxen. Die tip ga ik zeker toepassen in de zomer en op mijn vrije dagen 🙂

 46. rachel

  hier nog een plan-freak, moliken, en 2 filofaxen, wunderlist en iCloud agenda lukt dat wel alhoewel het ook echt nog eens gebeurd dat ik gewoon wat vergeet hahaha en dan moet je ze horen hier in huis 😛

 47. Annemiek

  Leuk artikel! 🙂 Hoe kom je aan dat up lijstje zo? Dat ziet er wel heel leuk uit, maar heb die functie nooit eerder gezien!! wil ik ook!

 48. Berber

  Leuk en inspirerend om te horen hoe jij ermee om gaat! Het lijkt me ook wel wat om op zo’n manier dingen dagelijks te doen, dus daar beginnen we dan maar meteen mee 🙂

 49. Andrea

  Wat een leuk artikel en heel herkenbaar. Ik ben ook echt van het plannen. Mijn vriend kan dat nog al eens heel irritant vinden omdat hij echt het tegenovergestelde is haha, zorgt wel voor een goede balans en door hem leer ik ook om meer “los te laten”. Go with the flow haha

 50. Salima

  Super fijn artikel! Probleem bij mij: ik ben een avond mens én ben veeeeeeel te laks met mijn planningen. Maar veel respect voor jou dat dit naarmate de tijd jouw levensstijl geworden is! Een mooi voorbeeld voor mij!;-) xx

 51. Shaz

  Handig artikel en erg herkenbaar! Ik maak ook vaak lijstjes en ik heb een hele handige weekplanner van de HEMA. In één oogopslag zie ik welke afspraken ik heb en wat ik moet doen. Enne, niets is fijner dan het afstrepen van een afspraak of klusje.

 52. Marye

  Ik herken me in vele punten! Ik vind het heerlijk om zo te leven. Het zorgt bij mij voor een stuk minder stress omdat ik overzicht heb.

 53. Dita

  Leuk om te zien dat jij in dit opzicht hetzelfde werkt als dat ik doe. Ik werk dan wel voor een baas en heb dus vaste werktijden en dagen maar de afspraken prive plan ik echt goed in. Ik hou er erg van om spontane dingen dingen te doen maar afspreken met vriendinnen staat vaak gepland aangezien die ook hun werk en andere afspraken hebben.

 54. Maaike

  Wauw, hele fijne tips! Ik ben zelf ook van het plannen en het vooruit werken en zo. Hele fijne tips, vooral van het vroege opstaan. Als ik om 11 uur opsta heb ik bijna het gevoel dat mijn hele dag al weg is en dat is eigenlijk al zo. Leuk artikel!

 55. Sarahdise

  Knap hoe je dat doet! Hoe ‘meet’ je trouwens die slaaptoestanden? Is dat met zo’n armbandje?

 56. Eva

  Nou, ik plan ook haha. Maar door m’n kids of eerlijk gezegd ook door mijn man moet ik spontaniteit inplannen als ik echt even wil werken. Dat eerder opstaan is dan echt mijn oplossing. En dat moet ik gewoon doen! Goede tips!!!liefs, Eva

 57. Eva

  Handige tips 🙂

 58. Karen

  Ik maak ook planningen. Ik heb van de Hema de werkplanner en daar maak ik elke dat een to do list in. Dit is voor mij dan ook best herkenbaar :).

 59. Irene

  Is een filofax eigenlijk niet iets voor jou? Ik ben helemaal verslaafd aan de filmpjes op youtube ondanks dat ik er geen een heb, omdat ik lijstjes maken en plannen ook zo fijn vind 🙂

 60. Lou

  Wat een leuk artikel en fijne tips!! Erg knap hoe je dat allemaal doet. Ik moet zeggen dat ik me behoorlijk bij je aan kan sluiten, aangezien ik vanwege veel thuisstudie ook echt structuur heb moeten toepassen. Anders loop ik over van de stress. Maar het kan altijd beter!! Zo zou ik bijvoorbeeld meer rekening moeten houden met slaapuren. En ’s ochtends productiever moeten zijn, ik kan namelijk wel uren rondhangen in m’n badjas. En 6 uur uit bed terwijl ik thuis moet werken zal mij nooit lukken (denk ik).
  Ik ga zeker wat tips van je toepassen, voor nog meer structuur 🙂 X

 61. Samantha

  Ik vind het heel knap hoe je zo gestructureerd leeft! Mijn probleem is dat ik vaak wel lijstjes kan maken en dergelijke, maar me eraan houden is nog een ander verhaal.

