Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5
23 mei 2013 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
 • besparen
 • bezuinigen
Een MissLipgloss artikel

Bespaar/bezuinigtips

Niemand geeft graag meer geld uit dan nodig is. Je hebt liever geld over! Of misschien wil je je geld uitgeven aan andere dingen, of heb je een wat kleiner budget per maand. Wat de reden ook is: ik wil je graag wat tips geven om te bezuinigen en uiteindelijk wat meer geld over te houden!

 

Iedereen legt zijn of haar prioriteiten op een andere plek. Zo rook ik niet en ga ik bijna nooit uit, maar houd ik er wel van om lekker uit eten te gaan, en ik neem soms een taxi om op de plek van bestemming te komen. Ik heb geen auto (en dus geen maandelijkse vaste lasten van een auto), maar ben wel geld kwijt aan de trein. Het geld wat ik op de ene plek bezuinig, kan ik op de andere plek uitgeven. Dat kan een reden zijn om zuinig te zijn op bepaalde vlakken. Ik wil je vandaag wat tips geven!

Als je benieuwd bent naar mijn tips om zuinig te zijn op beautygebied, dan kan je deze handige blogpost van 2011 eens lezen. Hierin vertel ik je hoe je zo lang mogelijk met elk afzonderlijk beautyproduct kan doen.

Ten eerste…

…heel belangrijk: prioriteiten stellen. Als je op de ene plek wat meer geld over wilt houden, kan je niet álles doen. Denk na over elke euro die je uitgeeft en bedenk je of je het niet liever aan iets anders uit wilt geven. Je kan je geld maar een keer besteden! Wat is belangrijk voor jou, wat heb je echt nodig? Of wat vind je gewoon echt heel erg leuk? Dit is voor iedereen anders en dat kan niemand voor jou beslissen, dat moet je zelf doen. Daar kunnen anderen ook geen mening over hebben. Wat jij met je geld doet en hoe je het uitgeeft, is jouw zaak. Je kan ook selectief zuinig zijn, omdat bepaalde dingen je minder interesseren dan andere zaken. Zo geef ik heel weinig geld uit aan uitgaan en in de kroeg zitten. Dat is omdat ik het niet zo boeiend vind en mijn geld liever aan iets anders uitgeef. Maar ik ga wel weer graag lekker uit eten.

Als je een eigen huis hebt

Als je op jezelf woont zijn er heel wat manieren om te bezuinigen. Op een rijtje:

 • Was op een lage temperatuur. Op 30 graden wordt je was ook nog prima schoon, en je bespaart er zo’n €30 per jaar mee. Let wel: als je écht vieze was hebt, was dan wel op 60 graden, want bacteriën worden pas bij deze temperatuur gedood. En: was ook met een zo vol mogelijke trommel.
 • Gebruik geen wasdroger, maar hang je was op een rek. Kan dat niet? Gebruik dan liever een droger met warmtepompsysteem in plaats van een condensdroger, dit is 55% zuiniger.
 • Koop je witgoed zuinig. Tegenwoordig staat dat in de winkel vermeldt. Ga voor A-apparaten qua zuinigheid, dit scheelt een hoop. Koop ook geen oude tweedehands wasmachines, deze verbruiken veel meer water dan de nieuwe apparaten.
 • Vervang gloeilampen door spaarlampen. Tegenwoordig heb je heel mooie spaarlampen, die in de aanschaf wat duurder zijn, maar uiteindelijk bespaar je er geld mee.
 • Heb je het koud? Zet niet meteen de verwarming wat hoger, maar trek iets warmers aan. Een dekentje op de bank helpt ook al een hoop! Ik heb zelf altijd een lekker warm vest aan de kapstok hangen, zodat ik die thuis aan kan doen.
 • Heb je de verwarming in de woonkamer aan? Doe de deuren dan dicht naar de andere vertrekken. Zo blijft het warmer in de woonkamer.
 • Laat de verwarming uit in vertrekken waar je toch niet komt. Ik heb de verwarming in de slaapkamer bijna nooit aan.
 • Was met de hand af in plaats van met een afwasmachine.
 • Ga onder de douche in plaats van in bad! Als je vijf minuten doucht, gebruik je zo’n 55 liter. Bij een bad gebruik je zo’n 110 liter! Douche dus ook niet te lang als je geld wil besparen. Je kan ook een waterbesparende douchekop aanschaffen.
 • Misschien overbodig: zodra je het huis verlaat, doe dan alle verlichting en verwarming uit.
 • Trek je opladers uit het stopcontact als je ze niet gebruikt, ze verbruiken dan namelijk nog steeds stroom.

