15 augustus 2015 door Cynthia Schultz 109 reacties
Een MissLipgloss artikel

Alleen op vakantie

Alleen op vakantie – dat is toch voor mensen zonder vrienden? Of voor als je geen relatie hebt en als écht niemand met je mee wilt? ‘Is het uit met Willem?’ hoorde ik toen ik alleen wegging. Jaren geleden was ik al eens twee dagen alleen in Parijs, kort geleden was ik alleen op Terschelling. Ik vertel je graag mijn ervaringen over alleen op vakantie zijn.

Angst vooraf

Vooraf was ik wel een beetje nerveus. Nu is Terschelling voor mij een ‘veilige’ plek om alleen naartoe te gaan: ik ken de plek, het is ‘dichtbij’ en het voelt als een tweede thuis. Dat was dus een goede keus om wat tijd alleen door te brengen. Wel was ik bang dat ik me alleen zou voelen, dat ik me zou vervelen, dat ik niet blij zou zijn. Al eens eerder was ik twee dagen alleen in Parijs na een persreis en dat vond ik niet zo leuk. Ik durfde toen niet goed alleen buiten de deur te eten en zat na de stad overdag verkend te hebben alleen op mijn hotelkamer. Ik genoot er niet zo van.
Toch wilde ik het nu proberen. Met mijn werk heb ik alle vrijheid: ik kan mijn laptop pakken en ergens anders gaan werken. En er kan nou eenmaal niet altijd zomaar iemand mee, mensen om me heen hebben ‘normale’ banen en kunnen niet zomaar hun spullen pakken. Ik wel, dus ik deed het nu gewoon eens.

 

‘Waarom wilde ik dit?’

2015-07-04 21.40.02

 

De dag van vertrek was het 38 graden in Nederland en toen ik zwetend in de haven stond, dacht ik eventjes: ‘Waarom wilde ik dit ook alweer?’ Toen ik eenmaal op het dek van de boot in de zon zat, zat ik echt te genieten. Ik las een boek en zag mijn favoriete eiland in de verte langzaam opdoemen. Yes, ik ben blij dat ik dit gedaan heb!
Eenmaal aangekomen in mijn huisje werd ik verrast: wat een mooi parkje en wat een geweldig schattig klein huisje! Het was schoon, fijn, netjes. Ik ruimde mijn boodschappen op, pakte mijn koffer uit en ging met een koud glas Spa rood in mijn eigen tuintje zitten. En nu? Ik voelde tranen in mijn ogen prikken. Weer dacht ik: ‘Waarom wilde je dit? Geweldig idee, zie jezelf nou.’ Ik baalde van hoe ik me voelde – waarom was ik nou verdrietig? Ik snapte mezelf niet helemaal: het is heerlijk weer, ik zit op mijn favoriete eiland, ik heb een fijn huisje, alles is goed gegaan. Ik belde met Willem en met mijn moeder, ik WhatsAppte met lieve vriendinnen en ik voelde me een stuk beter. Mama zei ‘Als je het overmorgen nog steeds niet leuk vindt, kom je toch gewoon naar huis?’ Een andere vriendin stuurde me: ‘Het maakt niet uit waarom je je nu zo voelt. Voel het gewoon. En schrijf jezelf morgenvroeg een brief met daarin alles wat in je opkomt.’
Ik besluit te douchen en naar het strand te gaan. Ik heb eten in huis, dus ik kan voor mezelf koken, maar ik wil graag naar de plek waar ik voor kom: de zee.

 

Een van mijn fijnste vakanties ooit

Vanaf dat moment is het goed. Die zondagochtend word ik vroeg wakker na een heerlijke nachtrust en ik rijd naar het strand. Vanaf maandag heb ik een fiets, vanaf dat moment fiets ik elke ochtend rond kwart over zeven naar mijn favoriete plekje. Ook als het hard waait of regent, ik sta elke ochtend rond half acht op het strand. Die eerste dag wandel ik een uur in de zon, daarna ga ik in de duinen zitten om die brief aan mezelf te schrijven.
Ik kwam om te werken, dus elke ochtend maak ik mijn fietstochtje naar het strand rond kwart over zeven, ik wandel een uur, lees of schrijf wat in de duinen en fiets dan weer naar huis. Daar werk ik tot een uur of twee. ’s Avonds als ik na het eten thuiskom, werk ik ook elke dag nog wel een uurtje of twee. Ik werk dus ongeveer halve dagen heb ik met mezelf afgesproken. En ik ben productiéf! Echt fijn. Ik krijg veel meer werk verzet dan thuis, ook omdat ik weet dat ik ’s middags dan echt kan genieten van het lekkere weer, het strand, het bos – waar ik dan ook maar zin in heb.


Vooraf had ik bedacht dat ik vast elke avond zelf zou koken. Elke dag besloot ik weer: ik ga gewoon even een drankje drinken bij die strandtent (elke avond een andere), en als het lekker voelt, blijf ik eten. Elke avond ben ik gewoon uit eten geweest! Dat had ik niet verwacht. Ik heb er zo van genoten. Vooral de maandagavond bij de Zandzeebar was een heerlijke avond. Ik zat daar in de zon, op een loungebank, met een wijntje, lekkere hapjes en een goed boek. Mensen om me heen zaten met elkaar en met mij te kletsen en ik kon mijn glimlach niet van mijn gezicht afkrijgen. Ik genoot intens van het lekkere eten, het uitzicht, de zon: alles waar ik normaal ook van geniet als ik op vakantie ben, maar nu nog een stukje bewuster.

Wat ik zo lekker vond aan het alleen zijn is dat ik écht kon doen waar ik zelf zin in had. Als ik bij een leuke strandtent in de zon zat, en ik wilde daar nog drie uur zitten met een boek en wijn, dan deed ik dat. Als ik om 7.15 wilde gaan wandelen op het strand, dan deed ik dat. Nu ga ik normaal op vakantie met Willem en die vindt alles helemaal prima, maar als je alleen bent, hoef je echt met helemaal niemand rekening te houden.
Ik merkte dat ik nog intenser geniet doordat ik alleen ben. Nu ben ik gewend veel alleen te zijn: ik heb geen collega’s en zit vaak hele dagen thuis alleen te werken. Regelmatig lunch ik alleen buiten de deur. Het is alsof ik alleen veel bewuster ben van wat er gebeurt en van wat ik voel. Ik kan beter stilstaan bij alles om me heen. Daarnaast houd ik héél erg van lezen. Je snapt dat ik daar goed aan toekwam. Ik las de hele dag. Als ik ’s middags even ging koffie drinken aan het strand, en ook als ik ’s avonds alleen zat te eten. Mijn grootste hobby is het combineren van eten en lezen. Ha.
Ik heb veel leuke gesprekken gehad met mensen. Ik ben niet bewust op zoek gegaan naar mensen om mee te praten, maar vanzelf heb je sneller contact als je alleen bent. Ik merkte dat ik zelf ook meer open stond voor allerlei situaties.

