Chef’s Revolution 2016

 

dsc05339Afgelopen zondag en maandag vond de derde editie van Chef’s Revolution plaats, het culinaire event dat in en rondom De Librije in Zwolle afspeelt. Alles draait om koken en eten met kookdemonstraties van topchefs, een BOERenmarkt XL met streekproducten en wijn-spijscombinaties. Beide dagen nam ik een kijkje en ik deel graag met jou wat ik allemaal zag en proefde.

Even geleden schreef ik een artikel over mijn bezoek aan restaurant Hisa Franko in Slovenië. Daar werd zó leuk op gereageerd dat ik besloot hier ook een stuk over te schrijven: dit is zo’n ontzettend leuk  en uniek culinair event! Een aanrader voor iedereen die ook maar een beetje van eten houdt.

dsc05320

Het event vindt om de twee jaar plaats in en rondom restaurant De Librije. Het wordt georganiseerd door Jonnie en Therese Boer en is voor horeca-ondernemers en chefs, maar natuurlijk ook ‘gewoon’ liefhebbers. In theater De Spiegel zijn de hele dag kookdemonstraties waar je vooraf tickets voor moet kopen, de BOERenmarkt XL is vrij toegankelijk. Daar ben ik zelf geweest, helaas kon ik overdag niet.

dsc05321

We beginnen met het beste: kaas! Er staan verschillende kramen met erg goede bijzondere kazen, wij kochten twee soorten bij Bourgondisch Lifestyle. Leuk is dat er bij dit soort plekken niet moeilijk wordt gedaan over het een en ander proeven en dat maakt het nog leuker. Én makkelijker om een goede keuze te maken!

dsc05327

Er staan kookwinkels als Oldenhof, maar ook Hanos is aanwezig en The Big Green Egg. Rechts kan je munten kopen: die heb je nodig als je wat wilt eten en/of drinken. Je koopt ze per tien (€20) en een wijn/spijscombinatie kost 4,5 munt. Alleen een gerecht van een sterrenchef kost 4 munten.

dsc05326

dsc05329

Prachtig én zo lekker brood bij het Vlaamsch Broodhuys.

dsc05330

Dit is een gerechtje met tonijn, miso, basilicum en tomaat bij De Burgemeester.

dsc05333

Lekkere wijnen bij Henri Bloem. Leuke aanbieding ook: vier nazomerwijnen voor €39,95.

dsc05335

Het eerste gerechtje dat we eten: tartaar van picanha met (baby)mais en popcorn. Ik houd enorm van rundertartaar en deze smaakt fantastisch. Heel zacht, romig en een beetje nootachtig van smaak door de geroosterde mais en popcorn.

dsc05339

Proost.

dsc05340

Bijzonder zeebanket bij Bontom.

dsc05343

Warmgerookte zalm – dit ziet er zo lekker uit!

dsc05349

Bij Jimmy’s Foodtrekker een rendanburger op een bun. Een iets groter hapje en dat is welkom tussen de kleine gerechtjes! Te lekker, Aziatische smaken, fris en vol van smaak door het rundvlees.

 

dsc05354

Een flan van ganzenlever met rode kool. Boterzacht en ook zoet door de rode kool.
dsc05360

Bij Merlet geroosterde coquille met creme van witte truffel, witlofconfit, aceto soprafino en saus van eekhoorntjesbrood.

dsc05362

Als ergens gegrilde coquilles te krijgen zijn, kan je me wegdragen. De combinatie met truffel en bittere witlof is een hele goede, het geeft de coquille bijna een vleesachtige smaak.

dsc05365

Kaatje bij de Sluis: paté van gevogelte met madeira, sinaasappel en gekaramelliseerde walnoot.

dsc05367

Paté vind ik vaak erg lekker maar soms ook zo zwaar en stoffig, door de zoete knapperige sinaasappel is dat bij deze helemaal niet het geval! Wat heerlijk is dit, zeker met de wat zoete wijn erbij.
dsc05371

Als laatste ‘zure zult’ van varkenswang, gerookte ganzenlever, bernardus ‘prior 8’  en pittige zilveruitjes. Zure zult is niet per se iets wat ik zou bestellen als het op de kaart staat, maar dit smaakt goed, al is het wat zwaar. Herfstsmaken! Lekker met het knapperige roggebroodje bovenop.

dsc05370

Hollands Genoegen bij Landgoed Lauswolt Beetsterzwaag: daar ga ik eind oktober eten. Erg veel zin in.

dsc05375

Borrelen en zo lekker eten samen met Judith.

dsc05377

De sfeer is leuk! Het is gezellig, laagdrempelig, met overal hooibalen waar je op kan zitten om je hapje te eten. Er is een bar met bier, wijn en fris en een bandje of DJ treed op afhankelijk van het moment.