 62. Maris

  Ik herken mezelf hier wel een beetje in. Ik kan het heerlijk vinden om te plannen en dingen van te voren uit te zoeken. Vaak genoeg gooi ik vervolgens de hele planning overboord 😀

 63. Desirée

  Zo enorm herkenbaar dit. Ik ben zelf ook erg van de rust en regelmaat en een lijstjesfreak (maar ook met ruimte voor voldoende spontaniteit gelukkig). Ben dus niet de enige haha 🙂

 64. Monique | WritingMonique

  Wat een ontzettend leuk en interessant artikel! Ik merk dat planners en lijstjes ook voor mij heel goed werkt. Ik wil ze dan afwerken en krijg daardoor meer voor elkaar op een dag.

 65. Maaike

  Ik ben een kei in plannen. Zo goed zelfs dat het me de kop gekost heeft. Zeker dat inplannen van ‘spontaniteit’ vind ik eerder een valkuil dan een zegen. Ik probeer dan ook zo min mogenlijk te plannen. Hoe meer ik plan, hoe minder flexibel ik ben en hoe erger het wordt. Ik heb echt moeten leren om meer met de flow mee te gaan en niet te strak willen vasthouden aan alles. Dat gaat alsnog weleens mis, maar het gaat nu een heel stuk beter dan een jaar of 5 geleden. Ik ben erachter gekomen dat je ook prima productief en effectief kan werken zonder lijstjes en planningen.

 66. Lifesabout

  Ik ben ook altijd een planner geweest, vooral qua tijd en uitgaven en inkomsten. Wat betreft to do lijstjes ben ik wat flexibeler geworden. Ik wijk wat vaker af van planningen voor mijn blog. Heeft ook met perfectionisme te maken. Dan vind ik een idee voor een artikel toch niet goed genoeg en hoppa daar gaat mijn planning haha.
  Knap van je dat je zoveel structuur hebt. Ik denk dat je er heel veel baat bij hebt, want zonder planning wordt het een chaos met jouw drukke dagen.

 67. Margot

  Handig artikel! Ik ben zelf ook best gestructureerd, maar ben elke keer verbaasd over hoeveel jij gedaan krijgt op een dag.

 68. Caro

  Wat een ontzettend leuk artikel om te lezen! Ik hou ook heel erg van plannen! Maak to do lijstjes en schrijven dingen op in notitieboekjes en in mijn agenda op mijn telefoon! Ook zorg ik dat ik altijd op tijd in bed lig en ook weer op tijd opsta, zo heb je veel meer aan je dag!

 69. Melissa

  Handige tips! Ik ben zelf ook echt een planner, kan me goed voorstellen dat jij als thuiswerker regelmaat in je leven wil. Ik maakte op m’n 14e al lijstjes met dingen die moesten gebeuren, en als ik die dan afstreepte gaf dat een heel lekker gevoel! Nu maak ik ze vooral in Wunderlist, en soms nog op papier 🙂 Heel fijn. Ik denk dat mensen die dit van nature niet zo goed kunnen veel aan deze tips hebben! Het is ook denk ik gewoon een kwestie van gewenning, alles een beetje plannen.

 70. Madelaine

  Fijne post! Ik kan niet zonder gestructureerd leven haha, dan loop ik mezelf in de weg.

 71. Nienke

  Zonder agenda’s, lijstjes en planningen voel ik me verloren! Ook mijn vriend doet mee, hij werkt steeds met digitale lijstjes en planningen zodat ik alles op de voet kan volgen en omdat hij papiertjes toch verliest! Ook onze Google agenda’s zijn met elkaar gedeeld zodat we makkelijker afspraken apart kunnen maken zonder elkaar eerst te moeten bellen over onze agenda’s.

 72. Saskia

  heerlijk dat je zo lekker veel structuur hebt, daar kan ik best jaloers op zijn 🙂

 73. Danielle

  Wat een handige tips. Ik merk bij mezelf dat ik snel afgeleid ben en andere dingen ga doen. Een aantal tips sla ik even op 🙂

 74. mara

  O ik ben zó geen planner. Ik voel me altijd heel erg gevangen door een strakke planning en schuldig als ik iets niet af krijg. Ik ben student en hou wel rekening met schoolwerk. Maar wanneer precies plan ik in de loop van de dag wel. Gelukkig hebben wij een heel duidelijke online leeromgeving en huishoudelijke klusjes doe ik tussendoor. Dus echt op papier plannen doe ik bijna nooit.

 75. Minke

  Hele handige tips! Ik ben zelf ook echt een planner, dus meestal doe ik dit al wel. Ik vind het alleen lastig om de hele dag productief te zijn, meestal raakt op een gegeven moment als ik bijvoorbeeld aan het studeren ben mijn concentratie ‘op’..