Echt nadelen of vervelende momenten heb ik niet ervaren, maar goed, ik was dan ook dichtbij huis, op een bekende plek, en niet echt lang. Het was alleen onhandig als er dingen moesten gebeuren, zoals de auto inpakken – een helpende hand is dan fijn, maar dat red ik ook wel alleen. Ongetwijfeld zullen er lastigere momenten zijn als je echt ver weg vliegt of maanden alleen op reis bent. Zo ben ik op vakantie weleens ziek geweest, en dan is het heel prettig als iemand voor je kan zorgen.
Echt lang alleen reizen is denk ik niet iets wat ik graag zou willen doen, dat is natuurlijk wel weer een heel ander niveau van alleen op vakantie gaan. Wel zorgde ik ervoor dat ik wat extra back-up had voor als bijvoorbeeld mijn telefoon stuk zou gaan, of zo. Ik nam mijn back-up telefoon mee met al mijn belangrijke telefoonnummers erin.

Uiteindelijk ben ik vijf dagen helemaal alleen geweest. Verder kreeg ik twee halve dagen en een nachtje bezoek en op een middag sprak ik af met een vriendin die op Terschelling woont.

Voor mij was dit echt een eye opener. Wat heb ik genoten. Het was echt te gek! Het is fijn dat ik nu weet dat ik dit leuk vind, en dat ik weet dat ik dit vaker kan doen zonder bang te zijn dat ik me alleen voel. Ik was bang voor van alles, maar dat was echt niet nodig – ik heb me op die eerste avond na geen enkel moment ongemakkelijk of alleen gevoeld. Ik heb alleen maar nog meer genoten dan ik normaal doe! Ik vind dit dus een leuke afwisseling voor de vakanties die ik samen met Willem doe, of de persreizen die ik maak. Alleen zijn is écht heel fijn. Ik vind het een aanrader, en als je het eens wilt doen raad ik je aan naar een bekende bestemming te gaan die dichtbij huis is. Om uit te proberen.

Mijn plogs van die week kan je hier lezen: de Sneak Peek met dag 1 & 2, plog 1, plog 2, plog 3 (laatste dag alleen, deels in Harlingen).

Als je overweegt eens alleen op vakantie te gaan: dóen. En bedenk: als je het maar niks vindt, dan weet je dat ook en daar heb je de rest van je leven wat aan. Ik heb zelf alweer een week alleen geboekt voor eind oktober…


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.

109 reacties
 1. Patrick

  Wat leuk dat je dit zo hebt gedaan, na een relatie van 17 jr te hebben gehad, ga ik binnen nu en 1.5 week naar Texel… gewoon omdat het kan… en ik doe het gewoon, we gaan het wel beleven, maar de manier waarop je dit hebt geschreven is wel inspirerend! Topper ben je!

  • Cynthia Schultz

   Wat ontzettend leuk Patrick, ga er van genieten! Dankjewel voor je complimenten, heel lief.

 2. Remkje

  Ik heb dit artikel even bewust opgezocht omdat ik eind maart ook alleen op vakantie ga. Ik vind het heel erg spannend, maar deze tekst geeft me toch weer frisse moed. 🙂 Ik ga ook naar Terschelling, en gelukkig ben ik niet hélemaal alleen, want mijn hondje gaat mee. Ik ben heel erg benieuwd hoe het gaat bevallen!

  • Cynthia Schultz

   Hey Remkje, wat leuk om te lezen. Je gaat enorm genieten van Terschelling! Het is fantastisch. Juist alleen 🙂

 3. Marleen

  Ik ben alleen en ga ook steeds vaker alleen ergens eten. De eerste keer vroegen ze wel, wacht je nog op iemand?? Nee… Oh? Wilt u wat bestellen? :):)
  Best grappig.

 4. Loes

  Wauw wat stoer en leuk dat je alleen op vakantie ging.
  Ik zat echt bij mezelf te denken oh ja hey dat kan ook nog.
  Je hoort nooit mensen zeggen ik ga alleen op vakantie.
  Zoals je zei Terschelling is nog te doen maar Parijs lijkt me toch wel eng zo alleen.

  Liefs LifeasLoes

 5. Anne

  Hoi Cynthia, wat tof dat je het hebt gedaan! Ik kan het ook iedereen aanraden, zelfs de mensen die er tegenop zien of denken dat het niets voor hen is. Het is precies zoals je zegt; je komt in contact met leuke mensen, maar je zit ook heel erg in het moment en staat veel meer stil bij je omgeving. Ik ben zelf 5 maanden in Azie geweest (alleen) en deze zomer een week naar Berlijn (alleen) en volgende week een paar dagen naar Boedapest (alleen), terwijl ik ‘gewoon’ een vriend heb. En inderdaad, soms heb je en voedselvergiftiging, een zonnesteek, zit je zonder geld in de middle of nowhere omdat je bent vergeten te pinnen, maar zelfs met die ‘negatieve’ ervaringen erbij zou ik het niet willen ruilen met een vakantie met iemand samen; het is een totaal andere ervaring.
  Ik hoop dat het je heeft geinspireerd om het vaker te doen 😉

 6. Suzanne

  Fijn dat het zo goed is bevallen, lijkt me ook heerlijk. Zo ben ik bijna nooit alleen thuis omdat ik nog bij mijn ouders woon samen met mijn broertje en zusje, maar het lijkt me ook wel heerlijk hoor!

 7. Nicole

  Ik ben zelf nog nooit alleen op vakantie geweest, het lijkt mij ook best moeilijk. Het gevoel van alleen zijn en alles zelf moeten doen. Maar ik denk wel dat het een mooie ervaring is!

 8. Audrey

  Leuk om te lezen! Ik ben zelf een paar maanden geleden voor het eerst alleen op vakantie gegaan. Meteen 10 dagen weg, een rondreis door Groot-Brittannië. Ik vond het ook echt heerlijk, al die vrijheid en rust 🙂

 9. Danielle

  Wat een fijn artikel! Mijn man houdt niet van de wadden of de zee en eigenlijk zou ik dit dus gewoon eens moeten doen. Ik moet wel zeggen dat het me fijner lijkt met je hond mee, maar Bo is inmiddels bejaard en trekt dat niet meer zo 🙁 Wat goed trouwens dat je je hond mee mocht naar Landal, op Landal Schiermonnikoog kan dat dus niet. Ow en ik ben verliefd op je zonnebril <3 :p

 10. Yvon

  Groot gelijk dat je het doet! Het kan zo heerlijk zijn om er af en toe eens alleen op uit te gaan. Helemaal je eigen ding doen, met niemand rekening houden, ik geniet daar echt van. En dat niet alleen, het is ook goed voor je persoonlijke ontwikkeling denk ik. Ik reis veel samen met mijn verloofde en door alleen op reis te gaan merk ik dat ik gewoon altijd op mezelf kan vertrouwen en ook heel goed mijn eigen dingen kan regelen. Als je samen bent ontstaan er makkelijk patronen en het is fijn om dit soms te doorbreken.

