Een MissLipgloss artikel
10 foute beautytips en -fabeltjes #4
Drie jaar geleden is het alweer dat ik foute beautytips en -fabeltjes voor je ontmaskerde. Dingen die vaak hoort en leest, maar waarvan ik denk ‘Noooooo!’. Ik ga er vandaag weer een paar voor je ontmaskeren.
1. Als je je haar regelmatig laat knippen, groeit het sneller!
Nope! Je haar groeit vanuit je hoofd. Als je het onderaan afknipt, is het niet alsof je haarwortels denken ‘Oh, er is een stuk af, groeien maar, jongens!’ Helaas werkt het niet zo. Wél is het goed om je haar regelmatig te laten bijpunten omdat je anders gespleten punten krijgt. En die kan je niet repareren. Hoe langer je wacht met knippen, hoe verder ze splijten, en hoe meer schade.
2. Het is helemaal niet erg om op vakantie eerst te verbranden, want daarna word je toch bruin.
Ooooo, dit is zo slecht! ‘Van leven ga je dood’, inderdaad, maar van verbranden is je kans op huidkanker echt enorm veel groter. En dat krijg je dan niet nu, binnen een jaar, maar over dertig jaar kan dat ineens opduiken. Eng, ongezond, naar. Dus: echt niet verbranden. Doe voorzichtig met de zon.
3. Als mijn huid niet squeaky droog en schoon aanvoelt na het reinigen met mijn gezichtsreiniger, dan maakt hij mijn huid niet goed schoon.
Als je huid na het reinigen ‘squeaky’ schoon is en trekkerig aanvoelt, is ‘ie inderdaad schoon. Maar: je reiniger is ook wat te hardnekkig. Ik heb er eens een hele blogpost over geschreven, die kan je hier lezen. Je kan beter een reiniger gebruiken die zachter reinigt en je huid niet droog en trekkerig achterlaat.
4. Je kan je gezicht stomen om de poriën te openen.
Dat poriën kunnen openen en sluiten is een hardnekkig fabeltje, een die ik ook jarenlang heb geloofd! Stoom of kou kan je poriën niet doen openen of sluiten. Stoom helpt wél om de viezigheid in je poriën los te maken, maar stomen kan je huid ook uitdrogen. Niet te vaak en te lang doen, dus.
5. Het is een goed teken als mijn tonic of masker tintelt of prikt, ik voel dan dat het werkt.
Dit is half waar. Een masker kan bijvoorbeeld zuren bevatten, zoals glycolzuur, of vitamine C, deze kunnen tintelen. Check dus even voor gebruik of het product dit soort bestanddelen bevat; als het dan iets tintelt, is het niet erg.
Maar als het prikt door irriterende bestanddelen is dat echt niet goed voor je huid. Denk aan alcohol of menthol. Dit kan ook gaan prikken en tintelen en dat is dan weer niet goed. Let dus vooraf op wat er in je product zit. Prikken is in principe geen goed teken.
6. Als je vaak je nagels lakt, moet je ze tussendoor soms een weekje laten ademen.
Je nagels (maar ook je haar en huid) hebben geen miniscule longetjes en kunnen niet ademen. Onzin, dus. Je kan zo vaak nagellak dragen als je wilt. Let wel op dat je een goede basecoat gebruikt zodat je nagels niet verkleuren en beschadigen door je lak.
7. Als je een droge huid hebt, moet je veel water drinken, daar knapt je huid van op.
Helaas werkt het niet zo simpel! Natuurlijk moet je genoeg water drinken, want je lichaam heeft dit absoluut nodig. Het is alleen niet het geval dat water drinken helpt tegen een droge huid. Als dat echt zo was, dan zou niemand meer hydraterende cremes gebruiken, dan zou water drinken alles oplossen!
8. Je huid wordt lui als je een langere tijd bepaalde producten gebruikt; het raakt gewend aan de producten.
Je huid went net zo aan huidverzorgingsproducten als je lichaam went aan gezond eten. Als spinazie en druiven goed voor je zijn, dan zijn ze altijd goed, ook als je ze elke dag eet. Zo werkt het ook met je huid, zolang je iets gebruikt wat goed is voor je huid.
9. Als ik naar de zon op vakantie ga (of als de zon weer schijnt in ons land) en ik gebruik eerst SPF20 op mijn gezicht en daar over doe ik nog een keer een laag SPF30, dan ben ik beschermd met SPF50!
Nee, SPF kan je niet op die manier bij elkaar optellen. Net als dat 1% + 2% niet 3% is. Ook een fabeltje: de laagste SPF ’telt’. Bijvoorbeeld, je gebruikt een SPF30 en daarna een BB Cream met SPF20. Dan ben je beschermd met SPF30.
10. Je kan je nagelvijl net zo lang gebruiken tot ‘ie op is.
Als het een glazen of metalen vijl is, ja. MAAR! Maak hem wel schoon. Er komt een hele hoop viezigheid in de vijl en dat moet je schoonmaken. Als je een kartonnen vijl gebruikt (zoals veel van ons, denk ik) dan moet je deze elke drie maanden vervangen. Er komt teveel viezigheid in om hem te blijven gebruiken.