13 juni 2013 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
Een MissLipgloss artikel

3D-printen: ook op beautygebied!

MAC2Toen ik een oproep van Cynthia las wie er een gastblog wilde schrijven, kreeg ik meteen een idee! Ik ben namelijk sieradenontwerper met de 3D-printer en wil graag iedereen over 3D-printen vertellen. Het 3D-printen hoeft niet alleen futuristisch (organen, huid), negatief (pistolen) of ondraagbaar (3D-geprinte jurken) te zijn, je kunt er juist ook hele mooie en draagbare sieraden mee maken. En ook op beautygebied wordt er steeds meer 3D-geprint!

Wat is 3D-printen?

Er zijn diverse 3D-printtechnieken, maar waar het op neer komt is dat de producten in (hele dunne) laagjes opgebouwd worden. Er zijn twee categorieën printers. Ten eerste heb je de kleine hobbyprinters (zoals Ultimaker, een Nederlands bedrijf), deze kun je gewoon thuis op je bureau zetten, aansluiten en printen. Laagje voor laagje wordt er plastic “neergelegd” en zo bouwt het zich op (filmpje). Wat print je dan? Je kunt zelf ontwerpen maken met een professioneel CAD-programma, of met gratis services als Tinkercad of SketchUp. Of je gaat naar een website als Thingiverse, waar je ontwerpbestanden kunt downloaden en meteen printen. Handig hè! Het materiaal is vrijwel altijd een harde plasticsoort en niet alles is printbaar omdat je niet “in de lucht” zonder ondersteuning kan printen.

De tweede categorie printers zijn de professionele printers. Deze zijn een stuk groter, soms wel zo groot als twee Amerikaanse koelkasten, en elk model printer kan weer een ander materiaal printen. Zo kun je printen in keramiek, massief zilver, brons, verguld RVS en nylonpolyamide. Het meeste gebeurt op poederbasis, waarbij het poeder verhardt wordt door middel van een laser. Hierdoor dient het onverharde poeder als ondersteuning zodat je vormen kunt printen die met een thuisprinter niet mogelijk zijn (filmpje). Nylonpolyamide is het meest geprinte materiaal, het is licht, flexibel en kan in allerlei kleurtjes. Deze professionele printers zet je niet zo makkelijk thuis door hun grote formaat, het ingewikkeldere proces en de hoge kosten. Gelukkig zijn daar 3D-printservices zoals bijvoorbeeld Shapeways. Zij hebben eigen printers staan of fungeren als tussenpersoon. Je upload je bestand en kunt zelf het materiaal kiezen waarin je het geprint wil hebben. Of je kijkt in alle winkeltjes van ontwerpers of je iets leuks vindt om te printen.

3D Beauty!

Goed, nu we weten hoe het 3D-printen werkt, wat is er op dit moment op beautygebied te verkrijgen? Één dame was erg enthousiast over de kwaliteit van MAC-lippenstift, maar vond de huls nogal zwart en heel saai! Daarom heeft ze hoesjes ontworpen die je over je MAC-lippenstift kunt doen! Je kunt de lippenstifthoesjes hier  en hier  printen. Vergeet niet de boven- èn de onderkant te printen, deze zijn apart.

MAC1

Bron: http://www.instructables.com/id/3D-Fabulous-Lipstick-Case/

MAC2

Bron: http://www.shapeways.com/model/40357/chinesewindowa-closedtop.html?li=productBox-search

 MAC3

Bron: http://www.shapeways.com/model/592666/spiral5-bottom.html?li=productBox-search

Bovenstaande lippenstifthoesjes zijn allemaal te printen via 3D-printservice Shapeways. Van onderstaande producten kun je de printbestanden downloaden en printen op een thuisprinter. Heb je die zelf geen? Check dan 3DHubs voor een thuisprinter bij jou in de buurt!

Een handige koker om je wattenschijfjes in te bewaren. De twee onderdelen van de koker zorgen ervoor dat het wattenschijfje altijd bovenaan zit,

Wattenschijfjes

Bron en printlink: http://www.thingiverse.com/thing:46746

In tijden van crisis is het fijn als je nog net een paar dagen langer met je foundation kunt doen in plaats van meteen een nieuwe te kopen terwijl ‘ie nog halfvol is. Deze tuberoller helpt je om ook het laatste beetje uit de tube te halen.

Tuberoller

Bron en printlink: http://www.thingiverse.com/thing:44200

Stel, je hebt Cream Eye Liner van Smashbox en je hebt het dekseltje eens laten vallen waardoor ‘ie stuk ging. Print dan nu gewoon een nieuw dekseltje uit, niemand die het ziet!

ASmashbox

Bron en printlink: http://www.thingiverse.com/thing:88491

En mocht je nu veel makeup hebben van Bare Minerals (ook wel Bare Escentuals genoemd in de VS), dan kun je daarvoor deze handige houder printen!BareMinerals

Bron en printlink: http://www.thingiverse.com/thing:56776

 

Dit gastartikel is geschreven door Yvonne van Zummeren (1984), ontwerper van sieraden uit de 3D-printer. Met haar merk Dyvsign loopt ze voorop in de ontwikkelingen op het gebied van 3D-printen en zet dit om in bijzondere en exclusieve designs in diverse geprinte materialen. De inspiratie voor haar designs haalt Yvonne uit kunstwerken. Daarnaast wil ze zoveel mogelijk vertellen over 3D-printen aan vrouwen, om te benadrukken dat er ook mooie dingen 3D-geprint kunnen worden en dat het helemaal niet zo futuristisch is als het lijkt.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.