  Overigens merk ik wel dat de omgeving het niet altijd snapt. Waarom alleen op vakantie gaan als je ook samen kunt? “Gaat het wel goed tussen jullie?” is dan een ‘normale’ reactie.

 11. Danielle

  Ik vind het tof dat je het gewoon hebt gedaan, het is natuurlijk wel een vertrouwde plek voor je dus misschien maakt dat het ietstje makkelijker (uiteindelijk). Hoe dan ook: You go girl!

 12. Emma

  Leuk dat je hier over schrijft! Ik herken je verhaal heel goed, ik ging op mijn 23e alleen 3 maanden naar Zuid Amerika om te backpacken. De eerste week in Buenos Aires (helemáál geen veillige stad voor klein blond Europees meisje alleen) heb ik ook wel even moeten slikken en wat tranen moeten drogen, maar uiteindelijk is het (tot nu toe) de reis van mn leven geweest. Ik ben inmiddels 26 en dit najaar ga ik 3 maanden naar Azië, ook weer deels alleen. Het is iets dat je kunt leren en dat je ook in je ´normale´ dagelijks leven veel zelfvertrouwen en zelfstandigheid geeft. Je kunt mij op elke willekeurige plek droppen en ik red me wel. Zou zeggen op de volgende alleen-vakantie!

 13. lana

  leuk, ik heb direct zin om er ook eens tussen uit te gaan 🙂
  we zijn ooit op vakantie geweest naar schiermonnikoog en dan was ik overdag alleen (wandelen, fietsen…)
  maar ’s avonds was ik dan wel weer bij familie dus dat is nog helemaal iets anders maar ook hier heb ik hard van genoten 🙂

 14. Linda

  Leuk artikel! Vind het echt knap dat je dat gewoon doet! Zit al heel lang te twijfelen om een keer een dagje in mn eentje naar Amsterdam te gaan, maar iets houdt me toch steeds tegen… Misschien toch maar eens proberen! Klinkt wel heerlijk 🙂

 15. Miriam

  Ik zou het idd ook niet zo snel doen…tja waarom eigenlijk niet. Bang? eenzaam? niet leuk? verveeld? Misschien toch maar eens gewoon DOEN! Leuk om te lezen dat je het zo naar je zin hebt gehad =)

 16. Fleur Sophia

  Super leuk om te lezen! Ik zou zelf ook nog heel graag een keer alleen op reis willen.

 17. fragrancy

  Ik wil dit ook zo graag een keer doen. Het lijkt me heerlijk om er even alleen uit te zijn en mijn eigen gang te gaan. Ik heb het fijn met mijn vriend en we zijn net 2 weken weg geweest maar om even alleen te zijn en uit mijn comfort-zone te stappen zou me erg goed doen.

  Je ziet er trouwens heel mooi en gelukkig/blij uit op die foto in de auto. Daar wordt ik vrolijk van!

  Liefs

 18. Sophie

  Hai, way to go Cynthia! Zelf ben ik terug van 5 dagen citytrip naar Stockholm en een week daarna 3 dagen strandvakantie Montpellier. Telkens op mijn eentje omdat ik geen vriend heb. Ik heb gemerkt dat ik meer heb aan een citytrip daar er in een stad zoveel te doen is dat je geen tijd hebt om je te vervelen. Een strandvakantie houd ik het liefst kort omdat ik anders te veel begin te piekeren. Ik heb actie nodig en maak ook altijd een hele planning van te voren via tripadvisor van wat ik wil zien, bezoeken of welke resto’s ik wil uitproberen. Net zoals Maaike hierboven ben ik ook bekaf ’s avonds van het vele rondlopen en kruip ik meestal ook redelijk vroeg in bed. Qua alleen eten in een resto: de lunch is makkelijker omdat je naar een snackbarretje kunt of eettentje. Dinners zijn moeilijker: daarvoor moet je de eerste keer een drempel over. Maar ga gewoon naar een prachtig restaurant: zeg met de glimlach ‘table for one’ en niemand zal daar moeilijk over doen. Ik lach altijd vriendelijk naar de mensen rondom mij heen en sommigen beginnen vanzelf een praatje. En de rest is gewoon bezig met zijn tafelgenoot en zal echt niet op je letten! Thanx voor het artikel Cynthia 🙂

  • Miss Lipgloss

   Wat leuk om te lezen dit Sophie! Herken dat van restaurants wat je zegt heel erg. Gewoon gaan, doen, zelf positief denken, glimlachen en genieten. Doet echt niemand raar over. Ben nu iets van vijf of zes keer alleen ’s avonds uit eten geweest en heb juist leuke gesprekjes gehad, niemand die vervelend of gek deed. Het énige waar ik me een beetje ‘schuldig’ over voel is dat ik in mijn up een tafeltje voor twee bezet houd als het druk is… Maar ja. Ik ben op mijn beurt niet zuinig met bestellen, ik eet gerust drie gangen met vier of vijf drankjes, dus ze hebben een prima klant aan me.

  • Sophie

   Hai Cynthia, daar heb ik zelf eigenlijk nog nooit aan gedacht, dat ik een tafeltje bezet zou houden in mn eentje. Daarvoor geniet ik teveel van mijn eten en het restaurant ;)). Merci voor je antwoordje! K vind je artikels altijd leuk. Groetjes uit Gent 🙂

 19. Vera

  Wat super tof dat je dat hebt gedaan! Het is echt een droom van mij om dat ook een keer te doen. Even alleen maar doen wat jezelf wilt en niet altijd rekening hoeft te houden met de rest. Mijn vriend is ook wel vrij makkelijk maar toch is het denk net ietsjes anders. Ooit ga ik het dus doen, Ooit!

 20. Mariska

  Wat een mooi artikel is dit om te lezen. Ik denk dat ik in het begin dezelfde gedachten als jij zou hebben en denken dat je alleen bent. Maar toch wil ik dit ook eens doen. Of het nu naar een ander land is of gewoon in Nederland.. ik wil eens alleen weg. Het lijkt me eng maar toch ook weer heerlijk. Een soort gevoel van overwinning denk ik ook.

 21. Lizanne

  Heel erg leuk dat je dit aspect van je vakantie zo hebt kunnen uitdrukken! Ik heb zelf ook een vriend waarmee ik erg graag ben, maar als ik dit zo lees heb ik ineens ook wel zin om even een weekje alleen te zijn! Je moet soms (her)ontdekken: ‘Ik ben een levensgenieter!’ Ik denk dat ik het ook maar een keertje ga proberen!

 22. Kelly

  Wat goed dat je dit geprobeerd hebt en knap dat je toen het even rot voelde, doorgezet hebt! Het wordt gelukkig steeds normaler dat mensen alleen op vakantie gaan, ongeacht of ze een relatie hebben. Het kan heel confronterend zijn om een poosje op niemand anders dan jezelf aangewezen te zijn, maar tegelijkertijd is het zo bevrijdend om even met niemand anders rekening te hoeven houden. Leuk dat je eind oktober weer gaat, waar gaat de reis dan naartoe?

