6 november 2008 door Cynthia Schultz 20 reacties
 • eBay
 • tip
 • uitleg
Een MissLipgloss artikel

eBay handleiding

Ik ben zelf een groot eBay-fan en check voordat ik iets koop of het niet goedkoper op eBayte krijgen is. eBay is een online handelsplaats, een beetje hetzelfde als Marktplaats maar dan fijner en internationaal. Je kan bieden op producten, maar je kan ze ook gewoon rechtstreeks voor een vaste prijs kopen. Als je eBay wil gaan gebruiken raad ik je aan een PayPal account te nemen (klik hier voor een handleiding).

Ik heb voor jullie een stappenplan gemaakt voor het gebruik van eBay. Dit is 100% © MissLipgloss.nl!

Aanmelden

Ga naar www.eBay.nl en klik boven in op ‘schrijf je in’. Wat je daar moet doen is nogal logisch. Je krijgt nu een bevestigingsmailtje met een link, klik daar op. Als het goed is, is je account nu aangemaakt en actief! Gefeliciteerd, je bent officieel aangemeld bij eBay. :* Je hoeft je PayPal account niet te koppelen aan je eBay account. Ik leg dit later uit bij het betalen!


Een product zoeken

eBay heeft een makkelijke zoekfunctie. Typ zo duidelijk mogelijk de omschrijving van het product in wat je zoekt in de grote zoekbalk, kies eventueel een rubriek en klik op ‘zoeken’. eBay zoekt automatisch alleen in de Europese Unie. Het is handiger om het te veranderen in Wereldwijd: zo krijg je meer hits en vind je altijd wel datgene wat je zoekt. Je kan dit veranderen na het zoeken in de balk links in je scherm:

Hopsa! Nu heb je in één klap veel meer zoekresultaten. Ideaal.

 

Feedback

 

Elke gebruiker van eBay heeft een feedbackmeter. Elke keer als iemand een product koopt bij een eBaylid, geeft diegene feedback. Je kan in je feedback aangeven hoe goed het product was, hoe lang het verzenden duurde, of de communicatie goed was etcetera. Als jij iets koopt, geeft de verkoper ook feedback terug. Wanneer de feedback van een verkoper 100% is bij meer dan 100 kopers, weet je zo’n beetje zeker dat deze verkoper betrouwbaar is. Zorg dus zelf ook dat je netjes op tijd betaald, dan krijg jij ook 100% feedback. Check altijd voor je een product koopt of op een product biedt of de feedback van de verkoper oké is.

 

Bieden op een item

 

Wanneer je kan bieden op een item, staat dit aangegeven. Soms kan je ook op Nu Kopen items bieden. Bieden doe je zo:


Je typt je bod in en klikt op ‘Bod Plaatsen’. Daar bevestig je je bod en is je bod geplaatst. Bied alleen als je zeker weet dat je het product wilt hebben. Als je niet betaald, krijg je negatieve feedback. Een aantal tips:
– bied niet meteen een heel hoog bedrag. Je kan altijd nog om hoog gaan als je overboden wordt.
– het is het handigst om zo lang mogelijk te wachten met bieden. Wanneer je in de laatste minuut biedt, is het item bijna gegarandeerd van jou. Je kan zo vaak en zo hoog bieden als je wilt (wel boven het minimum bedrag). Wanneer jij de hoogste bieder bent aan het eind, krijg je een mailtje dat je de hoogste bieder bent en dat je gewonnen hebt. Dan kan je gaan betalen.Een item Nu Kopen

 

Nu Kopen betekent gewoon dat je het object kan kopen zonder ervoor te bieden. De prijs staat al vast.

Klik op ‘Nu Kopen’ en het item is van jou. Je krijgt nu meteen een mailtje dat je het object gewonnen hebt.Een item betalen

 

Wanneer je een item gewonnen hebt, krijg je meteen een mailtje. Je kan hier op de geel/oranje ‘Betalen’ klop klikken. Je logt nu in op eBay en je kan meteen betalen met PayPal. Wanneer de verzendkosten niet zijn berekend, vraag dit dan vantevoren even aan de verkoper. Deze stuurt je dan een ‘invoice’ (rekening) zodat je die er meteen bij kan betalen. Het item betalen is het allermakkelijkst (en het minst leuke natuurlijk 😉 ).

 

Betrouwbaarheid

Of eBay betrouwbaar is, hangt van jou af. Jij moet er zelf voor zorgen dat je koopt bij eBay verkopers die betrouwbaar zijn. Als jij telkens bij eBay verkopers koopt die geen of heel slechte feedback hebben, vraag je er natuurlijk om om opgelicht te worden. Zo simpel is het! Let dus zelf goed op.

