Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10
10 april 2011 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
  • alles over mascara's
  • mascara's
Een MissLipgloss artikel

Alles over mascara


Mascara is het meest gebruikte cosmeticaproduct dat er bestaat. De helft van de vrouwen op de wereld gebruikt elke dag mascara. Het is dan ook niet zo gek dat merken elke keer weer met iets nieuws komen, er valt namelijk ontzettend veel geld in te verdienen, zeker als je je beseft dat veel dames om de paar maanden een nieuwe mascara aanschaffen. Maar wist je ook dat mascara van oorsprong wordt gebruikt om slechte geesten en negatieve energie uit te bannen? En wist je ook dat de eerste mascara werd gemaakt van een mengsel van kohl en… krokodillenpoep?

Krokodillenpoep en vaseline
Zo ongeveer rond 4000 voor Christus waren de oude Egyptenaren al veel bezig met hun uiterlijk, en dan vooral de dames. Rond die tijd gebruikten ze al kohl om hun ogen te omranden. Vanuit dit product werd ook mascara ‘gemaakt’ om lange, donkere, diepzwarte wimpers te krijgen. Ze mengden de kohl met van alles, van krokodillenpoep tot honing en en water, om het wat ‘vaster’ te krijgen en om het als mascara te laten functioneren. In die tijd werden de ogen gezien als de vensters van de ziel, en ze maakten deze zo zwart mogelijk om slechte geesten en negatieve energie uit te bannen. Dus toen al gebruikten vrouwen producten om hun ogen te benadrukken en hun wimpers langer te maken.

In 1872 was het dan eindelijk zover. Eugene Rimmel ontwikkelde de allereerste échte mascara. In dat jaar werd namelijk vaseline uitgevonden, petroleum jelly. Dit was de basis voor de eerste mascara. Natuurlijk was vaseline als basis vreselijk, want het liep enorm snel uit en werd gauw plekkerig en vies. Na een aantal andere slechte mascara’s bracht Helena Rubinstein in 1957 een betere mascara uit. Na de eerste wereldoorlog brachten Helena Rubinstein en Elizabeth Arden samen een nieuwe mascara op de markt. Het was er de tijd voor: mensen wilden nieuwe dingen kopen, innovatieve producten, ze wilden luxe. Denk trouwens niet dat mascara’s er toen net zo uitzagen als nu. Het waren geen hulzen met borsteltjes zoals nu, maar juist een soort cake-product, een bakje met daarin de vrij harde substantie, die je dan met een kwastje op je wimpers kon aanbrengen.

In 1957 kwam Helena Rubinstein met de échte innovatie; zij kwam met de mascara zoals we die nu kennen. Een zachte, zwarte substantie in een huls, met een borsteltje.

Wat zit er in?

Waar wordt mascara nu eigenlijk van gemaakt? Dat verschilt natuurlijk per merk en per soort. Maar elke mascara bestaat uit drie basis elementen: pigment, olie en was. Pigment is tegenwoordig vaak carbon black, dat is een soort roet. Vroeger werd as of kohl gebruikt als pigment, nu niet meer. Steenkool en teer is streng verboden.
Er worden veel verschillende soorten olien gebruikt, denk aan castor olie, sesam olie, eucalyptus olie, lanoline en verschillende minerale olien. Was waar je aan kan denken is bijvoorbeeld paraffine, carnaubawas en bijenwas.

Met deze ingredienten heb je een basis mascara. Voor andere eigenschappen worden er ook extra ingredienten toegevoegd. Zo bevat een waterproof mascara een ingrediënt dat water afstoot, bijvoorbeeld dodecane. Mascara’s die niet waterproof zijn hebben basisingrediënten die in water oplosbaar zijn. Mascara’s voor lengte of krul bevatten vaak nylon of rayon microfibers. Ook word er dan een ingrediënt toegevoegd dat het product wat harder maakt.

Tips & trics

  • Krul je wimpers voor je mascara aanbrengt, zo krijg je een meer open blik met mooi gekrulde wimpers. Lees meer over het krullen van je wimpers hier!
  • Zig-zag! Als je vanaf de aanzet van je wimpers je mascara borstel heen en weer omhoog beweegt, scheid je je wimpers beter.
  • Breng niet teveel aan, want dan gaan je haartjes aan elkaar kleven en dat is niet zo mooi.
  • Zorg dat je wimpers goed schoon zijn wanneer je mascara aan gaat brengen, er moet zeker geen restje mascara van de vorige dag meer op zitten! Hierdoor zitten je wimpers vaak wat aan elkaar geplakt wat geen mooi resultaat geeft.
  • Koop elke drie maanden een nieuwe mascara. Na een tijdje is je mascara een bron van bacteriën en je wil geen oogontsteking! Gewoon weggooien en een nieuwe uitzoeken.
  • Je borsteltje recyclen? Maak hem dan goed schoon en gebruik hem als wenkbrauwborsteltje!

Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.