 23. Mieke

  Vorig jaar ben ik 14 dagen in mn eentje naar spanje gegaan. Had een kamer gehuurd via airbnb en ben terecht gekomen bij een spaanse vrouw die geen engels of nederlands kon. Het is gewoon een avontuur en raad iedereen aan het een keer te doen. Durf je niet bij iemand thuis ga dan op hotel. Ik wou gewoon graag de ervaring hebben dat ik zelfatandig in het buitenland mezelf 2 weken heb kunnen redden en het was allemaal super. Enige nadeel is in je eentje uit eten gaan haha. Leuke daarvan is dat je mensen tegenkomt die een praatje met je doen, dat is niet snel iets wat je zou doen als je met meerdere personen gaat 🙂

 24. Heleen

  Ik vind alleen op vakantie gaan ook echt geweldig!
  Deze zomer ben ik voor het eerst alleen op vakantie gegaan, naar Moskou. Ik was ZENUWACHTIG van tevoren! Maar ik ben zo ontzettend blij dat ik het heb gedaan; ik zou het echt iedereen aanraden! Je kunt gewoon elke seconde precies doen wat jij zelf wilt.
  Volgende zomer ben ik van plan om alleen naar Noord-Korea te gaan (Jazeker Noord, niet Zuid :P)
  Alleen reizen vind ik ook best wel verslavend! Als je het een keer hebt gedaan, wil je alleen nog maar alleen reizen. In mijn geval dan

 25. Vera

  Cynthia, in welk park met klein huisje ben je geweest?

 26. Michelle B

  Wat een mooi, openhartig, inspirerend artikel! 🙂
  Ik vind alleen zijn wel heel fijn, maar ben echt een kneus in in actie komen als ik alleen ben. Ik zou denk ik echt niet het vakantiehuisje uitkomen en in een koffietent gaan zitten, ik word daar erg onrustig van. Misschien juist omdat ik dan zelf moet beslissen (waar, wanneer, hoe lang) en wel de beste beslissing wil maken. Klinkt echt zó suf nu, maar ik weet dat dit mijn drempel is. Lastig, maar ik denk dat ik een dag en nacht weg wel eens wil proberen. Dat lijkt me al een hele overwinning.
  Maar mooi artikel dus <3

  Wat ik me wel afvroeg: als jij en Willem samenwonen, wat vond Willem dan van die vijf dagen alleen in jouw/jullie appartement?

  • Miss Lipgloss

   Willem heeft daar helemaal geen problemen mee. Hij vindt het leuk om me weer te zien en hij mist me ook wel, maar ik ga natuurlijk best vaak weg, ook op persreis enzo. Dat vindt hij helemaal niet erg.

 27. Chinouk

  Het idee achter alleen op vakantie gaan spreekt me wel aan, ultieme rust en lekker alles op mijn eigen gemakje doen. Maar ik ben weleens een daagje alleen op pad en dan wil ik dat ’s avonds gewoon delen met iemand, dan ben ik het hele “lekker op mezelf”-gedoe wel weer zat. Dus ik denk niet dat ik heel snel alleen op vakantie zou gaan, maar zeg nooit nooit!

 28. Marloes

  Tof dat je dit toch gewoon alleen gedaan hebt. Lijkt me heerlijk om even zelf ertussenuit te gaan. Ik wil dit binnenkort ook eens doen voor een nachtje of 2! Alleen nog even kijken waarnaartoe!

 29. Natascha

  Echt super dat je het hebt gedaan en het goed bevallen is. Ik ga half november drie weken alleen rondreizen op bali en lombok. Het is de eerste keer dat ik alleen ga en ik vind het ook wel spannend. Hoe zal het gaan, zal ik me alleen voelen? Ik heb de ziekte van crohn dus extra spannend hoe het allemaal zal gaan met het eten. Tegelijkertijd heb ik er onwijs veel zin in en laat ik me er niet van weerhouden om te reizen.

 30. Britney

  Wat mooi zeg, en ook heel fijn dat je zo eerlijk bent over dat je het de eerste dag even niet fijn vond. Ik vind het heerlijk om op mezelf te zijn maar snel ergens alleen wat eten of drinken zou ik toch niet doen, haha. Misschien toch maar gewoon een keer doen haha, er zijn vaak genoeg momenten dat ik iets wil doen, maar niemand kan!

 31. Rowan I My Pink Fairytale

  Ik heb geen vriend, maar mij lijkt het ook geweldig om alleen op vakantie te gaan. Sterker nog: ik ga het volgend jaar doen! Ik ben al hard aan het sparen voor een reis naar het prachtige Scandinavië. Mijn ouders wilden graag dat ik nog in Europa zou blijven, en omdat Noorwegen vorig jaar mijn hart heeft gestolen wil ik er graag naar terug. Ik vind alleen op vakantie zo fijn omdat je met niemand rekening hoeft te houden, je kan gewoon doen waar je zelf zin in hebt!

 32. Nienke

  Ik zou het ook graag eens doen, alleen op vakantie. Echt ver durf ik niet te gaan, want vooral met vliegen of iets dergelijks komt nogal wat bij kijken, maar ik vind het heerlijk om alleen te zijn en als we met de familie op vakantie zijn mis ik de rust als ik een kamer moet delen

 33. Rosanne

  Ik ga dit jaar voor het eerst alleen op vakantie, ik ga naar Denemarken. Een bekende plek voor mij, ben al vaak in dat land geweest. Maar nu voor het eerst alleen! Mag de auto van mijn vader mee (want; diesel) en zie een heel klein beetje op om alleen te rijden dat hele eind. Ik heb het wel eerder gedaan met een vriendin die geen rijbewijs had, maar nu alleen is toch anders.
  Wel mezelf lekker verwennen; ik heb een huisje met zwembad geboekt hihi.
  Een week alleen, vlakbij zee, ik kijk er naar uit! Het zal wel vroeg donker worden maar DVD’s gaan mee.
  Ook heb ik besloten om het zoveel mogelijk zonder elektronica te doen, dus op de kaart rijden ( in nood kan ik de ingebouwde navigatie aanspreken ), oude tel. mee waar je alleen mee kan bellen en sms’en. Wel een fotocamera mee uiteraard, en een dagboek dat ik daar wil bijhouden.
  Verder heb ik de boel al goed voorbereid, heb een lijst met museums (vikingmuseums etc.) waar ik heen wil gaan, tweedehands winkels die ik wil bezoeken etc.
  Ik vind het heel spannend, maar als ik er van ga genieten dan ga ik het uiteraard weer doen. En dan volgend jaar een weekje op een waddeneiland. Ik ben verknocht aan de zee 🙂

  • Rosanne

   Dankjewel!!

