Klik hier voor 30 dagen toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €10
10 september 2011 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
  • acne
  • backne
  • bestrijden
  • dermatoloog
Een MissLipgloss artikel

Alles over acné (wat is het en hoe kom je er vanaf)

 

 

Acné is een ziekte (ja, het is een huidziekte) die het meest voorkomt bij mensen. Vooral pubers krijgen er last van, maar in je twintiger (of zelfs dertiger en veertiger) jaren kan je er nog flink onder zitten. Laatst kreeg ik een super interessante presentatie van dermatoloog dr. M.D. Njoo en hij gaf me zoveel boeiende informatie over deze aandoening dat ik er een artikel van maakte. Als je verder leest ontdek je wat acne is, hoe je het krijgt en vooral: hoe je er van af komt. Het is nogal een lang verhaal, maar ik heb er ook véél over te vertellen.

Ik heb bij dit artikel ook een video, voor de meiden die acne interessant vinden en graag er wat meer over willen weten:

 

Wat is acne

Acné is een aandoening van de huid waarbij de talgklierfollikel ontstoken is. Acne is niet één puistje, maar ‘groepen’ puistjes of mee-eters, rode bultjes en soms zwellingen op je gezicht, rug of andere delen van je lichaam. Het ontstaat meestal in de puberteit (tussen de 15 en 18 jaar) en kan duren tot in je veertigste. Ik wil je niet afschrikken met foto’s van acne (ik kan me voorstellen dat dat niet heel smakelijk is), maar als je wilt weten hoe het er uit ziet: google eens bij Afbeeldingen op ‘acne’.

 

Hoe krijg je acne

Acne wordt veroorzaakt door een ontsteking van de talgklierfollikel. De talgklieren in het gezicht, rug en de borst (of op één van deze plekken) produceren meer talg, die de huid niet kan verwerken. Dit hoopt zich dan op waardoor de porie (dat is de ‘uitgang’ van de talgklier) verstopt raakt. Dit wordt een mee-eter (comedoon). Ook wordt de huid rond deze porie wat dikker waardoor deze nauwer wordt. In de talgklieren zitten heel veel bacteriën waardoor er ontstekingen ontstaan, waardoor je weer puistjes en pukkels krijgt.

Niet iedereen krijgt in dezelfde mate acne. Misschien heb jij wel heel erg acne (gehad), maar heeft je zus of vriendin nooit ergens last van gehad. Dit ligt aan verschillende factoren, bijvoorbeeld:

  • genetisch (het is erfelijk, als je moeder vroeger veel acne had heb jij er automatisch meer kans op)
  • hormonen (bijvoorbeeld tijdens je puberteit, bij je menstruatie of zwangerschap)
  • stress

Maar het kan ook van buitenaf komen, bijvoorbeeld als je verkeerde producten of stoffen op je huid gebruikt, bij irritatie van de huid of het gebruik van bepaalde geneesmiddelen. Dr. Njoo vertelde me iets interessants over vaseline (dit kan je in het filmpje zien). Vaseline kan acne veroorzaken omdat het de huid afsluit. Ook is het gebruik van olie op een vette- of acnehuid geen aanrader, ook geen cleanse-off olie. Olie verstopt simpelweg je huid, wat lijdt tot puistjes, en nog erger: acne.

Je krijgt trouwens van het eten van chocola of vette dingen géén acne. Je kan er wel puistjes door krijgen, maar dat is geen acne.

Hoe behandel je acne

Maar weinig mensen gaan met acne naar de huisarts, maar dermatoloog Njoo raadt wel aan dit te doen. ‘Ik behandel heel vaak mensen die eigenlijk te laat zijn gekomen. Die hebben dan al littekens die we ook moeten behandelen. Je kan beter meteen komen als je acne krijgt.’ Veel mensen denken ‘het gaat wel over’ maar het gaat wel degelijk om een aandoening die prima met behulp van een dermatoloog te bestrijden is. Sommige (wat mildere) vormen kan je thuis behandelen met goede producten, maar als je hardnekkige acne hebt, kan je met medicatie snel er vanaf komen. Het vervelende is dat acne (ernstige) psychische gevolgen kan hebben terwijl het (zij het met wat hulp) vrij makkelijk te bestrijden is.

Maar wat kan je zelf doen voor je naar de huisarts gaat, of als je acne niet heel ernstig is? Natuurlijk goed verzorgen en reinigen. Vermijd olie, maar ga voor zachte reinigers. Ik vroeg Dr. Njoo over zeep en SLS (sodium lauryl sulfaat). ‘Ik raad het af. Maar sommige mensen vinden het fijn, dat superschone, gestripte gevoel. Het is trouwens niet zo dat je huid dan extra talg aan gaat maken, dat is een fabeltje.’ Gebruik dus een milde reiniging en ga op zoek naar producten met bijvoorbeeld melkzuur, salicylzuur en fruitzuren. Dat zijn ingredienten die actief werken tegen acne. Eucerin heeft net haar Dermo Purifyer lijn uitgebreid met een aantal nieuwe producten. Dit is een lijn die perfect is bij milde acne, of als aanvulling op een medicinale kuur tegen je acne. Ook bepaalde soorten van de anticonceptiepil (bijvoorbeeld Diane-35) werkt goed tegen acne.

En uitdrukken? Daar gaat je acne niet van weg. Als je acne hebt, dan heb je mee-eters en puistjes over je hele gezicht (of rug, of schouders). Als je die allemaal gaat uitdrukken, wordt het ‘beeld’ alleen maar erger: je krijgt wondjes en daarna littekens, die alleen weggaan met een behandeling. Wees niet bang om met je acne naar je huisarts te gaan. Deze kan je doorsturen naar een dermatoloog voor medicijnen waarmee je acne verdwijnt. Dit werkt erg goed, in de meeste gevallen, vertelde Dr. Njoo. Ik heb meerdere mensen in mijn omgeving die Roaccutane hebben gebruikt en na een paar maanden volledig van hun acne af waren.

Acne & make-up en huidverzorging

En? Kan je nu geen make-up gebruiken als je acne hebt? Uiteraard wel. En je kan ook gewoon huidverzorging gebruiken, dat is juist heel belangrijk. Let, als je acne hebt, of daar gevoelig voor bent, bij je producten op of:

  • ze geen (minerale) olie bevatten (gebruik dus een olievrije foundation)
  • gebruik geen cleanse off oil en zeker geen vaseline op je gezicht
  • ze niet-comedogeen zijn (soms staat het op de verpakking), dat ze je poriën dus niet afsluiten

Wees dus niet bang om gewoon make-up en verzorging te gebruiken, daar worden je puistjes niet erger van, mits je een beetje let op wat je op je gezicht smeert. Kijk wel uit met rode en roze tinten op je ogen en lippen. Je acne is van zichzelf ook een beetje rood, en als je dan die tint ook op je lippen of ogen terug laat komen, versterkt dat elkaar.

Heb je vragen over acne? Stel ze gerust bij de comments, dan vraag ik Dr. Njoo of hij er even een blik op wil werpen.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.