Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10
28 november 2011 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
 • basis
 • catrice
 • prime and fine
 • primer
Een MissLipgloss artikel

Catrice Prime and Fine

Gezichtsbasis: ik kan niet zonder! Het zorgt er voor dat mijn make-up veel langer perfect blijft zitten en het maakt mijn huid wat gladder. Catrice heeft sinds een tijdje de Prime and Fine Smoothing Refiner basis in haar collectie en die heb ik getest.

Catrice Prime and Fine kost €4,99, wat ik een vrij lage prijs vind voor een gezichtsbasis. De primers die ik heb kosten allemaal minimaal twintig euro, dus het zou wel heel fijn zijn om een goedkope en fijne primer te vinden!

Een primer doet trouwens een aantal dingen. Het zorgt er ten eerste voor dat je make-up langer blijft zitten. Dat is omdat de basis een soort laagje op je huid is, wat tussen je gezicht en foundation zit. Op deze manier ‘slurpt’ je huid de foundation niet op én het voorkomt voor een deel dat het vet van je huid zich vermengt met je foundation, wat er ook voor zorgt dat de make-up van je huid afglijdt. Verder zorgt een basis voor een glad oppervlak, het maakt lijntjes wat vlakker, poriën minder zichtbaar en soms zorgt het er ook voor dat je huid een wat egalere kleur krijgt.

En al die dingen belooft deze primer eigenlijk ook! Op de verpakking staat dat ‘ie zorgt voor een zachte, gladde huid. Op de verpakking staat dan weer niet dat het er voor zou moeten zorgen dat je make-up langer blijft zitten, maar goed, dat weten we zelf wel!

Wat ik héél raar vind is dat er geen ingrediënten vermeld staan op de verpakking. Nergens! Ik had het stickertje er al afgehaald, onder het dekseltje gekeken, en nergens staat de inhoud vermeld. Dat vind ik raar. Sowieso is het verplicht, en als het zo verborgen wordt gehouden heb ik het idee dat er iets ‘aan de hand’ is, of zo. Waarom zou je je ingrediënten niet op je verpakking vermelden? Je hebt toch niks te verbergen (of wel?). Raar. Op de site van Catrice heb ik het wel kunnen vinden:

CYCLOPENTASILOXANE, CYCLOHEXASILOXANE, ISOSTEARYL ISOSTEARATE, TALC, CERA MICROCRISTALLINA (MICROCRYSTALLINE WAX), DIMETHICONE CROSSPOLYMER, ISOPROPYL PALMITATE, DISTEARDIMONIUM HECTORITE, SILICA DIMETHYL SILYLATE, LANOLIN, DIMETHICONE/VINYL DIMETHICONE CROSSPOLYMER, DIMETHICONOL, PROPYLENE CARBONATE, HYDRATED SILICA, DIMETHICONE/METHICONE COPOLYMER, MICA, PEG-8, ALUMINUM HYDROXIDE, TOCOPHEROL, SILICA, ASCORBYL PALMITATE, ASCORBIC ACID, CITRIC ACID, METHYLPARABEN, PROPYLPARABEN, CI 75470 (CARMINE), CI 77163 (BISMUTH OXYCHLORIDE), CI 77491 (IRON OXIDES), CI 77891 (TITANIUM DIOXIDE).

Heel veel siliconen, vooral!

Laten we nu eens naar het product zelf kijken! Het zit ten eerste in een potje. Minpunt! Ik heb het liever in een tube of pompflesje, op die manier werkt het veel hygiënischer. Wél is het een mooi, strak, chic potje. Maar de substantie is zo dun en net als een crème, dat het best in een ander soort verpakking had gekund.

De substantie is heel apart! Zoals je ziet lijkt het een beetje mousse-achtig, het doet me denken aan mijn favoriete MAC primer (de Skin Base). Het is héél zacht, lichtroze van kleur, wat je niet meer echt ziet als je het uitsmeert. Ik ben wel bang dat, wanneer je een heel donkere huid hebt, dit product zorgt voor een licht grijzige waas, doordat je de kleur toch wel een tikje ziet, zeker als je net teveel product hebt aangebracht.

Er zitten geen glittertjes of lichtreflecterende deeltjes in, wat wel het geval is bij de MAC Skin Base. Nu maakt me dat niet echt uit, ik heb liever een matte basis, dan kan ik zelf wel wat glans aanbrengen met een highlighter, bijvoorbeeld.

De Prime and Fine smeert erg makkelijk uit en je hebt niet veel nodig, ik denk twee likjes als je hierboven op de foto ziet. En ik vind het ook echt een erg fijn product! Er zitten veel siliconen in, dat voel ik als ik het aanbreng op mijn huid, maar dat zorgt ook voor een wat gladder huidoppervlak. Ik vind het gevoel van siliconen op mijn huid niet zo heel prettig, het voelt wat ‘glijerig’, vettig.

Het maakt mijn huid inderdaad wat gladder, zachter en de basis zorgt er ook voor dat mijn make-up echt langer blijft zitten. Ik vind hem heel erg fijn! Als ik hem niet gebruik merk ik echt verschil, dan ziet mijn make-up er aan het einde van de dag een stuk minder mooi uit.

Pluspunten
 • Prijs (€4,99)
 • Verkrijgbaarheid (gewoon bij de Kruidvat te koop)
 • Voelt zacht en fijn aan
 • Brengt makkelijk aan
 • Maakt mijn huid wat gladder en zachter
 • Zorgt er voor dat mijn make-up langer blijft zitten

Minpunten

 • De verpakking is een potje, dat werkt niet zo hygiënisch
 • De ingrediënten staan niet op de verpakking
 • Het voelt wat vettig door de siliconen

Iets voor jou als… je op zoek bent naar een fijne basis die niet duur is, als je het niet erg vindt om elke dag met je vingers in een potje te gaan, en als je geen probleem hebt met siliconen.

Skippen als… je geen siliconen op je huid wilt gebruiken, als je een potje niet hygiënisch vindt of als je gewoon geen basis gebruikt.

Zou ik dit opnieuw kopen? Ja, al vind ik een primer zonder siliconen wel fijner aanvoelen.

 


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.