En verder…

 • Doe zinloze abonnementen op van alles en nog wat de deur uit. Dit kost een hoop geld!
 • Vergelijk abonnementen goed met elkaar voor je iets afsluit. Internet-, televisie-, telefoon- en energie abonnementen verschillen onderling qua prijs. Kijk dus goed voor je ergens voor kiest. Je kan hier een hoop mee besparen! Zeker telefoonabonnementen wisselen enorm. Je kan het beste een sim-only abonnement nemen, deze zijn het goedkoopst.
 • Doe creatief boodschappen en ga op zoek naar leuke en lekkere budget recepten. Goedkoop koken is echt niet saai of vies. Kook ook vegetarisch, vlees is vaak het duurste onderdeel van een gerecht.
 • Restjes eten over? Vries het in! Dan kan je er nog een keer van eten. Of zet het in de koelkast, voor de dag er na.
 • Doe boodschappen deels op de markt. Alles is goedkoper!
 • Let voor dingen die je elke maand nodig hebt op aanbiedingen. Tandpasta, WC-papier, standaard beautyproducten die je gebruikt, aardappels, et cetera. Koop ze in de aanbieding, dat scheelt een hoop geld.
 • Stop met roken, als je dat doet. Een pakje per dag, zo’n €5, kost je op jaarbasis €1825. Enorm veel geld!
 • Als je geen waarde hecht aan alcohol, stop dan ook met drinken buitenshuis. Dat kost ook een hoop. Als je elke vrijdag en zaterdag in de kroeg zit en een paar biertjes drinkt, loopt dit erg op. Minder iets met de alcohol.
 • Voor je iets koopt, vraag je af of je het echt nodig hebt. Nogal logisch, maar je kan je geld maar één keer uitgeven.
 • Shop je kleren bij goedkope ketens als H&M, Primark en New Look of kijk bij tweedehands en vintage winkels. Koop ook kleding die je goed met elkaar kan combineren en die je zowel in de zomer als in de winter kan dragen, door laagjes over elkaar heen aan te trekken. 
 • Ga je graag uit eten (zoals ik)? Spaar daar dan voor. Dit kan natuurlijk ook iets anders zijn, misschien vind je het te gek om een keer in de zoveel tijd naar een pretpark te gaan. Leg hier elke week (of elke dag) een paar euro voor opzij, zodat je datgene wat je zó leuk vindt kan blijven doen.
 • Geef jezelf elke week zakgeld wat je contant pint. Dit geld mag je gebruiken voor dingen ‘voor jezelf’. Cadeautjes, make-up, boeken, wat dan ook. Als het op is, is het op.
 • Skip de frisdranken en vruchtensappen, maar drink gewoon water. Is ook nog gezonder. Wil je toch iets met een smaakje? Maak het water dan aan met een beetje ranjasiroop.
 • Houd een uitgavenboekje bij. Wat gaat er uit, wat komt er in? Schrijf alles op en houd alles bij. Op die manier zie je heel duidelijk wat je uitgeeft, ook aan onzin dingen.

 

Heb jij nog goede bespaartips? Deel ze bij de comments!

Bron foto varkentje


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.