 34. Linda

  Ik vind het heerlijk om alleen op vakantie te gaan! Lekker je eigen gang, opstaan en dingen doen wanneer het jou uitkomt (en dus niet eerst drie uur lummelen omdat je reisgenoot heeeeeel lang slaapt). Maar ik kies nu wel voor hostels of plekken waar je met een groep bent. Ik heb weleens in mijn eentje een stedentrip gemaakt, en ik merkte juist dat ik minder contact had met anderen. Misschien omdat het behoorlijk toeristisch was, maar pas als je alleen bent, zie je hoe andere mensen op elkaar gericht zijn. En dat is ook logisch; als je met een vriendin op vakantie gaat, ga je ook om tijd met diegene door te brengen. Maar ik vond het wel jammer dat ik dan in mijn eentje van een uitzicht stond te genieten (oké, mooi – en weer door, want je kunt het met niemand delen) en niet echt in contact kwam met anderen. Nu ik naar hostels ga of op groepsreis ga (geen singlereizen), is dat gevoel helemaal weg.
  Oh en nog iets: ik vond het juist heel ongemakkelijk om in mijn eentje in een restaurant te zitten. Misschien omdat ik dat niet gewend ben?

  • Miss Lipgloss

   Ik denk inderdaad daarom en omdat je vaak alleen stelletjes of groepjes om je heen hebt waardoor je ‘anders’ bent. Ik heb het leren loslaten en ik heb ook ontdekt dat mensen vooral met zichzelf bezig zijn en zich echt niet druk maken omdat jij daar alleen zit. Heb er nog nooit een vervelende ervaring mee gehad 🙂 zit vooral in je eigen hoofd!

 35. Tamara

  Wat tof! Ik ga maandag voor het eerst alleen vliegen dus ik ben benieuwd hoe dat mij bevalt (als 17 jarige)

 36. Brechtje

  Wat een fijn verslag om te lezen Cynthia! Stoer dat je het toch hebt gedaan. Ik kan thuis makkelijk alleen zijn, maar voor langere tijd, zoals op vakantie, ben ik toch liever samen met iemand. Fijn dat je naar lekker naar Terschelling kon, dat is toch een minder grote stap dan een vakantie naar onbekend gebied.

 37. Natascha

  Echt iets wat ik ooit nog eens zelf wil doen. Lijkt me ideaal als je gewoon eens een weekendje ofzo op jezelf wilt zijn. Ik ga regelmatig alleen op shoppingtrips etc en geniet er enorm van 🙂

  Ik zou het wel niet durven als het om een bestemming gaat waar ik nog nooit ben geweest maar ik zie mezelf wel eens een leuk tripje naar een stad in de buurt of een kustplek die ik ken doen 🙂

 38. Priscilla

  Zou ik geen probleem vinden, integendeel. Ik houd er toch al van om vaker alleen te zijn. Contact vind ik allemaal leuk en aardig, maar op zijn tijd. Ben iemand die zichzelf super alleen kan vermaken, en alles graag in alle rust doet. Heerlijk! Zelf wou ik naar Los Angeles in 2012, maar mijn moeder schrok zich rot, en bood toen aan om mee te gaan. Achteraf vond ik dat wel super want mijn moeder en ik zijn erg hetzelfde met dingen en interesses, en het komt niet vaak voor dat we alletwee echt iets anders willen. Als ik rust nodig heb, heeft zij dat ook. etc. En we zijn alletwee film fanaten dus LA was geweldig om samen te doen! Volgend jaar gaan we weer maar dan de West Kust, dus ook LA, maar ook San Fran, Las Vegas, Grand Canyon, Santa Barbara etc. 😀

 39. Josephinee

  Stoer ! 🙂 leuk verslag, fijn weekend, geniet ervan 😉 🙂

 40. Melisa

  Ik vind je artikel heel inspirerend! Ik vind alleen zijn meestal niet zo fijn. Thuis kan ik er heel erg van genieten (niet ’s nachts), maar ik zou niet snel alleen buiten de deur gaan eten of zo. Lijkt me op zich wel fijn om een keer te proberen. Laptopje mee, een leuk cafétje opzoeken en dan bloggen of huiswerk maken onder het genot van een lekkere kop koffie of thee! En een gebakje of zo. Misschien toch maar een keer doen. 🙂

 41. Sofie

  Wat onwijs dapper van je! Ik zit eraan te denken om dit in tentamenweken te doen. De week voor m’n tentamens ben ik vrij en 20 minuten verderop zit een camping met speciaal hondenstrand. Om dan in die week lekker de gaan blokken, m’n hond mee en lekker elke dag een eind langs het strand te gaan lopen. (Of over de dijk die ernaast ligt als het weer echt heel erg tegenvalt). Ik vind dit echt een powervrouw-artikel!

 42. Kim

  Het lijkt me heerlijk om even tijd voor jezelf te nemen maar het angstige gevoel snap ik wel. Ik zou zo graag een keer naar Texel willen.

 43. Silvana

  Ik ben vorige zomer alleen naar Chicago geweest voor drie weken. Vond het in het begin ook wel eng maar na een dag was dat al weg. Ik zat wel in een hostel, ik zou minder snel alleen in een hotel gaan zitten. In een hostel ontmoet je zoveel mensen dat ik pas na een week voor het eerst alleen zat te eten.
  Ik vond het een geweldige ervaring en zou het zo weer doen.
  Ik ben gestopt met dingen niet doen omdat niemand met me mee kan.

 44. Deborahschrijft

  Leuk artikel! Ik ben iemand die makkelijk alleen kan zijn en doe in Nederland ook veel dingen alleen (ik werk niet fulltime en mijn vrienden wel). Ik besloot twee jaar geleden om 4 dagen alleen naar Londen te gaan. Heerlijk! Zoals je zegt, je hoeft met niemand rekening te houden. Je kan gaan en staan waar je wilt. Ik was al eerder in Londen geweest, dus ik wist voor een groot deel de weg, helemaal niet eng dus. Ik raad het ook echt iedereen aan om eens alleen op vakantie te gaan 😀

  • Deborahschrijft

   De reden dat ik alleen ging was trouwens dat ik echt heel erg behoefte had om alleen te zijn. Had vervelende situaties in de familie en met school en voelde me thuis (ik woon nog bij mijn ouders) een beetje opgesloten en had behoefte aan wat anders. Nadat mijn moeder ook nog eens een hartinfarct had gehad, was ik er echt even klaar mee en hakte de knoop door en boekte het reisje naar Londen. Best decision ever!

 45. Karin

  Heel fijn artikel Cynthia! Weten dat je alleen op reis kunt en op niets anders dan jezelf kunt bouwen is heel waardevol. Dat pakt niemand je meer af. Ik ben na mijn hbo afstuderen een jaar alleen naar Australië en Nieuw-Zeeland gegaan om te reizen en te werken. Ik ben nu 31 en ik pluk daar nog steeds de vruchten van (en de fantastische herinneringen ;-))
  Op de één of andere manier geniet ik intenser als ik alleen op een mooie, fijne plek ben. Gek he?

 46. Kimberly

  Ik vond het huisje wat je had ontzettend mooi, kun je vertellen waar dat was? Ik wil ook al heel lang en keer naar de eilanden 🙂 En volgens mij heb ik het toen niet in je plogs gelezen..