 76. Kim

  Wat handig dat je een schema aanhoudt. Ik werk zelf ook met een online agenda. Gebruik hiervoor de standaard agenda van mijn telefoon en ik merk dat het zoveel rust geeft. Ook omdat je een melding krijgt ruim voordat je weg moet. Zo kan ik niet te laat komen 🙂

 77. Kirsty

  Leuk artikel! Fijne tips geef je ook! Ik ben zelf ook wel echt een planner; ik merk dat ik onrustig word als ik geen overzicht meer heb, omdat ik dan niet weet waar ik moet beginnen en plannen zorgt bij mij voor dat overzicht. Ik probeer ook altijd mijn dagen vrij vol te plannen, zodat er een dag of een paar dagen bijna leeg blijven. Op die manier kan ik die spontane dingen toch gewoon gaan doen, want ook al kost dat mij een dag; de week is toch nog niet voorbij, dus het kan een dag later dan ook nog wel. Verder ben ik iemand die haar deadlines meestal al zeker een week van tevoren af heeft, dat vind ik ook wel erg fijn 🙂
  Ik hoop dat ik met jouw tips nog effectiever aan de slag kan, want jij krijgt altijd zoveel gedaan!

 78. Agneta

  Denk niet dat ik zoveel discipline heb om het op deze manier te doen, maar merk wel dat ik, nu de dagen weer langer licht zijn, ik veel meer energie heb om mijn dagen goed en productief in te vullen. Daarom heb ik nu al zin in de lente en dat ik dan mijn eigen appartement heb en mij lekker kan focussen op mijn werk en mijn blog. Het artikel inspireert mij wel om nu lekker aan de slag te gaan, was toch erg vroeg wakker op mijn vrije dag.

  Liefs Agneta

 79. Brenda

  Leuk om te lezen dat ik niet de enige ben die zo gestructureerd leeft 😉 Knap dat het je lukt om gestructureerd te eten en ruimte te hebben voor spontane acties.

  Zelf moet ik wel om denken dat er ook ruimte blijft voor spontaniteit. En ruimte om te eten, op blogdagen vergeet ik regelmatig te eten en te drinken terwijl ik dan de hele dag met eten bezig ben.
  Ik vind het ook geen probleem om half 6 mijn uit te stappen zodat ik voor ik naar mijn werk ga nog 1,5 uur de tijd heb om aan mijn blog te werken. Heerlijk want in die uurtjes krijg ik inderdaad het meeste gedaan.

 80. Dagmar

  Wauw heel herkenbaar en leuk om te lezen, ik ben ook echt een planner en hou van structuur. Super om jouw kant te lezen en ook erg inspirerend hoe je hiermee omgaat en het omzet in geweldige kansen!

 81. Anneloes

  Ik heb op dit moment veel moeite met het combineren van mijn studie en mijn blog (vooral het verdelen van de tijd erover gaat vaak ‘mis’). Ik maak de laatste tijd ook veel planningen in de hoop productiever te worden, maar ik vind het zo moeilijk om me eraan te houden :(.

 82. Svenja

  Wat een fijne tips! Ik ben zelf nooit echt een planner geweest. Maar sinds kort ben ik begonnen een mijn afstudeeronderzoek, en nu merk ik toch wel dat het belangrijk is om dingen te plannen en op te schrijven, anders zie je door de bomen het bos niet meer. Ik vind vooral wunderlist heel erg handig in gebruik!

 83. Yvonne

  Ik werk niet met lijstjes; hooguit met boodschappenlijstjes en verlanglijstjes, haha! Verder heb ik twee kinderen. Ik ben dol op slapen maar als ze klein zijn wordt je slaapritme door hen bepaald. 😉 Pas zodra ze naar school zijn word je min of meer gedwongen om in een vast ritme te komen door die schooltijden en halen en brengen. Nu zijn ze 10 en 13 en een stuk zelfstandiger, dus nu merk ik dat ik beetje bij beetje meer mijn eigen ritme kan bepalen. Yes!

 84. Lauriëtte

  Fijn artikel Cynthia, vind het altijd erg mooi om te zien hoe je zo gestructureerd bent met je lijstjes!

 85. Karlijn

  Leuk om te lezen! Zo doe ik het ook ongeveer 🙂 Ik ben nog student en mede-studenten verklaren mij altijd voor gek dat ik om 7 uur opsta. Ik ben een ochtendmens en voor mij is rustig ontbijten, een uurtje sporten en dan om 9 uur ‘beginnen aan de rest van de dag’ gewoon een super ritueel en planning. Ik vind het ook heel fijn om alles bij te houden in mijn agenda en op een lijstje en dan dingen af te kunnen strepen als ik het af heb. Ik vind het altijd heel grappig om te zien hoe dit verschilt tussen mensen, mijn zusje is bijvoorbeeld totaal het tegenovergestelde van mij en toch krijgt zij al haar dingen meestal ook wel op tijd gedaan.

