Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5
7 mei 2013 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
  • eten
  • food
  • havermout
  • ontbijt
Een MissLipgloss artikel

Beauty superfood ontbijt: havermout met banaan en chocola

P1130016Havermoutpap is ontzettend goed voor je en is zeker in combinatie met banaan, kaneel, chocola en sojamelk een echt superfoods ontbijt dat geweldig is voor je lijf én ook nog eens ontzettend lekker smaakt. Niet meteen ‘iewl!’ zeggen bij het zien van de foto, probeer het eens en je zal het heerlijk vinden!

Wat heb je nodig?P1130005

 

Voor mijn havermoutpap recept heb je het volgende nodig

voor een grote portie of twee kleine

  • 250ml sojamelk
  • 60ml havermout
  • 1 banaan
  • kaneel
  • héél klein (zo’n 4 gram) stukje heel pure chocola (76% cacao of meer)

Je kan ook gewone melk gebruiken, maar mijn lichaam reageert slecht op melk dus ik gebruik melkvervangers. Je kan ook amandel- of rijstmelk gebruiken.

Superfoods!

Sojamelk

Kies voor sojamelk zonder toegevoegde suiker, dus ‘natuurlijke’ sojamelk. Sojamelk zit vol met goede eiwitten, vezels, isoflavonen en B-vitamines. Ook is het vetarm en er zit geen cholesterol in. Sommige soorten sojamelk worden bewerkt: er wordt dan calcium toegevoegd zodat het qua voedingswaarde dichterbij koemelk ligt. Qua beauty zorgen isoflavonen voor een volle, gladde huid.

Havermout

Havermout is onwijs goed voor je! Er zit heel veel vitamine B1, magnesium, fosfor en vezels in. Allemaal geweldig voor je lijf. Daarnaast is havermout onwijs vullend en zorgt het dat je je heel lang vol blijft voelen. Dit komt doordat havermout een lage glycemische waarde heeft (dat betekent dat het weinig effect op je bloedsuikerspiegel heeft). Daarnaast bevat havermout maar weinig calorieen en maar 1 gram suiker per 100 gram. Veel eiwitten en vezels. Very nice dus!

Banaan

Bananen zijn overal te koop en makkelijk te eten en zijn ontzettend gezond. Zo bevatten ze veel kalium, magnesium, voedingsvezels, vitamine B6 en eiwitten.

Kaneel

Kaneel ken je natuurlijk wel als smaakmaker in taarten en cakes, maar wist je ook dat het heel goed voor je is?

  • stabiliseert je bloedsuikerspiegel
  • helpt bij schimmelinfecties
  • voorkomt bacteriële groei
  • verminder ontstekingsreacties in je lichaam
  • gaat verstopping tegen
  • bron van ijzer, calcium, kalium, vitamine A, B1, B2 en C, magnaan en zink

Heel donkere chocolade

Een heel fijne superfood: hele rijpe chocola! Neem dan wel chocola met minimaal 77% cacao, dan bevat het echt de goede eigenschappen. Deze chocola is bijna zwart en smaakt wat bitter, maar daar moet je gewoon even aan wennen. Waarom donkere chocola zo goed is?

  • bevat theobromine en theyophilline, dit zijn anti-astmatische verbindingen
  • bevat flavanoiden en antioxidanten (het belangrijkste punt van donkere chocola!)
  • bevat zwavel en magnesium, dit is goed voor de concentratie
  • bevat zink, goed voor je lever, immuunsysteem, alvleesklier en huid

Hoe maak je dit superfood ontbijt?

P1130009

Doe de sojamelk in een steelpannetje en brengt dit zachtjes aan de kook.

P1130006

Snijd de banaan in heel kleine stukjes. Je kan hem ook prakken.

P1130007

Weeg de havermout af, 60 gram.

P1130010

P1130011

Voeg de havermout en banaan bij de melk als deze kookt.

P1130012

Laat dit mengsel dat zachtjes pruttelen tot het de gewenste dikte heeft. Ik laat het ongeveer vijf minuten koken.

P1130013

Klaar! Je kan het nog even laten staan zodat het nog wat dikker wordt, maar ik laat het zelf altijd in mijn kom afkoelen, het is toch nog veel te heet om te eten.

P1130014

Done! Tja, het ziet er niet zo lekker uit, maar dat is het wel!

P1130015

Als laatste rasp ik er nog wat donkere chocolade overheen. Doordat dit heel puur is, geeft dit een sterke smaak. Je kan het natuurlijk nog afmaken met ander fruit als bosbessen en frambozen, en gezonde zaden als chia zaad en lijnzaad. Je kan met havermout doen wat je wilt en dat maakt het een leuk soort ontbijt (of lunch).

Deze portie is voor mij trouwens veel te groot, ik maak voor mezelf de helft. Je kan het daarna bewaren in de koelkast. Koud is het ook heel lekker, dus je kan het later op de dag ook nog eten.

Zijn hier nog meer havermout lovers? Of heb je het nog nooit gegeten?

 


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.