 47. Martina

  Heerlijk geschreven! Ik krijg gewoon zin om dit zelf ook te ervaren!

 48. Kirsty

  Leuk artikel! Ik vind het wel knap dat je alleen op vakantie bent gegaan en het zo goed beviel! Ik denk ook dat het echt wel goed is voor jezelf en je ontwikkeling om te doen als je het kan, alleen weet ik wel bijna zeker dat het bij mij niet goed zal gaan; ik vind het al vreselijk om ’s avonds alleen thuis te zijn als mijn vriend nachtdienst heeft. Het zal misschien ook een beetje liggen aan hoelang het duurt. Lezen vind ik wel heel leuk en dan merk je ook minder dat je alleen bent naar mijn idee.

 49. J

  Ik wou dat ik dit kon doen. Zit nu al 4 jaar in een relatie met iemand die letterlijk niks wil doen waarvan hij denkt dat hij het niet leuk gaat vinden. Een weekendje Terschelling? Ho maar, daar gaat hij geen geld aan uitgeven want in zijn ogen kent Nederland geen mooie plekken. Het maakt hem ook helemaal niks uit dat ik het wel graag wil, en alleen zou ik ook niet mogen, want dan zou ik wel vreemd kunnen gaan in zijn ogen. Nu ik dit zo lees word ik wel verdrietig, ik ben nu 30 en heb eigenlijk nooit kunen doen wat ik zelf wil, maar ach ik geniet wel via dit soort berichten.

  • Tjitske

   Lieve schat, je bent nu dertig. Wordt het niet eens tijd om voor jezelf te kiezen en het leven te leiden dat jíj wilt?

  • J

   Ja dat wil ik ook wel en elke keer zeg ik tegen mezelf dat ik dat ook moet doen omwille van mijn zoon ook, maar het lukt niet meer

  • Karin

   Jeetje meis, je verhaal raakt me wel eigenlijk. Je hebt maar één leven en natuurlijk probeer je goed te doen voor anderen en rekening te houden met de mensen in je omgeving maar leef ook voor jezelf. Doe de dingen die je wil, waarvan je droomt en waarvan je geniet – zolang het kan. Dat hij dat niet wilt is zijn keuze, ongerustheid/wantrouwen tov jij die alleen gaat, is zijn probleem. Waarschijnlijk heb je al veel met elkaar gesproken daarover, maar nogmaals: het is jouw leven en jij moet de keuzes maken die je blij maken. Het leven is leuk en te kort om aan je voorbij te laten gaan, en jij bent het waard om te genieten! 😉

  • Karin

   tikfout! 😉
   Ik bedoel: Zijn ongerustheid/wantrouwen omdat jij dingen alleen doet als hij niet mee wil, is zijn probleem en niet het jouwe. Het enige wat jij kunt doen is met hem praten en uitleggen hoe jij het ziet. The rest is up to him…

  • Tjitske

   Helemaal mee eens. Ik word hier ook verdrietig van. Je hebt altijd de keuze om dingen anders te doen en zeker als je zo jong bent. Stel je voor dat je de rest van je leven een leven moet leiden dat je niet gelukkig maakt. Hoe zonde!

  • Deborahschrijft

   Ik zou zeggen, als hij niet wilt, wat let je om alleen te gaan? Dan zorgt hij voor jullie zoon en ga jij er lekker een paar dagen tussenuit! DOEN!

  • Chey

   Wat vervelend te lezen dat jouw vriend/man geen vertrouwen in je heeft, af en toe een beetje jaloezie is gezond maar jou je eigen keuzes en leuke dingen afwijzen, wantrouwen, neerhalen en ”verbieden” klinkt voor mij als een paar nare narcistische trekjes,je mag het dus alleen leuk hebben als hij het ook leuk vind? Je zou helemaal geen ”toestemming” hoeven te vragen om het leuk te hebben zonder hem je hebt niet eens een reden nodig om te doen waar jij zin in hebt, vraag me af of het anders om ook zo is… En ik vermoed dat jouw zoon liever een sterke jonge moeder ziet dan iemand die nooit heeft gedaan wat ze zelf wilde doen, hij krijgt ooit ook een meisje die het zelfde recht op geluk heeft als jou zelf geef hem dat mee en niet het ander.

  • Kiki

   Hoi J. Ook ik schrik erg van je verhaal. Ik hoop dat je niet denkt dat, omdat je ‘al’ 30 bent en een kind hebt, daarom ongelukkig moet blijven in een beknellende relatie omdat het misschien lastig is weer op de datingmarkt te verschijnen. Misschien ben ik wat te voorbarig om dat te denken, maar ik zie in mijn directe omgeving veel dertigers die denken dat ze na hun dertigste afgeschreven zijn op de datingmarkt en geen liefde meer zullen vinden als ze hun huidige partner verlaten. Maar bedenk je dan alsjeblieft dat als je ervoor kiest ongelukkig te blijven op je dertigste, je waarschijnlijk nog 40 jaar in die ongelukkige relatie moet blijven. 30 klinkt misschien voor jezelf te oud voor nieuwe liefde, maar bedenk je alsjeblieft ook goed hoe jong 30 jaar is als je nog tot je dood door moet met diezelfde partner. Niemand zou de regie over jouw leven moeten hebben behalve jijzelf.

 50. Amelie

  Het lijkt me heerlijk om een keertje zelf op vakantie te gaan en echt mijn eigen ding te doen!

 51. Rosanne

  Wat knap dat je alleen weg bent gegaan en fijn dat je er uiteindelijk toch onwijs van hebt kunnen genieten! Ik denk eerlijk gezegd dat het niet echt iets voor mij is. Ik hou onwijs van het hebben van mensen om mij heen. En vakantie staat voor mij gelijk aan extra tijd met familie/vrienden/mijn vriend dus dat wil ik ook volop benutten 😉

 52. Lenneke

  Ik vind dit altijd superstoer! Niet omdat ik het ‘triest’ zou vinden dat je alleen bent, maar omdat ik het best een uitdaging vind om je in je up zo goed te vermaken. In principe verveel ik me nooit, ik heb genoeg te doen en kan ook gerust een uur naar buiten staren zonder me te bewegen of enigszins te vervelen. Maar dat is dan in mijn comfortzone. Buiten mijn comfortzone is dat toch anders, denk ik. Mooie uitdaging voor me om een keer alleen weg te gaan!

 53. t.

  Fijn geschreven
  Zou er zo een boek van kunnen lezen (met deze schrijfstijl)

 54. Chey

  Super inspirerend.. Zit nu zelf te denken dit te gaan doen ik kan ook makkelijk weg denk alleen dat mijn vriend het raar vind en misschien niet vertouwd, zou ik anders om ook even hebben haha! Zelf zou ik ook gewoon in NL blijven en een rustig mooi plekje te zoeken, wel zou ik met de trein moeten ook spanned!