dsc05378

Zoveel sausjes bij Wollerich!

dsc05381

Bij Wollerich stoofvlees van ossenstaart met schuim van eidooier, knolselderij en brioche. Niet gegeten, maar ziet er zo mooi uit in dat eitje!

dsc05388

Als laatste nog even kijken bij Brandt & Levie worstmakers.

dsc05383

Deze nam ik mee: blauwe kaas, samen met Jonnie Boer ontwikkeld.

dsc05384

Brandt & Levie koopt hele varkens in om de worsten van te maken, en van het varkensvat dat overblijft maken ze deze zepen. Dat is bijzonder – ik ken alleen zeep van plantaardige oliën. Ik heb er een meegenomen, ik ben benieuwd.

dsc05387 dsc05389

Nou en of 😉 Van Brandt & Levie nam ik drie worsten mee: blauwe kaas, chipotle en lavendel. Wat een leuke jongens ook, die dit met z’n drieën doen.

Ik ben erg blij verrast door Chef’s Revolution. Wat een leuk culinair evenement, en weer heel anders dan de foodtruck events. Wat ik er leuk aan vind is tweeledig: aan de ene kant dat er veel leveranciers van streekproducten staan waar je van alles kan proeven en natuurlijk kopen. Wat ik vooral erg tof vind is dat je op een heel laagdrempelige manier gerechtjes kan eten van sterrenchefs zonder dat je de hoge drempel van een chic restaurant over moet, met het daarbij behorende menu en prijs. Natuurlijk is negen euro voor een hapje en wijntje niet goedkoop, maar je kan er zoveel of weinig eten als je wilt.

Wat ik persoonlijk iets minder leuk vond is dat heel veel stands rond half acht al leeg waren. Om acht uur is het evenement elke avond afgelopen en al veel eerder zijn stands ‘klaar’. Opgeruimd, met de tas om de arm om weg te gaan. Niet zo leuk als je net nog munten hebt gekocht om nog een hapje te eten.

Verder heb ik er erg van genoten en ga ik de volgende keer zeker mijn best doen om ook naar de kookdemonstraties te gaan. Als het over twee jaar weer georganiseerd word kan ik je Chef’s Revolution absoluut aanraden. Ik ben niet voor dit event uitgenodigd en heb mijn munten en producten zelf betaald 🙂 


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

46 reacties
  1. Nadia

    Ik vind het zo leuk dat je zo houdt van goed en ‘culinair’ eten! 😀

  2. Ilse

    Lijkt mij ook wel een leuk event. Toffe foto’s weer erbij, Cynthia. Leuk dus dat je erover geschreven hebt!

  3. Veerle

    Ik heb net het boek Longbourn uit (Pride & Prejudice maar dan uit het oogpunt van de bedienden) en daarin moest het dienstmeisje na het slachten van een varken ook zeep maken van het vet. Grappig dat dit blijkbaar nog (of terug?) bestaat!

  4. Jonna@Burgertrutjes

    Zelf ben ik groot fan van Jonnie Boer! Dit lijkt me zo’n tof event, de foto’s zijn onwijs mooi en wat een prachtige gerechten.

  5. Charlotte

    Ohhhh wat ziet dat er allemaal goed uit! Ik ben begin september naar Proef Eet in Enschede geweest, maar dat ziet er toch een stuk minder chique uit hoor. (Was wel erg lekker allemaal ook!)

  6. Margot

    Dat ziet er leuk uit en wat weten ze toch mooie kunstwerkjes van die gerechtjes te maken!

  7. Yvonne

    Ziet er gezellig en smaakvol uit! Ik heb op vakantie een heerlijke rode wijn ontdekt. Ik houd normaal niet zo van rode wijn, maar die van RELAX COOL RED is zalig! Helaas niet zomaar te krijgen, je moet ‘m online kopen of via groothandel. Je kunt deze rode wijn koel drinken; niet droog maar ook niet te zoet. Echt lekker! En oh ja, toevallig heb ik vandaag het jurkje binnen gekregen dat je op de foto aan hebt. Blij mee! Zo ontdek ik nog eens leuke kleding. 🙂

  8. Suzan

    Inderdaad een prachtig evenement en het is ook zeker aan te raden om bij een volgende editie kaarten te kopen voor de demonstraties (ook als niet professional!).
    Nog een tip voor de volgende keer om van je muntjes af te komen, is het bezoeken van de ‘Librije’s Kantine’ (normaal de Koperen Kees). Hier worden diverse gerechten van de Librije zelf geserveerd!