 86. Kelly Caresse

  Super leuk en inspirerend om te lezen dit! Ik hou ook van lijstjes, plannen, to do lists, ik ben ook echt van de structuur, tot ik moeder werd en dat niet echt meer ging altijd haha, toen moest ik het deels leren loslaten, wat ook een fijne les was voor mij persoonlijk

 87. Liset -Beautydagboek

  Ik vind dit een heel fijn en helder artikel! Ik kan wat leren van iedere dag de dingen opschrijven. Ik heb het ook ook zo druk en om iets te kunnen doen op een dag vergt planning. Je inspireert me om weer wat gestructureerder te werken. Ik was dat vroeger namelijk heel erg :).

 88. Marloes

  Wat een leuk artikel om te lezen! Plannen is inderdaad erg belangrijk om te doen, en een stuk fijner ook om goed overzicht te houden. Ik word er langzaamaan steeds beter in gelukkig! Een spontaan iets plannen is inderdaad het allerleukste!

 89. Anniek

  Handig, zo’n artikel Cynthia! Zelf ben ik ook echt iemand die houdt van een stukje reinheid en regelmaat in mijn week. Ik ga nog naar school, ben daardoor vaak laat thuis, en houdt ook nog elke dag een blog bij. Best heftig af en toe, en daarbij heb ik mijn to-do-lijstje echt hard nodig. Zo vergeet ik niets, en zie ik in één oogopslag wat er nog allemaal moet gebeuren!

 90. Aranka

  Wat een fijn, duidelijk en gestructureerd artikel! Ik ben totaal het tegenovergestelde, ik zie altijd wel wat de dag brengt en dat vind ik fijn. Natuurlijk heb ik belangrijke dingen genoteerd staan zoals werk, afspraken en to-do dingen, maar voor de rest zie ik altijd wel wat de dag mij brengt. Even spontaan naar vriendinnen, de stad in of ik kies toch voor een hele dag werken. Ik laat me per dag verrassen. Al lijkt mij stiekem een gestructureerde levensstijl ook wel heel prettig! Ik ga zeker wat met je tips doen!

  • Miss Lipgloss

   Vooral doen wat goed voelt! 🙂 Dat is het belangrijkste!

 91. Minke

  Leuk om te lezen hoe je dat doet met planning. Ik hou ook van lijstjes en agenda, al heb ik alleen papierenversies haha. Maar inderdaad, niet alles is te planneb, zeker met een kindje niet. In het begin moest ik daar wel aan wennen, maar nu kan ik daar ook super mee leven :).

 92. Manon

  Handige tips! Ik doe dit eigenlijk vooral automatisch als ik moet leren voor een tentamen. Maar nu ik ben afgestudeerd kan ik dit natuurlijk ook gebruiken voor andere dingen! 🙂 Op m’n werk maak ik ook altijd lijstjes wat ik moet doen, maar meer ook om niet iets te vergeten en over te slaan.

 93. Iris | Todayslipstick

  Fijn artikel om te lezen, zelf plan ik ook altijd alles in. Als ik een vrije dag heb maak ik een lijstje met wat ik moet doen, anders vergeet ik de helft! Door jou ben ik ook Wunderlist gaan gebruiken.
  Liefs, Iris

 94. Marnolda | marnolda.com

  Wat een fijn en uitgebreid artikel! Zelf ben ik ook bezig om meet structuur aan te brengen (vooral wat betreft hoeveelheid slaap) en ga je tips zeker gebruiken! 🙂

 95. Inge

  fijn artikel! Ik vind het ook heel knap.. je kan het allemaal mooi vertellen, maar volhouden is een ander ding! Ik vind regelmaat ook heel fijn. Je haalt veel voldoening uit je dag. Daarnaast is accepteren dat het niet altijd lukt voor mij heel belangrijk. Slapen is echt essentieel voor mij. ik moet mijn 8 uurtjes halen;-) (gezond) eten schiet er soms bij in. Dan ben ik zo druk dat ik het gewoon vergeet! Pauzes inplannen is dus wel een werkpuntje 🙂 maar het lijkt me heerlijk om zo je eigen tijd in te kunnen delen (wat je zegt over zomerdagen ook) en nogmaals heel knap dat je voor jezelf zo’n goed ritme hebt gevonden!