 55. Daisy

  Ik ben een aantal jaar geleden ook alleen op vakantiegeweest. Ik ging op surfvakantie naar Frankrijk. Door de surflessen heel snel nieuwe mensen kennen. Het was echt een hele leuke vakantie.

 56. Marijke – de beste versie van jezelf

  Wat een mooi artikel. Een eye opener eigenlijk want ik vind alleen een dag winkelen in de stad al “eng” terwijl dat nergens op slaat. Als ik dan toch alleen op vakantie ga zou mijn voorkeur ook Terschelling hebben, de weg weten is dan toch wel fijn!

 57. Tessa

  Ik vind het maar stoer van je! En wat maakt het uit waar je bent? Je doet het wel en daar gaat het om. Zie het mezelf niet zo gauw doen, maar zeg nooit nooit. Misschien zou het wel eens goed voor me zijn om eens uit m’n ‘comfort zone’ te stappen en iets compleet nieuws te proberen.

 58. Beautydiarynl

  Ik zou het denk ik niet kunnen, maar ergens lijkt het me ook wel fijn. Gelukkig kun jij er heerlijk van genieten én ben je in de positie om je koffers te pakken en te gaan! 🙂

 59. Richella

  Dinsdag over een week ga ik ook alleen op vakantie naar Cyprus. Ik ben er nog nooit geweest dus ik ga het eiland lekker ontdekken. Dit is voor mij overigens niet de eerste keer dat ik alleen ga. Twee jaar geleden ben ik alleen naar Curacao gevlogen, waar ik mij overdag in mn eentje moest zien te vermaken. Toen ik negentien was (nu 26) ben ik alleen naar Spanje geweest. Persoonlijk vind ik het heerlijk om alleen op vakantie te gaan. Je hoeft in ieder geval met niemand rekening te houden alleen met jezelf.

 60. Minke

  Leuk dat het je zo goed is bevallen! Ik ben nog nooit alleen op vakantie geweest, maar ik wil wel graag over een paar jaar in m’n eentje een paar maanden naar Amerika voor stage! Ik denk dat het heel goed is om te leren hoe je alles zelf op kan lossen, zodat je toch wat zelfstandiger en onafhankelijker wordt 🙂

 61. Femke

  Wat fijn om over jouw ervaring te lezen en dat het je zo goed is bevallen. Zelf heb ik ook een vriend en een druk sociaal leven, maar had ik precies dezelfde behoefte: eens alleen op reis gaan. Op 1 september vertrek ik dan ook voor precies een maand naar (nóg een droom die uitkomt) NYC om daar een maand te ‘wonen’. Ik vind het enorm spannend en ik denk ook wel dat ik -net als jij!- de eerste dagen zal denken van: waarom wilde ik dit? Maar ik hoop ook dat ik dit gevoel snel kan laten varen. En tja, zo niet: dan ben ik gewoonweg een ervaring rijker 😉

 62. Iris

  Wat goed dat je hier ook een stuk ver schrijft. Ik vind het heel tof dat je alleen bent weg geweest! Ik ben zelf nog niet echt een tijdje weggeweest op vakantie, maar ik ga wel steeds vaker alleen dingen doen, naar een andere stad etc. Ik kan daar altijd helemaal van genieten, lekker doen wat ik wil. Een paar daagjes alleen weg lijkt mij dus ook wel een keer wat! Ook al zou ik dit nog best wel spannend vinden.

 63. Ellen

  Ik ben in 2013 alleen op vakantie geweest naar IJsland. Gelukkig kende ik al mensen waar ik mocht logeren (van het jaar ervoor, toen was ik met een vriendin gegaan en hebben we bij mensen thuis gelogeerd die echt goeie vrienden werden!), maar achteraf was ik toch niet echt tevreden. Nu ja, ik heb me heel erg vermaakt alleen, kon doen wat ik wou, maar zo’n mooie land kan je eigenlijk niet “alleen” bekijken. Ik maakte vrienden op de bus tijdens uitstappen, maar alles wat je zag wou ik eigenlijk delen met iemand die dichter bij mij stond. Ik kon al de uitzichten gewoon niet delen! Nu weet ik dat ik, om terug te gaan, met iemand wil gaan die ik graag zie 🙂 Anderzijds was het ook gewoon een hele leuke eye-opener, en ontdekte ik dat ik het gewoon kan doen als ik wil! Dus ik heb er zeker geen spijt van, en moest ik het nog eens opnieuw doen, zou ik kiezen voor een citytripje!

 64. Kayleigh

  Fijn artikel 🙂 Vroeger snapte ik het ook nooit zo goed dat mensen alleen op vakantie gingen. Het was toch veel gezelliger met leuke mensen om je heen? Maar nu zou ik het ook wel graag een keer willen doen, gewoon voor een paar daagjes.

 65. Femke

  Ik zou dit zelf niet zo snel doen.. Maar een tijdje terug zat ik ook zes weken lang de helft van de week in mijn eentje in een hotel voor een cursus. Ik ben niet het type die het leuk vind om alleen te eten of de stad in te gaan. Het was zo ontzettend mooi weer dat ik dit steeds wel heb gedaan. Het was eigenlijk best fijn en ik heb toch wel genoten. Zo’n weekje kan ik me dan ook goed voorstellen hoor!

 66. Margot

  Mooi om te lezen en super dat je het gewoon gedaan hebt! Ik ben heel benieuwd hoe ik het zou ervaren.

 67. Sofie Katelijne

  Fijn en origineel artikel! Jammer dat er zo’n taboo hangt rond alleen op reis gaan (of alleen gaan eten of drinken zelfs)..

 68. Iris | Todayslipstick

  Wat fijn dat je alweer geboekt hebt en gelukkig voelde je je na die eerste avond een stuk beter. Het lijkt me wel leuk een keer alleen op vakantie te gaan, maar inderdaad gewoon dichtbij. Terschelling is perfect, je hebt er de zee en het strand en het is ook nog eens relatief dichtbij huis!
  Liefs, Iris

 69. Caitlyn

  Ik weet niet of ik het zou kunnen, hoewel de rust en vrijheid van alleen zijn me wel aanspreekt. Misschien moet ik het gewoon eens proberen. In ieder geval een heel interessant artikel die uit het hart geschreven is.
  xx

 70. Rosanne

  Heerlijk en herkenbaar! Vorig jaar na een vijfweekse talencursus in Zuid-Frankrijk nog een weekje in mijn eentje naar een camping gegaan. Precies hetzelfde: ook spannend, en ook wennen, maar uiteindelijk zo genoten. Lekker een boek lezen wanneer jij daar zin in hebt. Een wijntje drinken wanneer het jou uitkomt. Lunchen in het tentje dat jij het leukst vindt. Yes! Ik wil weer!