  9. Tessa

    Het was zeker leuk! Ik ben ook naar de demonstraties geweest. Dat was enorm indrukwekkend. Heel bijzonder hoe de chefs aan hun inspiratie komen. En wil nu dolgraag naar Zwitserland om daar te eten.
    Maar ik vond het absoluut niet laagdrempelig. Met de hooibalen is de ambiance misschien zo gecreëerd. Maar nee, absoluut niet laagdrempelig.

    • Miss Lipgloss

      Waarom vond je dat niet? Je kan gewoon naar binnen lopen, zonder entreeprijs, zonder minimale besteding (oké wel muntjes per tien), relaxte sfeer… Ik vond het heel relaxed en niet ‘chic’ aandoen. Jij wel?

  10. Vlaamsch Broodhuys

    Hi Cynthia,
    Wat leuk dat je ons hebt vernoemd in je artikel! 🙂 We zagen je inderdaad al rondlopen op het evenement, wat wel bij je past aangezien je ook zo kunt genieten van culinair eten.
    Tof om te horen dat je ons brood er niet alleen goed uit vindt zien, maar ook nog eens lekker vindt smaken!
    Fijne dag! Lieve

  11. Heleen

    Gaaf, Bourgondisch Lifestyle komt hier in de buurt. Restaurants in deze streek hebben ook vaak bij het menu “kaasplankje met kazen van Bourgondisch Lifestyle” staan. Nu ben ik nieuwsgierig gemaakt!

  12. Hondje

    Hoi,

    Het valt mij een beetje tegen dat je helemaal geen aandacht hebt besteed aan hondenvoer. Ik ben namelijk een hondje en voel me achtergesteld door de beperkte aandacht voor hondjes op deze site.

    Groet en woef,
    Hondje.

  13. aboutsbstyle

    dat ziet erg goed uit zeg. lijkt mij echt ideaal om met mijn vriend heen te gaan. liefs soraya

  14. Daniëlle

    Gaaf hoor! Ik had ook nog getwijfeld om er heen te gaan, maar dat werd wat krap in mijn agenda! Leuk om bij jou dus wat foto’s langs te zien komen!

  15. Jessica J.

    Mooie foto’s heb je gemaakt! Het doet me een beetje denken aan Antwerpen Proeft hier in de stad, maar dan veel gezelliger!

  16. B

    Hoi,

    Leuke post, maar ik zou heel graag willen weten waar die trui van is die je aanhebt? Die is echt fantastisch haha

    • Miss Lipgloss

      Het is een jurk van Dorothy Perkins! Dankjewel 🙂

  17. rachel

    schat wat doe je me aan hihih zoveel lekkers en klinkt heel erg leuk ook zo’n kookworkshop lijkt mij wel wat 😀

  18. Robin Valentine

    ah al dat eten ziet er zo lekker uit! vooral de tonijn met miso, love that combination <3

  19. Bo

    Leuk!! En jeetje, wat klinkt het gerechtje met de coquilles bijzonder lekker. Gewoon een goed klaargemaakte coquille vind ik al heerlijk, maar deze combinatie lijkt me hemels.

  20. Claudia

    Hoi Cynthia, ik reageer niet zo vaak maar wilde nu toch even iets plaatsen. Allereerst heb ik genoten van je NYC vlogs en verslag. Dat even terzijde. Dit culinaire festival ziet er ook leuk uit, echter vind ik het jammer dat dit soort festivals nooit stil lijken te staan bij het dierenleed wat er aan vooraf gaat……. Het gaat mij vooral om de foto van de ganzenlever. Het gerecht ziet er prachtig uit, tot je dit weet:

    De gans wordt in de laatste twee tot drie weken voor de slacht onder dwang gevoerd. Deze dwangvoeding, in het Frans gavage genoemd, gebeurt door een lange stalen of rubberen buis in de keel te duwen. Hierdoor wordt driemaal daags een vette maïspap rechtstreeks de slokdarm ingepompt. Dit veroorzaakt angst, pijn en ernstige ademhalingsproblemen. Ook lopen de ganzen het risico dat hun slokdarm wordt geperforeerd door de stalen buis. (bron: Wakker Dier)

    Ik ben absoluut geen geitenwollensokken type, maar wel een enorme dierenliefhebber. Ik wil je ook niet de les lezen, en er zullen misschien wel boze reacties komen, maar het valt me op dat niemand hier al eerder iets over schrijft. (Naast ganzen vind ik het net zo zielig voor koeien varkens en kippen, en ja zelf eet ik inderdaad geen dieren).

    Dus no hard feelings verder, en laat de boze reacties maar komen, maar ganzenlever is in mijn optiek in ieder geval iets wat niet meer gepromoot zou mogen worden.

    Groetjes Claudia

    • Shanna

      Helemaal mee eens!
      Voor dat mensen dit eten zouden ze eerst eens wat afbeeldingen moeten googlelen. Ben benieuwd of ze dan nog net zoveel trek hebben als daarvoor.
      Ook van dat varkenszeep ben ik geen voorstander. Er zijn zoveel lekkere plantaardige zepen, waarom moet er nou weer een op de markt komen van varkensvat??