Verdere tips

 • Blijf ten alle tijde netjes. Wanneer je je producten na lange tijd nog niet ontvangen hebt, ga dan niet meteen boze en negatieve feedback geven. Zoek eerst contact met de verkoper en probeer het op te lossen. Wanneer de verkoper niet mee wil werken kan je een geschil openen op PayPal: op die manier lost het probleem zich vaak vanzelf op.
 • Let op dat je geen fake spul koopt. Er is bijvoorbeeld veel MAC namaak in omloop op eBay, zorg dat je weet hoe je dat kan herkennen.
 • Zorg ervoor dat je een beetje fatsoenlijk met verkopers kan communiceren – in het Engels. Vraag desnoods hulp aan een vriendin, je ouders, misschien wil je Engels docent je wel helpen. Zorg verder ook dat je vlot kan communiceren met een eBayer waar je iets van gekocht hebt.
 • Bied alleen als je iets echt wilt. Wanneer je niet betaalt, krijg je echt negatieve feedback, en als beginnende eBayer is dat niet zo handig.
 • Als je voor het eerst iets gaat kopen op eBay (je hebt dus 0 feedback), neem dan eerst contact op met de verkoper van het item dat je kopen wilt. Leg uit dat je nieuw bent op eBay en dat je daarom 0 feedback hebt. Verkopers krijgen hier vaker mee te maken, dus het is geen probleem.
 • Lees voordat je iets gaat bieden of een item gaat kopen goed de productomschrijving. Check bijvoorbeeld de maat, de kleur, de verzendkosten (!), et cetera. Als iets niet duidelijk is, schroom dan niet om de verkoper te mailen (dat kan makkelijk via eBay). Op die manier krijg je antwoord op je vragen. Geen enkele eBayer vindt dit vervelend, want ze willen zelf ook verkopen!


Succes met eBayen!


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

20 reacties
 1. wil

  hallo

  ik wil graag verkopen op ebay maar weet niet hoe
  ik zou alleen in duitsland en belgie en nederand willen verkopen
  heeft u hier ook een uitleg voor om te VERKOPEN

 2. Isabelle

  Ik heb nog een vraag.
  Ik probeerde 2 items te kopen, en drukte op bought.
  Wel moest ik nog confirmen, maar daar zag ik dat er oppeens dubbel verzendkosten stonden, terwijl het van dezelfde gebruiker afkwam.

  vraag 1;
  Heb ik het nu al defenitief gekocht?
  vraag 2;
  Hoe krijg ik geen dubbelverzendkosten?

 3. Nina

  Bedankt, dankzij jou snap ik nu hoe het werkt. Ik heb dat masker net binnengekregen, vanavond uitproberen! 😀

 4. Kimberley

  haaai,
  Ik wil heel graag wat kopen via ebay maar als ik bij kaartnummer mijn rekeningnummer invoer, zegt hij dat die niet bestaat? Zou je snel ontact met me willen opnemen?

  • Chanty

   Met kaartnummer wordt je creditcard bedoeld…. Je kunt niet rechtstreeks via je bankrekening betalen tenzij er wordt aangegeven dat je kunt betalen via een overschrijving.

  • Kimberley

   aah dan kan ik hem dus niet bestellen 🙁

 5. PAULA

  haaai
  ik wil even weten, hoe kun je het aanmelden enzo en als je heel dat account hebt dat allemaal stoppen en verwijderen?
  ik wil het niet meer, omdat ik merk dat ik er niks aan heb…
  wil je snel contact met me opnemen?
  kus paula

 6. labelloaddict

  Goede beschrijving, alleen 1 foutje: als je feedback geeft beoordeel je niet het product zelf. Als jij je er heel veel van voor had gesteld maar het blijkt niet aan je verwachtingen te voldoen, is dat niet de schuld van de verkoper.;)

 7. Nina

  Ik ben er helemaal blij meee woehoe :love:
  Ik heb eerst een paypal aangemaakt wat ik nooit durfde omdat ik dacht dat het heelmoeilijk was enzo
  en nu heb ik dus ook ebay aangemaakt
  en mn eerste aan koop: Pallette 88 veelgoedkoper op ebay man, haha ben zoblij
  maarr moet wel eerst ffgeld zetten op mn bank,jajaa ik ben niet zorijk ahah alles is al uitgegeven :blush:
  dankjewel! 😉

 8. Nicky

  Handig! ik wou al een tijde een eBay-account maar ik wist niet hoe het moest :/ en nu wel! dankjewel! 😆

 9. Ann

  Kan je op ebay ook met kredietkaart betalen?

 10. brigitte

  koop er eigenlijk nooit wat! het doet me teveel aan marktplaats denken en daar heb ik niet zo’n goede ervaringen mee ;p

 11. Jessy

  er staat, zorg dat je weet hoe je dat kan herkennen.. okee, hoe dan?

 12. Noor

  Handig, maar ik koop niet vaak iets via Ebay, dikwijls is het dat de eindtijd ’s nachts ofzo is, en dan blijf ik niet de hele nacht op.

 13. Hilde

  handig, maar een vraagje, hoe oud moet je zijn om zegmaar dingen te kopen van je eigen rekening bij paypal. Of moet je dan 18 zijn ?

 14. Joëlle

  Woo handig zeg! Lief dat je het helemaal beschreven hebt, denk dat veel mensen hier iets aan hebben.

 15. Mikki

  Daar bedoelen ze mee wanneer het “afgelopen” is, dus dat je niet meer kunt bieden en/of nu kopen.

 16. Lara

  Goed artikeltje, ik was net ff op Ebay aan t kijken (door jou;)) en ik zag allemaal leuke dingetjes! :love:
  Maar 1 vraagje;
  Er staat soms bij een product: Eindtijd
  Wat bedoelen ze daarmee?
  xxx

 17. Helena

  Heel duidelijk geschreven, ik denk dat veel mensen hier iets aan hebben! Zelf ben ik al jaren trouwe klant bij ebay 🙂