Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10
5 juni 2009 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
Een MissLipgloss artikel

Column: stoer doen

Normaal gesproken plaats ik dit soort dingen niet, maar af en toe dan schrijf ik iets wat ik de moeite waard vind om jullie te laten lezen. Op Hyves kreeg ik veel leuke reacties hierop, dus hier is ‘Stoer doen’.

Mannen. Jongetjes, noem ik ze liever. Hoe vaak valt de volgende zin wel niet in gesprekken met andere vrouwen: “Kerels… Ongelooflijk”, of variaties daarop: “Mannen!”, “Kerels, wat moet je er mee”, of “Eikels dat ze zijn”. Er zijn honderden variaties die ik en mijn vriendinnen al meerdere keren uitgesproken hebben. En ja, mannen, dat vinden we echt allemaal.
Hoe kan het toch dat wij vrouwen met jullie zo’n haat liefde verhouding hebben? We kunnen niet zonder jullie en ook niet met jullie. Lekker cliché, ja. Jullie zullen vast hetzelfde over ons zeggen. Maar wij doen niet zo achterlijk als jullie wel doen!
Wat wij vrouwen bijvoorbeeld niet begrijpen is dat haantjesgedrag. Stoer doen tegenover je vrienden. Over letterlijk alles. Over je dikke auto, over “die lekkere chick die je in je bed had”, over hoeveel biertjes je wel niet had gedronken of over de ruzie met die andere jongen. Die vast net zo stoer over die ruzie praat als jij, want waarschijnlijk zijn er niet eens klappen gevallen. Over je highscore bij dat ene schietspel (hoe oud waren jullie ook alweer?), over die dikke tieten van dat ene wijf, die dikke joint die je vorige week rookte. Over hoe onaardig je tegen je moeder was en over hoe je die ene docent uitschold. De enige vraag die bij mij en mijn collegavrouwen rijst, is: waarom? In Gods naam, waarom?
Wij vrouwen hebben vriendinnen bij wie we onszelf kunnen zijn. Bij wie we lekker lelijk kunnen zijn, bij wie we kunnen huilen als een klein kind. Maar met wie we ook lekker dom kunnen lachen en praten over wat dan ook. Vriendinnen hebben wij, vrouwen, om onszelf bij te zijn. Om ons niet anders voor te doen dan we zijn, om elkaar te accepteren en weten dat ons vriendinnetje ons ook accepteert.
Heb je ooit vrouwen gezien die opscheppen over die “hunk die ze gisteren gepakt hebben”, of hun “dikke bak”? De hoeveelheid bier die ze wel niet gedronken hebben? Nee, want wij vinden dat soort dingen namelijk helemaal niet stoer. En wij hoeven onze vriendinnen niet op het hart te drukken hoe stoer of leuk we wel niet zijn.
Want dat weten ze wel. Dat zogenaamde “stoer doen” van jullie, hou daar eens mee op. Want het is echt alles behalve stoer.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.