Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10
15 oktober 2012 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
 • bourjois 123 perfect
 • foundation
 • Review
 • Test
Een MissLipgloss artikel

Bourjois 123 Perfect Foundation

Bourjois heeft bijna altijd goede foundations, dus ik was weer erg nieuwsgierig toen ik de 123 Perfect in huis had! Deze foundation belooft donkere kringen, een vale huidskleur en roodheden te verdoezelen, te hydrateren en te matteren. Is het wat?

Bourjois 123 Perfect belooft heel veel dingen. Volgens Bourjois hoort deze foundation tot ‘de nieuwe generatie’, maar wat die nieuwe generatie dan is, vraag ik me wel af, haha. De beloftes op een rijtje:

 • Gele pigmenten verminderen donkere kringen onder je ogen en maken je blik frisser
 • Paarse pigmenten laten je teint stralen
 • Groene pigmenten werken tegen roodheid
 • De foundation hydrateert 24 uur lang
 • Laat de huid ademen
 • Bevat SPF10 en beschermt dus tegen UV-straling
 • Bevat katoenbloem, dit heeft hydraterende en matterende eigenschappen
 • Is niet-comedogeen
 • Heeft een ‘droomtextuur’, smelt moeiteloos over de huid, is gemakkelijk aan te brengen, verdoezelt lijntjes en heeft een lichtgewicht textuur
 • Houdt langdurig, gegarandeerd 16 uur
 • Geeft een gelijkmatige teint
 • Voor alle huidtypes

Zo, dat zijn er nogal wat! Met al deze beloftes in mijn hoofd gebruikte in de Bourjois 123 Perfect Foundation.

Er zijn in Nederland zes kleuren. 52 Vanille, 53 Lichtbeige, 54 Beige, 55 Donkerbeige, 56 Beige Rosé, 57 Lichtbruin

52 Vanille, 53 Lichtbeige, 54 Beige, 55 Donkerbeige, 56 Beige Rosé, 57 Lichtbruin

Vanille is echt wel heel licht, ik denk dat deze geschikt is voor veel lichte dames. IK vind dat 53, 54 en 55 onderling niet zoveel verschillen qua kleur. 56 Is lichter dan 55 en 54 en heeft een roze ondertoon (als enige kleur) en 57 is meteen een stuk donkerder. Écht donker gaan de kleuren niet, dus helaas is de 123 Perfect Foundation niet geschikt voor echt donker gekleurde dames. Helaas.

123 Perfect zit in een glazen pompflacon. Ik vind de verpakking er erg leuk uit zien! De verpakkingen van Bourjois foundations vind ik altijd wel heel erg goed. Een pompflacon heeft ook altijd mijn voorkeur omdat je de foundation dan op een heel hygiënische manier uit de verpakking krijgt, en vaak ook net zoveel als je nodig hebt.

Dit zijn de bestanddelen, die echt inieminie op de verpakking staan, haha!

De foundation is op basis van water en siliconen. Als je niet van siliconen houdt en deze liever vermijd, dan kan je deze foundation beter skippen.

Het derde ingrediënt op de lijst is proylene glycol, dit is afkomstig van plantaardige alcohol en het helpt vochtverlies te voorkomen, zowel in de producten als op de huid. Bij veelvuldig gebruik kan dit bestanddeel wel acne veroorzaken, in combinatie met de siliconen zou ik hier wel een beetje mee uitkijken als je daar gevoelig voor bent.

Verder zit er ook o.a. alcohol denat. in wat de huid juist weer uitdroogt.

Het katoenbloem extract zit er inderdaad in, maar zo ver onderaan de lijst dat het niet meer echt wat kan doen voor je huid. Daarnaast is katoenbloem erg irriterend op je huid in grote hoeveelheden, dus dat zou ook niet eens kunnen.

De bestanddelen vind ik wel een beetje twijfelachtig, al bevat het geen parabenen en minerale olie. Dat scheelt alweer.

Ik vind het altijd wel bijzonder hoe weinig er van veel dingen in het product zitten. Zo zie je op de vierde regel ‘Zinc PCA‘ staan. Dit is een humectant (het houdt vocht vast), en is maar tot 1% toegestaan in cosmetica omdat het tot allergische reacties kan lijden. Wat dus op de vierde regel van deze lijst met bestanddelen staat, is al (minder dan) 1%. Deze foundation zal dus waarschijnlijk het meeste water en siliconen bevatten. Dat is niet bijzonder of slecht bij foundations, maar het is altijd wel leuk om te zien hoe zo’n lijstje nu eigenlijk in elkaar zit.