    • Vera

      Ik zie dat Cynthia vaak kiest voor biologisch vlees en dat is natuurlijk super maar ik schrok toch best even van het gerecht met ganzenlever.
      Ik dacht ook dat het wat meer algemeen bekend was wat voor een dierenleed daar wel niet bij komt kijken.
      Ach, dan is het misschien juist wel goed dat er even op gewezen wordt zodat meer mensen die hier niet van op de hoogte waren er voortaan rekening mee kunnen houden.

    • julie

      Yep! ALs ik het woord ganzenlever al zie begin ik al te koken!

    • Lola

      Heb je nog recepten?

    • Amanda

      Hear hear!

    • Miss Lipgloss

      ha Claudia! Wat je zegt klopt en je hebt gelijk. Al wordt niet alle ganzenlever op deze manier verkregen, net als dat niet alle kip plofkip is. Bio ganzenlever is echt een ander verhaal. Ik wilde graag de gerechten laten zien voor de volledigheid.

    • N

      Jongens kom op…….ganzenlever?! In deze tijd?! Ik heb gewoon plaatsvervangende schaamte.

  21. Ingrid

    leuk!! Ziet er heel gezellig uit. 🙂

    • Shanna

      Helemaal mee eens!
      Voor dat mensen dit eten zouden ze eerst eens wat afbeeldingen moeten googlelen. Ben benieuwd of ze dan nog net zoveel trek hebben als daarvoor.
      Ook van dat varkenszeep ben ik geen voorstander. Er zijn zoveel lekkere plantaardige zepen, waarom moet er nou weer een op de markt komen van varkensvat??

    • Miss Lipgloss

      Omdat dat varkensvet iets is wat bij Brandt & Levie een restproduct is van de worsten. En dus maken ze er iets van. Dat vind ik juist heel duurzaam.

    • Shanna

      Ja tot dat het straks een heel populair product wordt en ze het niet redden met alleen het restafval van de varkens waarvoor het vlees wordt gebruikt. Als dat het geval is zullen er alleen maar weer meer varkens worden geslacht omdat iedereen varkenszeep wilt:(

    • Selma

      Als je googled kan je erachter komen dat dierenvet een heel authentiek ingrediënt is in zeep maken. Mocht je er bewust voor kiezen om geen vlees te eten lijkt mij dat prima. Lees je alleen eerst in voordat je opmerkingen plaatst over dat er “weer een op de markt moet komen van varkensvet”. Het is toch prachtig dat wanneer er een beest geslacht wordt alles gebruikt wordt?

  22. Loes | Gewoon iets met Loes

    Oeh wat leuk! Leuk dat er allemaal streekproducten zijn inderdaad, kun je er op een laagdrempelige manier kennis mee maken. Ik vind uberhaupt dit soort events ontzettend leuk. Goed eten, lekker buiten en genieten maar!

  23. marije

    Wat een leuk inspirerend evenement en wat een heerlijke gerechten. Kan mij voorstellen dat je hebt genoten.

  24. Liset – Beautydagboek

    Dit ziet er heel gezellig uit! Vooral dat je van alles kunt proberen voor een fijn prijsje. Erg jammer inderdaad dat bijna alles tegen half 8 al opgeruimd is.

  25. Syl

    Ok voordat ik de rest van de blogpost lees, MOET ik weten waar die trui van is die je draagt met dat grijs en rood/witte strepen. It’s perfect!

    Afgelopen week wilde ik eindelijk zo’n Dorothy Perkins wrapjurkje bestellen. Er waren in mijn maat nog 3 op voorraad, ga ik afrekenen… is hij uit mijn mandje en compleet uitverkocht in mijn maat. Zucht…

    • Anne

      Wil ik dus ook weten!!

    • Yvonne

      Dat is geen trui maar een lange jurk! Inderdaad van Dorothy Perkins, ze had deze al eens op Insta gepost. Bij Zalando te koop! Ik heb deze nu ook. 🙂

  26. Susan

    Oh het ziet er heerlijk uit! Het lijkt een beetje op de proefeet in Enschede 🙂

  27. Saskia

    Het ziet er heel erg tof uit. Wat een ontzettend lekkere gerechten komen er voorbij, lijkt mij echt genieten.

  28. Femke

    Klinkt als een heel leuk evenement. Food truck evenementen vind ik ook altijd erg leuk maar dit is net anders. Jammer dat sommige strands al vroeg opgeruimd waren!

  29. Mama Lifestyle Blog

    Dat ziet eruit als een leuk en smakelijk evenement! Mooie foto’s heb je gemaakt Cynthia.