Klik hier voor twee weken toegang tot de beste structuur- en focusworkshops voor €5
9 april 2016 door Cynthia Schultz Nog geen reacties
  • foundation kiezen
  • geel
  • How To
  • kleur
Een MissLipgloss artikel

Hoe kies je de juiste kleur, soort en ondertoon foundation?

De basis van je make-up, je foundation, is een van de belangrijkste factoren van je hele look. Als je foundation niet mooi is qua kleur, ziet je hele look er gek uit. Vandaag ga ik je dus helpen met deze basis: hoe kies je de juiste kleur foundation én welke ondertoon moet je kiezen?

De ondertoon

skin-toneBron foto

Deze vraag krijg ik heel vaak: hoe bepaal je de ondertoon van je huid? Foundations zijn er met rode, gele en neutrale ondertonen. Welke moet je nou kiezen?

Ik ben er net als Bobbi Brown van overtuigd dat foundation met een gele ondertoon het grootste deel van de huidskleuren flatteert. Ik ga zelf dus altijd voor een gele ondertoon, terwijl mijn huid juist een wat meer rode ondertoon heeft. Ik merk dat ik er heel ‘roze’ uit ga zien als ik een foundation met een rode (en dus koele) ondertoon gebruik, en dus ga ik altijd voor een warme foundation met een gele ondertoon. Dat is een kwestie van uitproberen, maar uit de tijd dat ik nog veel modellen opmaakte, maar ook nu maak ik nog regelmatig vriendinnen op, weet ik dat warm meestal flatteert.

Wil je toch een foundation die perfect matcht met jouw ondertoon? Of merk je dat warm/geel je niet flatteert? Check de volgende dingen:

  • Word je nauwelijks bruin door de zon en verbrand je heel snel? Krijg je snel rode wangen of een rood hoofd? Zijn de adertjes bij je polsen blauw/paars? Dan ben je waarschijnlijk rood/koel.
  • Word je snel bruin, zijn de adertjes bij je polsen groen en kan je je niet herkennen in bovenstaande punten? Dan heeft je huid waarschijnlijk een warme, gele ondertoon.

Al deze tinten hebben een gele/warme ondertoon, behalve de eerste.

Foundation 1, 2 en 4 op deze foto zijn koel, de rest is warm. Je ziet dat simpelweg doordat die kleuren toch nét een tikje roziger zijn. Je gaat het vanzelf beter zien, kwestie van oefenen! Ook bij je eigen huid of de huidjes van anderen ga je dat steeds sneller zien als je oefent.

De formule

Goed, nu weet je waar je moet gaan zoeken in de ondertonen. Maar wat voor formule wil je? Wil je poeder, compact, vloeibaar, vloeibaar mat, vloeibaar glanzend?

  • poederfoundation is ideaal voor als je een vette huid hebt. Het geeft een heel mat resultaat, is vaak niet heel dekkend en is niet geschikt voor de droge of vochtarme huid. Aanbrengen doe je met een compacte kwast (kabuki) of met een poederdons.
  • compactfoundation is ook vaak wat droger en juist heel dekkend. Geschikt voor een gecombineerde huid die veel dekking nodig heeft. Dit breng je het liefst aan met een poederdons of spons.
  • vloeibare foundation is er in veel varianten. Zo heb je de hele vloeibare natuurlijke versies, die zijn wat meer voor de vettere huid. De wat dikkere, romigere varianten die wat meer glanzen zijn meer voor de droge of vochtarme huid. Deze foundations kan je met je vingers, kwast, spons of dons aanbrengen.

De kleur

Het allerbelangrijkste: de juiste kleur kiezen. Kies altijd een foundation die matcht met je huidskleur. Niet donkerder, niet lichter, maar hetzelfde. Als je je foundation op je kaaklijn aanbrengt, moet hij versmelten met je huid.

Is je hals of décolleté een andere kleur dan je gezicht? Veel donkerder of lichter? Pas daar dan je foundation op aan, maar ga niet overboord. Meer dan een of twee tinten lichter of donkerder ziet er onnatuurlijk uit – dan is het fijner om na je foundation met een matte bronzer het verschil te corrigeren. Je kan natuurlijk ook zelfbruiner gebruiken.

Als je naar een wat luxere parfumerie of beautywinkel gaat, kan je hulp krijgen van een visagist bij het kiezen van je foundation. Dat is erg prettig als je zelf niet zo goed weet waar je op moet letten. Je kan dan meteen vragen of hij of zij je helemaal wil opmaken. Vraag eventueel om testertjes, en neem dan twee of drie kleurtjes mee zodat je het zelf kan proberen. Als je de foundation dan gaat kopen, doe het dan wel bij de winkel waar je deze service hebt gehad, wel zo netjes 🙂

Ga je zelf aan de slag, bijvoorbeeld bij de drogist? Zorg dan dat je zonder make-up naar de winkel gaat, test de foundation op je kaaklijn en check buiten in daglicht hoe het er uit ziet. Neem een spiegeltje mee of vraag een spiegeltje aan het winkelpersoneel.

Heb je een getinte of donkere huid? Dat kan flink lastig zijn bij het vinden van een perfecte kleur foundation, zeker hier in Nederland en België. Ik zou je aanraden om je heil te zoeken bij de luxere merken, zeker MAC heeft veel tinten voor de donkere huid. Ook Bobbi Brown is hier erg goed in. Geen zin om zoveel geld uit te geven? Check dan HEMA, Black Opal (bij ICI Paris) of Sleek (V&D en kleine boetiekjes). Online is er natuurlijk ook onwijs veel keus, maar daar kan je niet even testen… Ga je naar Amerika? Sla daar je slag bij de drogisterijen, daar is zóveel keus bij de goedkopere merken.

De kleur zelf aanpassen

Heb je een hele lichte huid en merk je dat foundations vaak nét wat te donker zijn, zelfs de lichtste kleur die er is? Of heb je een foundation in huis die toch net niet matcht? Dan is het handig om een product als de Shade Adjusting Drops van The Body Shop in huis te hebben. Je kan dan zelf de perfecte kleur mengen! Je kan niet van heel licht naar heel donker of andersom, maar je kan je foundation best een tintje lichter of donkerder maken.

Zelf heb ik altijd een zomer- en een winterfoundation in huis. Ik sowieso veel foundations in huis 😉 maar ook in verschillende tinten. Zo kan ik ze mengen of afwisselen. In de zomer wordt mijn huid toch wel wat donker, dus dan pak ik weer een andere foundation. In de tussenperiode kan je mengen als dat nodig is. Vind ik zelf erg handig! En ik vind het toch ook fijn om in de zomer een wat meer luchtige foundation te gebruiken, waar ik in de winter juist wat meer dekking wil.

 

Heb je nog meer vragen? Tips nodig? Stel ze absoluut, dan hoop ik dat ik je kan helpen.


Cynthia Schultz

Ik ben Cynthia Schultz en Cynthia.nl is mijn blog! Ik ben gek op eten, reizen, beauty, interieur, lezen, gadgets en daar blog ik over. Lees hier meer over mij.