Zo, na een heel verhaal over wat erin zit, tijd om hem echt te laten zien.

De foundation is vooral super vloeibaar, smeert heel makkelijk uit en droogt vrij mat op. Het is lang geleden dat ik zo’n vloeibare foundation heb gebruikt! Als je zo’n druppeltje op je hand hebt en je houdt je hand scheef, loopt het er zo van af.

Dit ben ik. Zonder make-up.

Hier draag ik alleen de Bourjois 123 Perfect Foundation. Het effect vind ik mooi. Het droogt vrij mat op, maar houdt toch wel een mooie glans op de plekken waar het ‘natuurlijk’ is. Zoals op mijn neus en jukbeenderen. Roodheden verdwijnen en hij dekt vrij goed, maar niet heel heftig. Ik zou het een medium dekking noemen.

Close up, zodat je goed kan zien hoe de foundation er op mijn huid uitziet.

Hier heb ik ook een klein beetje poeder op om het te fixeren (Maybelline FIT ME).

Hier draag ik al mijn make-up. Deze foto is ook wat warmer, dat komt gewoon door het licht en mijn camera. Ik zal voortaan sowieso proberen mijn foto’s iets warmer te maken.

Het effect vind ik wel heel erg mooi. Het ziet er natuurlijk uit en het behoudt de natuurlijke subtiele glans van je eigen huid. So far so good, ik was vrij enthousiast! Het voelt ook prettig aan. Een beetje fris (dat komt ongetwijfeld door de alcohol). Het voelt niet alsof het mijn huid hydrateert.

De foundation bevat SPF10, wat al een vrij lage factor is, en met het dunne laagje dat je op je gezicht smeert beschermt dat niet echt goed. Je moet wel een extra factor onder je make-up dragen.

Gedurende de dag werd ik iets minder enthousiast, want ik kreeg helaas wat vlekken op mijn gezicht… De 123 Perfect Foundation blijft bij mij niet perfect zitten. Wel een paar uur, maar een hele dag (of 16 uur, wat ‘ie belooft) lukt zeker niet. Mijn neus gaat toch wel weer wat glimmen en op sommige plekken gaat de make-up wat vlekken, ook al gebruik ik het met een basis en poeder. Dat vond ik nou zo jammer, want het effect vond ik wel mooi.

Al met al vind ik het op het eerste gezicht een goede foundation, maar bij mij houdt hij het helaas niet zo heel lang uit… Jammer!

Pluspunten

 • Praktische, mooie verpakking
 • Verkrijgbaarheid – gewoon bij de drogist en parfumerie te koop
 • Er zijn zes kleuren verkrijgbaar die vrij breed zijn ingezet
 • Voelt lekker aan op de huid
 • Verdeelt makkelijk
 • Bevat SPF10 
 • Geeft een mooi, natuurlijk, medium dekkend effect
 • Bourjois test niet op dieren

Minpunten

 • Niet geschikt voor de heel donkere huid
 • Bevat wat mij betreft wat twijfelachtige bestanddelen (alcohol etc.)
 • Blijft niet lang mooi zitten bij mij

Ik weet niet of de prijs (€14,99) bij de plus- of minpunten moet staan… Voor een goede foundation vind ik het niet duur, voor een foundation die niet lang blijft zitten wel.

Iets voor jou als…  je misschien een totaal ander huidtype hebt dan ik? Ik heb een gemengde huid: mijn T-zone is vet, de rest is vochtarm.

Skippen als… je ook een gemengd vette en vochtarme huid hebt en geen foundation wilt die niet lang blijft zitten

Bourjois 123 Perfect foundation kost €14,99 en is vanaf half oktober 2012 (dat is nu!) te koop.

Deze review bevat producten die door een merk of bedrijf zijn opgestuurd. Lees mijn disclaimer.

Bron bestanddelen: Schutte, M (2011). Lexicon van Cosmetische Ingrediënten. Rijswijk: Uitgeverij Lakerveld

 


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.