 71. Maaike

  Ik kan me helemaal vinden in je blog. Ik ga graag alleen op vakantie. Sterker nog, ik ben net terug van 3 weken Noord-Amerika. In mijn eentje ja. En dat was echt niet de eerste keer. Ik heb onderweg wel met familie en vrienden afgesproken, en je komt vanzelf mensen tegen die een praatje met je aanknopen. En je geniet idd intenser van alles wat je ziet en meemaakt. Ik lig zelf op zo’n vakantie al om 9 uur in bed. Klinkt misschien saai, maar als je een hele dag gewandeld hebt in een compleet nieuwe omgeving heeft je hoofd gewoon tijd nodig om alles weer op een rijtje te zetten voor de volgende dag. Ik ben nu al plannen aan het maken voor de volgende. 😉

 72. Esther

  Ik vind het super knap dat je het gedaan hebt. Ik zou het nu (ben ook pas 17) echt niet durven, maar ik snap je idee wel echt. Even met niemand rekening houden, het strand in de buurt, doen waar jezelf behoefte aan hebt en helemaal tot rust komen. Achteraf voel je je waarschijnlijk ook 10x sterker omdat je het alleen gedaan hebt. Wie weet in de toekomst …

 73. Nienke

  Wat een fijn artikel! Je krijgt er echt een feel good gevoel van 🙂 naar de kust zou ik nog wel alleen willen gaan omdat dat ook vertrouwd voelt voor mij, maar nieuwe plekken ontdek ik toch liever met iemand anders 🙂

 74. Jessica

  Helemaal met je eens! Ik ben soms gewoon toe aan alleen mijn eigen gezelschap. Als moeder is het soms moeilijk te regelen, maar mijn man ziet tegenwoordig wel aankomen wanneer het tijd is dat ik weer even alleen op pad ga. Vakanties met elkaar zijn net zo fijn, maar echt tot rust komen kan ik alleen in mijn eentje 😉

 75. Wendy (B)

  Ik ga eigenlijk altijd alleen weg.
  Mijn thuis is dan Londen of de zee 🙂

 76. Sandra

  Stiekem lijkt het me echt heerlijk, al heb ik dan wel het liefste gewoon in een huisje in Nederland 🙂 Buitenland hoeft dan voor mij niet zo.

 77. Liset – Beautydagboek

  Wat goed dat je jezelf overwonnen hebt en gewoon bent gegaan ondanks de angst die je even had van te voren. Ik vind het heerlijk om soms even alleen te zijn. Helemaal tijd voor jezelf en gewoon alles kunnen doen wat je zelf wil. Terschelling lijkt me ook een fijne, ontspannende plek om te zijn. Lekker genieten!

 78. Nicolette

  In september ga ik voor het eerst alleen op vakantie en ook direct naar het buitenland. Het voelt alsof ik me moet bewijzen naar mijzelf toe. Ik kan dit ook alleen dacht ik toen ik boekte, echter nu het steeds dichterbij komt vind ik het wel spannend. Zoals je zegt het is een leermoment en ik zal wel zien hoe het gaat!

 79. Saskia

  Het spreekt me heel erg aan, lijkt me echt heerlijk om zo veel rust te hebben. Doen is een tweede verhaal, ik zou ook niet zo snel zonder mijn kindjes weggaan.

 80. Bianca

  Wens je veel plezier! Zelf zou ik alleen op vakantie gaan niet zo snel doen, liever met mijn dochtertje en vriend er bij 🙂 x

 81. Kelly – Pluiskonijn.nl

  Wat een mooi artikel, knap dat je alleen bent gegaan. En ik kan me goed voorstellen dat je veel bewuster van alles om je heen bent dan wanneer je samen gaat.

 82. Syl

  Ik onderneem best vaak dingen alleen. Alleen winkelen, boodschappen doen of eten…maar een week alleen op vakantie heb ik nog niet gedaan. Het klopt wat je zegt… in je eentje maken anderen makkelijker contact met je.

 83. Cindy

  Ik ga sinds een jaar of 6/7 altijd alleen op vakantie. Voorheen met een groep vrienden, maar we gingen altijd naar hetzelfde (Canarische Eilanden). Kwam toen op Florida, en zij willen niet zo ver vliegen, dus dan maar alleen. En dat is heel goed bevallen. Daarvoor al een paar keer alleen naar Londen geweest, dus wist dat ik dat goed kon, alleen weg.
  Woon alleen, dat scheelt ook wel, kan mezelf goed vermaken. Heb een drukke baan, een moeder die in een verpleeghuis zit wat soms best zwaar is mentaal. Alleen op vakantie gaan geeft me de ultieme ontspanning. Doen en laten waar je zin in hebt, heerlijk! Ga bijna elk jaar een keer naar Florida, auto huren, en lekker veel ondernemen. En ben dit jaar een weekje naar Turkije geweest voor een ultieme strand/zwembad vakantie. Volgende week ga ik naar Zuid Spanje, ook weer voor een weekje. Langer moet ik ook niet gaan, Florida is ook altijd max 12 dagen ofzo, want anders krijg ik heimwee naar mijn katten 😉

 84. Pearl

  Ik vind dat je er eerlijk en openhartig over schrijft. Heel goed van je om alleen op reis te gaan en jezelf zo te amuseren. Eigenlijk is dat ook het belangrijkste: vind je jezelf leuk genoeg om jezelf te amuseren? Als dat zo is, dan zit het goed en zul je er ook van genieten.

 85. Kimberley

  Ik ben laatst een dag alleen een dag op stap geweest in Den Haag en dat vond ik van tevoren al best spannend. Achteraf gezien was dat nergens voor nodig want het was juist heerlijk. Inderdaad met niemand rekening hoeven houden en lekker doen wat je zelf wilt. Alleen op vakantie gaan staat hoog op mijn verlanglijstje, alleen heb ik nog geen idee waar ik dan heen zou willen. In ieder geval niet een land waarvan ik de taal niet spreek.

 86. Berber

  Ik herken wel iets in je verhaal 🙂 Iedereen vraagt standaard met wie je gaat en mensen schrikken ervan als je zegt ‘helemaal alleen’. Ik ben in juni voor het eerst 4 dagen op vakantie geweest, en ook nog eens op surprisetrip, maar wat heb ik genoten. Dat eerste moment ‘En nu?’ Voelde ik precies zo, maar daarna was het snel gewend. Ook merkte ik dat ik meer tijd leek te hebben, juist omdat je totaal je intuïtie achterna gaat, niet op iemand hoeft te wachten en ook niet hoeft te discussiëren. Héérlijk. Zou iedereen het aanraden om eens te proberen.

 87. bianca

  Iedereen is anders 🙂 Ik vind het heerlijk om alleen te zijn op vakantie, terwijl vrienden van mij met z’n allen een huisje huren voor de vakantie. Lijkt mij vreselijk, gebrek aan privacy, andersom vinden ze het van mij saai. Maar ik vermaak mezelf prima!

 88. Rianne

  Ik weet niet of ik het wel zou kunnen, zo alleen op vakantie. Knap dat je het gewoon gedaan hebt!

 89. Kelly Caresse

  Knap dat je dat gewoon doet en heel fijn dat je daar ook zo van geniet. Ik kan slecht alleen zijn, ik vind het thuis heel fijn maar op onbekende locaties niet